Dünya Avusturya’nın seçimi Eylül’de

Avusturya’nın seçimi Eylül’de

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Avusturya’da ‘zorunlu’ erken seçim için tarih belli oldu. Eylül ayında sandığa gidileceğini belirten Cumhurbaşkanı Van der Bellen, ülkenin huzuru ve itibarının önemine dikkat çekti...

Avusturya’nın seçimi Eylül’de

Başbakan Sebastian Kurz’un, koalisyon hükümetini sürdürmeme kararı almasının ardından Avusturya erken seçim sürecine girerken, Cumhurbaşkanı Van der Bellen, seçimin Eylül’de yapılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Van der Bellen, Başbakan Kurz ile yaptığı görüşmenin ardından değerlendirmelerde bulundu ve ülkede siyasete olan güveninin en kısa zamanda yeniden kazanılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı, ülkenin huzurunun yanı sıra Avusturya’nın ülke dışındaki itibarının da önemine dikkat çekti ve “Erken seçimlerin eylül ayında, mümkünse eylül ayının başında yapılması çağrısında bulunuyorum” ifadesini kullandı.

Erken seçim sürecine ilişkin ilerleyen günlerde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) genel başkan adayı ve Ulaştırma Bakanı Norbert Hofer’le görüşeceğini ifade eden Van der Bellen, aynı şekilde muhalefet liderleriyle de bir araya geleceğini aktardı.

‘Arzu etmedik ama..’

Avusturya’da yasalar, yaz aylarında erken seçime gidilebilmesine imkân tanıyor. Ancak İçişleri Bakanlğı’nın seçim işlerinden sorumlu yetkilisi Robert Stein, okullar tatilde olacağı için yaz aylarında seçime gidilmesinin “zor olabileceğini” söylemişti. Stein, bu nedenle okullar açıldıktan sonraki ilk pazar olan 15 Eylül tarihinin ön plana çıktığını sözlerine eklemişti.

Haberin Devamı

Başbakan Kurz da, Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşme sonrasında, “Erken seçimler, arzu ettiğimiz bir şey değildi ama gerekliydi” açıklamasında bulundu. Kurz, koalisyon ortağı FPÖ’nün Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin adının karıştığı video skandalının ardından yaptığı ilk açıklamada “Artık yeter!” diyerek aşırı sağcılarla koalisyonu bitirme ve erken seçime gitme kararını duyurmuştu. FPÖ’lü siyasilerle yaptığı görüşmelerde, partinin kendi içinde temel bir değişime istekli olduğuna ilişkin bir izlenim edinmediğini belirten Kurz, bu partinin hükümetin hedeflediği reform projelerine zarar verdiğini ve ülkenin imajını da zedelediğini ifade etmişti.

Avusturya’da cuma günü ortaya çıkan eski Başbakan Yardımcısı ve FPÖ Genel Başkanı Heinz Christian Strache’ye ait skandal görüntülerin ardından, Strache, tüm görevlerinden istifa ettiğini açıklamış, bunun üzerine Başbakan Kurz da aşırı sağcı partiyle kurulan koalisyon hükümetinin sona erdiğini, erken seçime gidileceğini duyurmuştu. Görüntülerde, aşırı sağcı Strache’nin zengin bir Rus ile partilerine “ihale verme” karşılığı yardım yapılması konusunda görüştüğü ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Koalisyon hükümeti Aralık 2017’de iktidara gelmişti.