Ayrılık Acısını Es Geçmeyin

Uzun yıllar birlikte olduğunuz patneriniz ile bazen işler yolunda gitmeyebilir. Herkesin mutlu son görmek istediği ilişkiniz beklenilen mevkiye gelmeden, beklemediğiniz bir ayrılık ile bir anda sonlanabilir. Ani kavgalar, fikir ayrılıkları, sınır ihlalleri, aile uyuşmazlıkları, ihanetler, inatlaşmalar, güç savaşları, uyumsuzluklar ve sadakatsizlik gibi benzeri durumlar ilişkilerin bitme nedenleri arasındadır. Kendinize benzettiğiniz, ortak birçok yönünüz olduğunu zannettiğiniz ve hayranlık duyduğunuz patneriniz ile birden son durağa gelebilirsiniz. Geçirmiş olduğunuz zaman, anılar, mücadeleler, fedakarlıklar, hayalleriniz, iyi ve kötü tüm yaşantılarınız birden çöp olmuş gibi hissedebilirsiniz.

Haberin Devamı

Özellikle bir tarafın tamamen istekli olmadığı ayrılıklarda, kişiler ayrılık sonrası üzülmeyi reddedebilirler. Bu kabullenmeyiş ile kendinizi ayrıldıktan sonra da mutlu görünmek, acı çekmiyormuş gibi davranmak ve sanki uzun süredir aranılan özgürlüğe kavuşulmuş gibi bir role sokmak olağandır. Çünkü kişi ayrılıkla birlikte, yasını da reddetmiştir. Kabullenilmeyen ve eksik yaşanan acılar evinizin ortasında oturmuş bir fili görmemeye benzer. Ayrılık sonrasında hızlıca değişen duygu durumunuz aslında ayrılık acısını hemen atlattığınız ya da hiç üzülmediğiniz anlamına gelmediği gibi kişinin bu üzüntüyü bir süre yaşaması sağlıklıdır. Şöyle ki ölüm, ayrılık, boşanma, travma gibi tüm durumlarda bir kayıp vardır. Sevdiğimiz birini kaybettiğimizde o kişiyi bir daha göremeyecek olmakla birlikte, kişi ile olan aranızdaki ilişkinizi ve bu ilişkideki rollerinizde sonlandırmışsınızdır. Boşanmalarda da benzer durum vardır yalnızca eşinizden ayrılmazsınız karılık kocalık rolünüz de yaşamını yitirir. Sadece bir insanın kaybı değil ,herhangi bir travmatik durum yaşadığınızda bir nesne üzerinden de kaybınız olabilir. Arabanız çalındığında, cüzdanınız kaybolduğunda bir nesnesel kayıp vardır. Her kaybında yaratacağı bir duygu vardır. Bu duyguyu atlamak o duyguyu yok etmeyeceği gibi olur olmaz bir zamanda tekrar karşınızda dirilmesini sağlayacaktır. Her kayıptan sonra mutlaka o kaybın yasının yaşanmasına insani olarak ihtiyacımız vardır.

Haberin Devamı

Tüm ilişkilerde geçen iyi kötü zamanlar olduğu gibi, geçmiş yaşantınız ayrılıkla birlikte çöpe gitmemiştir. Mutlaka geçen güzel günlerin yaralı deneyimleri, mutlu anları olmuştur ve zaman boşuna akmamıştır. Kötü günlerinizin de size kattıkları vardır mutlaka şuan ki haliniz ile önceki halinizin farkının inşasında görevli olmuşlardır. Bu yüzden her ayrılık, her kayıp üzüntüyü ve bastırılan duyguları yaşamayı hak eder. İlişkiniz ve patneriniz ile birlikte sevgililik rolünüz ve bu role ait tüm davranımlarınızı da kaybetmişsizdir. Ayrılığın vereceği acıdan kaçmak, yok saymak ya da görmezden gelerek kendinizi farklı hissetmeye zorlamak, halının altına tozu süpürmekten başka bir etki yaratmayacaktır. Yasınızı belli bir süre yaşanmanız bu yüzden gerekli ve olağandır. Belli bir süre sonra kabulleniş ve yeni hayata alışma evreleriyle kişiler kendilerini toparlamaya yeni düzenlerini oluşturmaya başlayacaktır. Ancak bazı durumlarda yaşanması gereken yasın süresi fazlaca uzadığında kişi psikoterapi almaktan çekinmemelidir. Ayrılığın acısını bastırarak biriktirmeden yaşanmasına izin vermek, sizi daha hızlıca acınızdan uzaklaştırmaya yarayacaktır…

Haberin Devamı

Psikolog& Aile Danışmanı Merve Savaşkan

www.mervesavaskan.com

intstagram: @izmirpsikologum