Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Bağışıklığı güçlü tutmanın yolları

Kışa girdiğimiz, soğuk havanın kendini iyice hissettirdiği bugünlerde, hastalıklar kapımızı çalmaya başladı. Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlü tutarak, vücudu rahatsızlıklardan korumanın mümkün olduğunu söylüyor

|

Vücudun doğal savunma mekanizması olan bağışıklık sistemi, bakteri ve virüslerle savaşıyor. Bu sistemin iyi çalışması için düzenli beslenme ve uykuya dikkat edilmesi gerekiyor. Özellikle vitamin ve mineral alımı ihmal edilmemeli, C vitamini unutulmamalı. Taze sebze ve meyvelerden gelen C vitaminini takviye olarak da alabilirsiniz.

Liv Hospital Diyet ve Beslenme Uzmanı Serap Güzel, bağışıklık sistemini güçlendirecek destekleri sıraladı:

C vitamini: En iyi antioksinlardan olan C vitamininin faydaları saymakla bitmez. Yeter ki, her gün beslenmenize dahil edin! Böylece vücuttaki savaşçı hücreleriniz güçlenir. Her gün mutlaka roka, maydanoz, kuşburnu ve kiviyi öğünlerde tüketin.

Çinko ve selenyum: Bağışıklığınız için önemli minerallerdir. Selenyum deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur. Çinko ise kabak çekirdeği başta olmak üzere yağlı tohumlar, hindi ve kuzu eti, kuşkonmaz, mantarda vardır. Bu minerallerin antioksidan etkisi yüksektir ve vücudun toksinlere karşı savaşan hücrelerini güçlendirir.

Beta-karoten: Sarı-turuncu bitkilerde bulunan beta karoten en kuvvetli antioksidanlardandır. Gün içinde meyve olarak tüketmeye çalışın. Havuç, ananas, hurma ve balkabağı en fazla beta-karoten içeren gıdalardır.

Omega-3: En değerli yağ olan omega-3 yağ asitleri bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için olmazsa olmaz bir besin öğesidir. Haftada mutlaka iki gün balık yemeye çalışın.

Kefir: Bağırsaklarda ne kadar probiyotik bakteri varsa, o kadar güçlü metabolizmanız olur. Probiyotik bakteriler, antioksidanlar gibi her türlü hücre zararına karşı savaşan küçük canlılardır. Bu bakterileri arttırmak için probiyotik besinler tüketilmeli. Kefir ve probiyotik yoğurt, bu bakteriler bakımından zengindir.

Sarımsak: İçinde, kükürtlü bileşiklerin yanı sıra A, B1 ve C vitamini de içeren mucizevi bir besindir. Çünkü bağışıklığı kuvvetlendirecek ve hücreleri koruyacak antibiyotik, antiviral, antibakteriyel ve antifungal etki gösterir. Sarımsağın bu etkilerinden yararlanabilmek için bütün olarak değil, çiğnenip ezilmesi gerekir. Her gün bir diş sarımsak yeterlidir.

Kırmızı meyveler: Antioksidan miktarı yüksek besinlerdir. Kızılcık, pembe greyfurt, pancar ve nar likopenle antosiyanin içerir. Bunlar, bazı kanser türleriyle kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.

Zencefil: Keskin tadı ve aromasıyla birçok yerde kullanabileceğiniz bir sebzedir. Solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır.

Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz.

Destek almak gerekebilir

C vitamini, en çok bilinen mikrobesindir. Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonuna katkıda bulunur. Taze meyve ve sebzelerden alınabilir ama vücudumuz C vitaminini üretemez ve yüksek miktarlarda depolayamaz. Bazı dönemlerde dışarıdan destek almak gerekebilir.

Ne işe yarıyor?

C vitamini, yoğun fiziksel egzersiz sırasında ve sonrasında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonunun korunmasına, yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasına katkıda bulunur. Aynı zamanda kemiklerin, kıkırdağın, diş etlerinin, kan damarlarının ve cildin ihtiyaç duyduğu kolajen yapımına yardımcı olur. C vitamini, demir emilimini de arttırır.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.