Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş - Konyaspor... Yılın en heyecanlı, en dinamik maçlarından biri. İki takım da skora razı değil, değiştirmek istiyorlar.
Saygı duyulacak çaba, emek ve mücadele...
Futbolseverin kendini kaptırabileceği bir keyif atmosferi oluşuyor.
Ama o atmosferi bozan bir şeyler var.
Tribündeki sesler... Taraftar dediğimiz o “haşmetlu ve öfkelu” (!) tribün ahalisinden bir kısmı maçı bırakıp Hoca’ya takıyor:
“-Güneş istifa !.. Güneş istifa!...”
İlaveten bir de romantik şarkı: “I love you Guti... I love you Guti”
Kısacası diyor ki Vodafone’daki bir kısım Beşiktaş taraftarı: “Hocam bizi bırakıp Milli Takım’a gitmeni içimize sindiremiyoruz. Bak, sen bu işi uzattığın için takım havasını kaybetti. Sıkıldık.. Git artık! Sen git de Guti gelsin!”
Tamam... Şenol Güneş TFF ile anlaştı, ne zamandır beklediği ve özlediği Milli Takım’la buluşma fırsatını değerlendirdi. Bunda bir ayıp yok, aksine gurur duyulacak, kıskandıracak bir kariyer gelişimi.
Ama Beşiktaş yönetimi de Şenol Hoca da bu işi sürüncemede bırakıp uzun süre sessiz bir oyalanma/oyalama siyaseti uyguladıkları... Susmak zamanında konuşup, konuşma zamanında sustukları için çok şey kaybettiler. Yaşanan sıkıntıların yanı sıra Beşiktaş şampiyonluk mücadelesinde kayıplara uğradı. Beşiktaşlı taraftarlarda bu nedenle bir kalp kırıklığından söz edilebilir.
Popüler kültür böyle bir şey... Çoğumuz anlık yaşıyoruz: Carpe Diem... Öyle olduğu için bugünlerin geleceğine boş verip dün deliler gibi coştuk, eğlendik. Peş peşe şampiyonluk turları attık.. Twitter’dan ”Come to Beşiktaş” çağrıları yaptık.. Pepe, Vida, Talisca, Babel ile caka sattık... Hele Şampiyonlar Ligi’nde grubu yenilgisiz kapattığında Beşiktaş’ı altın sayfalara yazdık.
Şimdi hava değişti, ışıklar karardı, coşkulu kalabalıklar dağıldı. Yaşananların hepsi unutuldu. Feda’dan kolay sıyrılanlar vefayı da vedayı da unuttular.
Bağıranlar var şimdi: “I love you Guti... I love you Guti“
Onlara sorsak, Guti’nin Beşiktaş’a katkısı nedir, diye bize ne anlatırlar acaba? Guti Beşiktaş’ın efsanelerinden biri midir yani? Şenol Hoca ile ortak çalışmasından nasıl bir ürün konmuştur ortaya? Hele Real Madrid teknik direktörlüğü için Guti adaylığına bolca yer ayıranlar, Guti’nin Beşiktaş’ta neler yaptığına dair bir şey anlatmamışsa tribünlerdeki aşk şarkısının anlamı ne kadar gerçekçidir, bilemiyorum.
Şenol Hoca’yı seviyoruz. Ona saygı duyuyoruz.
Ayrılık da sevdaya dahil.. Bunu biliyoruz. Önce hep birlikte şu şarkıyı söylemeli, sonra da helalleşmeliyiz: Böyle ayrılık olmaz!

Haberin Devamı

Futbolda neden yokuz?

Haberin Devamı

Futbola aşık meslektaşımız Kubilay Çelik, uzun yıllar Amerika’da Türk gazetelerinin temsilciliğini yaptıktan sonra yurda döndü. TRT’ye çok değerli belgeleseller hazırladı. Bir dönem ABD’de Metropolitan Soccer League’deki Türk Takımı TACA Bullets’ın antrenörlüğünü de yapan Kubilay, futbol dünyasında antrenör, futbolcu, gazeteci olarak yer alanlara başlıktaki soruyu sordu... Aldığı yanıtları derleyip kitaplaştırdı. Dikkat çekici bir çalışma. Okumanızı öneririm.

Her hakem her yere gidecek

Haberin Devamı

Çoğumuzun dikkatinden kaçtı, ama kayıtlar arşivlerde duruyor. Ali Palabıyık tam 745 gün sonra (5 Şubat 2017) Vodafone Park’ta düdük çalıp Beşiktaş - Konyaspor maçını yönetti.

Sabri Çelik başkanlığındaki MHK, aldığı radikal kararlarla bazı statlarda maç yönetemeyen, bazı takımların maçına çıkamayan hakemlerin yolunu açtı. Önümüzdeki haftalarda Halis Özkahya’nın Ülker Stadı’nda Fenerbahçe maçını yöneteceğini, Yaşar Kemal Uğurlu’nun yeniden Başakşehir’in bir maçında düdük çalabileceğini söyleyebiliriz.
En ilgi çekici uygulama ise Trabzon’da gerçekleşecek... Dünyayı dolaşıp en önemli maçları yöneten, ancak Trabzon’daki maçlarda görevlendirilmeyen FİFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır, Trabzonspor’un iç saha maçına atanacak.
Hakemliğimizi yıpratan uygulamalara karşı bu cesur karar nedeniyle MHK Başkanı ve üyelerini kutluyoruz. Başkan yardımcısı Mustafa Çulcu’nun kurula girmeden önce dile getirdiği birçok sorun yavaş yavaş çözümleniyor.
Bu arada... Hüseyin Göçek’in Arda’nın ayağından seken topa doğru bir yorumla “devam” kararı vermesi, 16 saat sonra A.Alanyaspor- Erzurumspor maçında Efecan’ın atağında Leo için aynı pozisyona VAR hakemi olarak müdahale edip Mete Kalkavan’a penaltı düdüğü çaldırması da haftanın çelişkisi olarak ele alınıp inceleniyor. Bu olayın dramatik yanı 2022 Dünya Kupası hazırlıkları kapsamında Hüseyin Göçek’in Katar’daki VAR seminerinden henüz dönmüş olması.
Öte yandan... TFF 1.Lig’de görev alan hakemlerden 22’si Riva’da özel VAR kampına çağrıldı. Burada 1 günlük çalışma ile önümüzdeki yıl için hazırlanacak hakemler, daha sonra Uilenberg’in de katılımıyla 2 günlük uygulama eğitimi yapacaklar.
Ayrıca: PFDK’ya sevk edilen Fırat Aydınus ile Yusuf Bozdoğan, kurulun dosya incelemesi sürdüğünden MHK tarafından görevlendirilmeyecekler.

Tokyo’ya selam olsun

Novi Sad’sda düzenlenen 23 yaş altı Avrupa Şampiyonası’nda güreşçilerimiz toplam 18 madalya kazandı (2 Altın,5 Gümüş,11 Bronz). Serbest 97’de İbrahim Çiftçi, Greko 60’da Kerem Kamal, kadınlar 53’de Zeynep Yetgil en göz dolduran sporcularımızdı. Hepsi de Tokyo motivasyonuyla güreşmiş. Kutluyorum.