Jüpiter’in işaretleri

Jüpiter’in tarih boyunca aldığı isimleri, mitolojileri ve hayatımıza yansımalarına bakalım

Hazır Yay burcu başladı ve üstelik Jüpiter de Yay’da, Jüpiter’in mitolojik yönlerine bakabiliriz. Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter antik dünyada yavaş ama kararlı, hatta haşmetli yürüyen bir kral olarak görülmüştür. Burçlar kuşağı Zodyak’taki turunu yaklaşık 12 yılda tamamladığı için, her burçta ortalama 1 yıl kalan Jüpiter, eski Türkçe’de Müşteri (iştira eden, satın alan fiilinden geliyor) olarak adlandırılmış. Belki de bu kelime ile müşteri veli nimetimizdir deyişi arasında bir paralel kurabiliriz. Zira Jüpiter’in sanki bir alışveriş yerinde her geldiği burca sırası ile kazançlar getirdiği söylenebilir.

Haberin Devamı

Babil’de Jüpiter kral Marduk olarak görülmekte idi. Marduk kozmolojide dünyayı yaratan ve döngüsel düzeni temsil eden bir güçtü. Hatta bu Babillilerin altmışlık sistemi ile örtüşmektedir (4x12=60). Mısırlılar onu şahin başlı tanrı Horus’un bir yönü olarak adlandırdılar. Tahmin edersiniz ki, eski Yunan’da Jüpiter Zeus, Olimpos’un en güçlü lideri idi. Yunanlılar ona Zeus Xenios, misafirperver Zeus adını da verdiler. İlginçtir Jüpiter atrolojide yabancılarla, uzaklarla, uzaktan gelenlerle ilişkilendirilmiştir. Bu nedenler eskilerde müşteri ya da yabancılar veli nimettir sözü, ya da tanrı misafiri kavramı Hintliler’de de ziyaret eden, konuk görülen kişinin tanrı gibi görülmesi ile de ilişkilenmiştir. Yunan’da Zeus aynı zamanda güçlü koruyucu baba figürü ile beraber görülür. Doğal olarak, astrolojide Jüpiter en koruyucu burç olan Yengeç’te yücelim halinde kabul edilir. Zira bu burç beslemek, büyütmekle yakından alakalıdır. İskandinav mitolojisinde Tor, Roma’daki adı ise Jüpiter oldu. Bu gezegenin kral kimliği aynı zamanda koruyucu ve düzen getiren doğasını da anlatır.

Astroloji’de Jüpiter

Astrolojik kimliğinde Jüpiter iyicil (benefik), sıcak yani harekete geçiren bir güç olarak görülür. Astrolojik haritanızda Jüpiter hangi burçta ise o burcun özelliklerini geliştirilebilecek yetenekler olarak görebiliriz. Örneğin Mozart’ın haritasında Jüpiter sanatı ve uyumu temsil eden Terazi burcundadır, Wikileaks’ın kurucusu Julian Assange’ın harirtasında ise Jüpiter’i gizli konuları açıklayan Akrep burcunda görürüz. Işıklar (Güneş ve Ay) dışında her gezegenin iki (gündüz/gece olarak) yöneticiliği vardır. Jüpiter’in gündüz yüzü Yay’la, gece yüzü ise Balık’la bağlantılıdır.

Haberin Devamı

Yay burcunda Jüpiter kurulu düzene ait inançları, dini, ahlakı, sosyal normları açıklar. Haritanızda Jüpiter hangi burçta ise, topluma bakışımız, sosyal alana entegre oluşumuz ve dolayısı ile büyüme şansımız, o burcun özelliklerini yansıtır. Dolayısı ile hayat felsefemiz ve inançlarımız Jüpiter’in haritamızdaki konumu ve yaptığı açılarla şekillenir. Eğer haritamızda Jüpiter Mars’tan zarar görmüş ise, bu durum kimi zaman açgözlülüğe, fanatizme ve inançlar alanında şiddet kullanmaya kadar gidebilir. Şimdi bu dönemde, 2 Aralık 2019 tarihine kadar Jüpiter Yay burcunda ilerlerken, haritanızda Yay burcunun bulunduğu evin konularına dikkatle bakın. Bu evin konularında daha fazla büyüme, gelişme ve artışlar olabilir. Ancak Jüpiter’in gölgeleri olan aşırılıklar, küstahlık ve fanatizm yani düşünmeden belli bir düşünceye aşırı bağlanmak, belki aşırı riskler ve abartıları da unutmamak gerekiyor.

Haberin Devamı