Neptün’ün bakışı altında

İçinde yaşadığımız süreçte kendimizi hayallere kaptırabiliriz

İlginç ve garip zamanlardan geçiyoruz. İçinde bulunduğumuz dönem, en azından Aralık ayı diyelim hem puslu ve anlaşılması zor hem de kavrama sınırlarımızı zorlayan, elle tutulur gerçekleri büken koşullar getirmekte. Bu dönemde Neptün’ün güçlü bakışları altındayız. 29 Kasım’da Yay burcunda gerçekleşecek olan yeniay Balık burcundaki Neptün’le ve ay düğümleri ile kare açı kuruyor. Bu kare açının hem yaratıcı hem de net biçimde göremeyeceğimiz için son derece tehlikeli yönleri var.

Mitolojide Neptün denizlerin, okyanusların tanrısı olarak geçer. Grek mitolojisinde adı Poseidon’dur. Astroloji’de Neptün bir kuşak gezegeni olarak kollektif temalara, sanatta, kültürde ve medyada trend haline gelen akımları, soyut kavramları ve bizi neredeyse büyüleyen, etkisi altına alan fikirleri, hassasiyetleri anlatır. Bu kimi zaman bir film, bir kitap ya da bir resim yoluyla da olabilir. Ancak Neptün aynı zamanda kollektif düzeyde sosyal hassasiyetleri, idealize ettiğimiz ancak bir türlü sınırlayamadığımız konuları, durumları da açıklar. Örneğin 2011’den bu yana Balık burcunda ilerleyen Neptün, sanki bir tsunami ile birlikte alıp yuvalarından, köklerinden sökülüp atılan çaresiz insanların acılarını, savaşlar ve fakirlik nedeniyle Ortadoğu’dan ve Afrika’dan kaçanların Akdeniz’de yaşadıkları dramı da gözler önüne getiriyor. Tüm insanları kollektif biçimde etkileyen, sosyal yaraların, kurban olma durumunun daha fazla dikkat çektiği bir dönemdeyiz.

Haberin Devamı

Neptün aynı zamanda somut olmamakla birlikte, öyle sandığımız, hayalgücümüzle canlandırdığımız konuları da anlatır. Bu tıpkı öyle olmasa da, öyle olmasını istediğimiz için, bizim için çekici ve büyüleyici, çoğu zamanda kandırıcı bir şey gibidir. Tarif edilmesi zor, net olmayan ama son derece etkileyici koşullar, kimi zaman idealize edilen koşullar, tam olarak nereye gideceğini kestiremediğimiz, sadece sandığımız durumlar, karizmatik kişiler, özellikle medyada dönüp dolaşan fikirler, sanal değerler, hatta değerlendirmeler Neptün’le bağlantılıdır.

Şimdi bu Salı günü gerçekleşecek yeniayda Yay burcundaki Işıklar (Güneş/Ay) Balık burcundaki Neptün’le açı kurarken, sözünü ettiğimiz belirsizliklerin, sanıların ve hayallerin sanki bir tsunami gibi düşünce dünyamızı bastığını görebilir. Poseidon’un büyük dalgaları sanatçılar ve hayal inşa edenler için son derece verimli bir atmosfer sunmakta. Yaratıcı işlerde uğraşanlar, belirli idealleri ya da inançları temsil eden kişiler bu yeniaydan fazlasıyla heyecan duyabilirler. Ancak madalyonun öbür yüzünü de unutmamalıyız.

Haberin Devamı

İçinde bulunduğumuz dönemde, özellikle inançlar ve sosyal görüşlerin söz konusu olduğu bir dönemde gerçekleri, somut durumları ihmal ederek büyük hatalar, aldanışlar ve yanlış değerlendirmeler içinde de olabiliriz. Sanki sisli, puslu bir hava içinde yürüyor gibiyiz. Bu dönemde kendimize hedef olarak belirlediğimiz konularda fazla iyimser ya da fazla saf davranabiliriz. Bize çok çekici gelen ve ruhumuzu okşayan şeyler aslında hiç de göründüğü gibi olmayabilir. Böyle bir süreçte hayal kurmak güzelken, ayaklarımızı yerden kesmeden en azından bizi hassas kılan, dağıtan durumlara karşı daha gerçekçi bir bakış açısı edinmeye çalışalım.

Haberin Devamı