Dünya Avrupa sandık başında

Avrupa sandık başında

24.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri için oy verme işlemi dün İngiltere ve Hollanda’dan başladı. İngiltere’nin 2016’da yapılan referandumla Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alması nedeniyle AP seçimine katılmaması bekleniyordu.

Avrupa sandık başında

Ancak 29 Mart olan Brexit tarihinin 31 Ekim’e ertelenmesiyle, İngiltere’nin seçime katılması da kaçınılmaz oldu. Ülkede kısa süre önce kurulan Brexit Partisi, anketlerde seçimin favorisi olarak gösteriliyor.

Haberin Devamı

Aşırı sağcı Nigel Farage’ın liderliğindeki partinin hem iktidardaki Muhafazakar Parti’yi hem de ana muhalefetteki İşçi Partisi’ni geride bırakması bekleniyor. Theresa May liderliğindeki muhafazakarların, oy oranı açısından 5. sıraya kadar düşeceği tahmin ediliyor. Hollanda’da dün gerçekleştirilen seçimlerde ise 6 Türk kökenli aday yarışıyor. Ipsos’un 22 Mayıs’taki son anketine göre, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin partisi Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi (VVD) ve ülkede mart ayında yapılan eyalet seçimlerinde en çok oyu alan aşırı sağcı Demokrasi için Forum Partisi (FvD) favori gözüküyor.

Seçme yeterliliği bulunan 374 milyon AB vatandaşı, 23-26 Mayıs’ta sandık başına giderek AP milletvekillerini belirleyecek. İngiltere ve Hollanda’dan sonra bugün de İrlanda ve Çekya sandığa gidecek.