Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır?

Muharrem ayının 10. günü idrak edilen ve 365 günlük takvime göre her sene günü değişen Aşure günü, bu yıl hangi tarihe denk geliyor? Merakla araştırılan aşure günü için detaylar haberimizde...

12.09.2018 Çarşamba Güncelleme : 12.09.2018-9:29 Çarşamba

İslam alemi için büyük önem taşıyan aşure gününe sayılı günler kala, vatandaşlar arayışa geçti. Aşure günü ne zaman? Aşure nasıl yapılır? arayışı hız kesmeden devam ediyor. İşte Muharrem ayının önemi...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN? (2018)

İslam alemi için büyük önem kılan Aşure günü, muharrem ayının 10. günü olan 20 Eylül 2018 Perşembe gününe denk geliyor.
 
MUHARREM AYI'NI NELER ÖNEMLİ KILAR?

1.HİCRİ YILBAŞI

Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, kameri yılda, güneş değil ayın hareketleri esas alınır. Hicrî tarih, Hz. Muhammed (s.a.s.)’in Mekke’den Medine’ye göç edişi ile başlar. Hicretin takvim başlangıcı olarak kabul edilmesi, Hz. Ömer devrinde olmuştur. Hz. Peygamber’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl (Miladi 622), İslâmî takvimin başlangıç yılı (Hicri 1) olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edildi.

2. AŞURE GÜNÜ

İbni Abbas’ın şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşûre günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sordu. “Bu hayırlı bir gündür. Bu, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler.

Bunun üzerine Hz. Peygamber (s.a.s.), “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını emretti.” (Buhârî,Savm, 69; II, 251; Müslim, Savm, 127; I, 795)
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere olduğu gibi size de farz kılındı.” (Bakara, 183) âyeti inince, Aşûre orucu isteğe bağlı hâle geldi.

AŞURE NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru fasulye
3 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kabukları soyulmuş fıstık
1 su bardağı fındık içi(bütün)
1.5 su bardağı doğranmış kayısı
1 su bardağı kuru üzüm
yarım su bardağı kuş üzümü
yarım su bardağı küp doğranmış portakal kabuğu
1 su bardağı küp doğranmış elma
4 su bardağı toz şeker
1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
bir çimdik tuz

Yapılışı

Aşure yapmak için; Bir gece önceden fasulye ve nohut aynı kapta ıslatılırBir gece önce buğday yıkanıp sıcak su ile ıslatılır
Ertesi sabah fasulye nohut düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar pişirilir. Buğday da aynı şekilde haşlanır.
Meyveler bir tencerede yumuşayıncaya kadar yaklaşık 10 dk kaynatılır.
Büyük bir tencereye pişen malzemeler birlikte konulur.
Suyu yetersizse sıcak su eklenir.
Kaynayınca fıstık, fındık, portakal kabuğu, elma, bir çimdik tuz ve şeker atılır. Karıştırılır, 5-10 dk daha kaynatılıp ocak kapatılır.
Eğer daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız 2 kaşık buğday nişastasını az suda eritip kaynayınca ilave edebilirsiniz.
Üzerini nar, tarçın, kuş üzümü vs. ile süsleyebilirsiniz.

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ