Giulietta Guicciardi ismi size tanıdık geliyor mu? Muhtemelen hayır. Ancak Giulietta, vesile olduğu bir şey sayesinde sonsuza kadar yaşamaya devam edecek. O ki tarihin en büyük bestelerinden birine ilham kaynağı olup nota defterinin ithaf kısmında adı yazılı olan kadın.

1782-1856 yılları arasında yaşayan Giulietta Guicciardi, isminden de anlaşılacağı üzere İtalyan kökenli biri. Soylu bir aileden gelen Giulietta ya da ailesinin ona seslendiği şekliyle Julia, belki de dünyanın en şanslı kadınlarından biriydi.

Haberin Devamı

Onun şansı sırf o dönemin değil, muhtemelen tarihin de en büyük müzisyenlerinden biri olan Ludwig van Beethoven’den özel piyano dersi almaktı. Bu dersler, aksiliğiyle nam salan Beethoven’in ruhuna o denli işlemiş ki ortaya 14 Numaralı Piyano Sonatı ya da daha bilinen adıyla Ay Işığı Sonatı’nı çıkardı.

Ne yazık ki Beethoven’in bu şaheseri bestelerken yaşadığı acıları hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ancak bir erkek olarak şunu söylemek mümkün: Bu büyük bir aşkın bestesi. Beethoven, aralarındaki sınıfsal fark nedeniyle asla evlenemeyeceklerini bildiği Julia’yı hayal ederken, çıkmıştı ortaya bu şaheser. En nihayetinde de sonsuz mutluluğu hayal ettiği kadına ithaf etmişti. Bir sonbahar günü bestelenen Ay Işığı Sonatı aynı zamanda Beethoven’in sağırlığının da başladığı döneme denk geliyordu.

Nemli bir yaz gecesinde İstanbul’u çekilir kılan ay tutulmasını izlerken anıma eşlik eden Ay Işığı Sonatı hakkında dostu Franz Wegeler’e yazdığı mektupta Julia’dan “ölümsüz sevgili” diye bahsediyordu.

Giulietta Guicciardi, bu besteyi Beethoven öldükten sonra da başkasının ellerinden dinledi mi bilemiyoruz ama bu zarif hanımefendi, eser kendisine ithaf edildikten iki yıl sonra 1803 yılında bir kont ile evlenip Napoli’ye taşınır. Burada yeni bir hayata başlayan Julia’yı kaderi bir şekilde yeniden Viyana’ya, Beethoven’in şehrine götürür. Ancak Beethoven artık bu dünyada değildir.

Yine de bu ikili bugün aynı şehrin, Viyana’nın toprağı altında yatıyor. Ay Işığı Sonatı ise bugün muhtemelen dünyanın dört bir yanında hiç durmadan hala çalıyor.

Haberin Devamı