Sınırları aşan Venüs

Astroloji’de bir gezegenin burçlar kuşağı üzerindeki konumu (boylam) başka bir deyişle eklip üzerinde 0 derece Koç burcundan uzaklığı kadar, göksel ekvatordan ne kadar yüksekte ya da alçakta olduğu da dikkat çekici bir yorum imkanı sunar.

Haberin Devamı

Astroloji’de bir gezegenin burçlar kuşağı üzerindeki konumu (boylam) başka bir deyişle eklip üzerinde 0 derece Koç burcundan uzaklığı kadar, göksel ekvatordan ne kadar yüksekte ya da alçakta olduğu da dikkat çekici bir yorum imkanı sunar. Bir gezegenin ya da gökcisminin ekvator düzleminden derece olarak ne kadar yukarıda ya da aşağıda olması ölçümüne deklinasyon (yükselim) adı veriyoruz. Coğrafya derslerinden de bildiğiniz gibi Güneş’in yükselimi ilk bahar noktasında 0 iken yaz başında, 23 28 Kuzey’e kadar çıkmakta, sonbahar başlangıcında yeniden 0 deklinasyon çizgisini geçerek, kış başlangıcında ise bu kez en uçta 23 28 Güney değerini bulmakta. Kuşkusuz bu durum Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönerken 23 28’lik eğimden kaynaklanmakta. Şimdi bu kısa açıklamadan sonra şunu söyleyelim: Kimi zaman gezegenlerin kuzeyde ya da güneyde bu 23 28 derecelik deklinasyonu aşmasına astrologlar dikkat çekici bir fenomen olarak görerek, bu gezegenler için “sınır dışında” ifadesini kullanırlar.

Sınır dışına çıkan gezegenlerin daha vahşi, dengesiz, aşırılıklara giden bir karakter sergiledikleri söylenir. Böyle bir durumdaki gezegenin olağan kalmadığını, kuralları bozduğunu söyleyebiliriz ve halihazırda bugünlerde aşkı ve ilişkileri anlatan Venüs alışılmış deklinasyon derecesini güney yönünde aşmış (out of bounds) durumda görülüyor. Venüs’ün bu özel konumu 14 Kasım’da en uç noktaya kadar ulaşacak ve ancak 3 Aralık’ta yeniden sınır içine geri dönecek. Bu özel konumu sırasında Venüs Yay ve Oğlak burçlarında ilerliyor.

Dolayısıyla bu dönemde aşkta ve arkadaşlıklarda, değer verdiğimiz konularda aşırı tepkilerle ve kopmalarla karşılaşabiliriz. Venüs’ün bu konumu aşkta daha kontrolsüz olabileceğimizi ve özellikle de Yay burcunda ilerlerken fazlasıyla maceracı olabileceğimizi de anlatmakta. Eğer yükselen burcunuz ateş elementindeki burçlarda, Koç’ta, Aslan’da ya da özellikle Yay’da ise bu dönemde, en azından 12 Kasım’a kadar olan dönemde ilişkilerinizde daha heyecanlı, yenilikçi ve fazlasıyla risk alan bir tutum içinde olabilirsiniz. Diğer yandan Venüs’ün bu özel görünümü maddi durumumuz, harcamalarımız ve güzel olan şeylerle ilişkimiz açısından da alışılmamış durumlar getirebilir. Örneğin bu dönemde harcamalarımızda, yatırımlarda daha dikkatsiz ya da fazla cömert davranıyor olabiliriz. Venüs’ün Oğlak burcuna ilerleyeceği 12 Kasım sonrasında maddi beklentilerimizin, bir ölçüde kazanma hırsımızın daha fazla vurgulandığı zamanlar var. Belki de bu dönemde alışılmamış para kazanma yolları denenebilir.

Venüs aynı zamanda güzellik ve sanatla ilişkimizi, yaratıcı konulardaki tutumuzu göstermesi açısından da bu dönemde daha dikkat çekici olabilir. Sanatçılar çalışmalarında sınırları çok daha belirgin biçimde aşan çalışmalar yapabilirler. Yeni bir yaklaşım denemek, süregelen alışkanlıklardan sıyrılmak açısından heyecan verici olanaklar var. Eğer kendi doğum haritanızda Venüs sınırların dışında ise bu durum genel hayat hikayenize, evlilik ve ilişkilerdeki beklentilerinize yansıyor olabilir. Aşkta ve yaratıcı alanda daha dikkat çekici, köşeli, aşırılıklara kayan tutumlar sergiliyor olabilirsiniz. Venüs’ü sınırları aştığı örnekler içinde Josephine Baker, Charles Chaplin, Cher, Clint Eastwood, Rock Hudson, Liberace, Yehudi Menuhin, Al Pacino, Ömer Şerif, Frank Sinatra, Rudolph Valentino, Tina Turner, Andre Gibi, William Blake gibi dikkat çekici kişilikler yer almakta.