Babalık ve ilkyardım eğitimlerinin önemi

Bebeğinizin doğumundan önce yapılan hazırlıklarda yalnızca annelere değil aynı zamanda biz babalara da düşen görevler bulunuyor. Eşinizin kendi annelik içgüdüleri, hamilelik ve doğum süreci ile alakalı öğrendikleri ve etrafında diğer annelerde aldığı tavsiyelerin yanında baba olarak siz de bu süreçte varolmak istiyorsanız babalık eğitimi bu anlamda önemli bir fırsat olabilir.

Doğum süreci ve sonrasında bebeğinizle en iyi iletişim kurmanın bir yolu da bebeğin ihtiyaçlarını karşılamaktan geçiyor. Bebeğin yıkanmasından masajına, bezinin değiştirilmesinden gazının çıkartılmasına kadar temel konularda söz hakkınızın olması için babalık eğitimleri de size oldukça yol gösterici olabilir.

Haberin Devamı

Gördüğüm kadarıyla artık babalık eğitimini birçok hastane ya da kurum ücretsiz düzenliyor, internetten yapacağınız kısa bir araştırma ile bu eğitimleri takip edebilirsiniz. Kendimde bu eğitime katılmış bir baba olarak öğrendiğim bilgileri birkaç ana başlıkta özetlersem;

Anne – Baba Psikolojisi

Bebek ve Çocuk Gelişimi

Bebek Yıkama

Gaz Çıkarma

Bebek Bezi Değiştirilmesi

Bebek Masajı

gibi uygulamalı içeriklerden de oluştuğunu söyleyebilirim. Bebeğinin bakımı ile ilgilenmek isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyen babalar için babalık eğitimindeki bu temel konular oldukça yardımcı olacaktır.

Babalık eğitimi yanında hazırlıklı olunması gereken konulardan birisi de ne kadar istemesek de ev kazalarına karşı hazırlık olabilmek. Hem kendi hayatımız hem de bebek ve çocuklarımıza doğru müdahalede bulunmak için ilkyardım eğitimini almak çok önemli diye düşünüyorum. Elbette kaza dediğimizde en kötü senaryoları aklımıza getirmemek lazım. Basit ev kazaları günlük hayatımız içerisinde sürekli olabiliyor, bu noktada doğru ilkyardım teknikleri ile basit kazaların daha da büyümesini engelleyebiliriz. Ayrıca, yalnız babaların değil özellikle çocuklarla daha çok vakit geçiren annelerin de ilkyardım eğitimi alması bu noktada oldukça önemli.

Bir diğer durum ise; kesinlikle düşüncesi bile rahatsız etse de muhtemel önemli bir kaza durumunda çaresiz bir halde kalmaktansa doğru müdahale yöntemlerini uygulayarak sevdiklerimizin hayatını kurtaracağımız gibi doktorlara da doğru ve hızlı müdahale şansı da tanımış oluruz. Ayrıca kaza anında yapılması gerekenlerin yanında esas yapılmaması gerekenleri öğrenmek adına da ilkyardım eğitimi almanın bir başka önemi bulunuyor.

Haberin Devamı

İlkyardım eğitimi ile birlikte müdahale konularını özetlersem;

Temel Yaşam Desteği

Tam tıkanma – kısmi tıkanma

Kanamalarda müdahale

Yanık, Sıcak çarpması ve donma

Yaralanmalar

Kırık, çıkık ve burkulmalar

Bilinç kaybı

Zehirlenmeler

Hayvan ısırmaları

Göz, Kulak ve Buruna yabancı cisim kaçması

Hasta / Yaralı taşıma

gibi konulardan oluşmaktadır. Bu noktada; hem sevdiklerimizin hem de herhangi bir kaza anında diğer insanların hayatını kurtarabileceğimiz düşüncesiyle ve kazalara karşı hazırlık olmak adına ilkyardım eğitimini almamız önemlidir.

Bilgili Baba

Blog: http://bilgilibaba.com

Instagram: https://www.instagram.com/bilgilibaba

Facebook: https://www.facebook.com/bilgilibirbaba

Haberin Devamı