SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bağlılık teorisi nedir ve ilişkilerinizi nasıl etkiler?

En yakın arkadaşınızın, neden 3 randevudan sonra birlikte yaşamaya karar verdiğiniz merak ettiniz mi? Bu problem ve benzerleri, İngiliz psikanalist John Bowlby tarafından Orta Çağ’da geliştirildi. İşin aslına bir göz atalım..

|

Peki, gerçekten bağlılık teorisi nedir?

Bu bağlılık, psikolojik olarak bireylerin ilişkilerine nasıl ve neden tepki verdiklerini inceliyor. Örneğin, duygusal anlamda kırılmış, aldatılmış veya sevdiğinden ayrılmış bir kişinin tepkileri gibi. Bu teorinin taraftarı olanlar da, bu problemin ileride ilişkiye yönelik partner seçimi gibi olayları da etkilediğini söylüyor.

Güvenli bağlılık tarzı

Saçma bir şekilde sağlıklı bir ilişkiye sahip olup evli olan ve kendi arkadaş çevresine sahip olan, ilgi alanları bile farklı olan arkadaşlarının düzenli bir şekilde randevu geceleri yaptığını biliyorsun. Bundaki olay aslında çok basit. Başta da söylediğimiz gibi sağlıklı ve güvenli bir ilişki/evlilik. Muhtemelen bu kişiler de güvenli bir evlilik sayesinde böyleler. Bu tür bir ilişkiye sahip olan çiftler, birbirlerinin ortak olmayan fikirleri hakkında tartışmaz fakat güvenmeyle alakalı olan problemlerini, birbirlerinin en iyi oldukları ilgi alandan vurmaya çalışırlar.

Eğer güvenilir bir bağlanma stilin varsa ve konuştuğun kişinin de tam tersine yoksa ve her anını, vaktini seninle geçirmek istiyorsa buna şaşırabilirsin veya kafan karışabilir.

Kaygılı bağlanma tarzı

Bu bağlanma tarzına sahip olan insanlar, ilişkiyi kurana kadar bir şeylerin tamamlanmamış olduğunu hissetme eğilimindedirler. Bu tarzda olan insanlar güven ve sevgi arayabilir fakat isteklerini ve kıskançlıklarını ortaya koyarak “muhtaç” ve “ilgi meraklısı” olup ilişkiyi sabote ederler.

Başka bir ilişki peşinde koşmaktansa, neyin bu probleminizi gidereceğini, biraz yalnız kalıp odaklanarak bulmaya çalışabilirsiniz.

Bağlılıktan kaçınmak ve ilgisiz görünmek

Konuştuğunuz çocuğun size ”kız arkadaşım” dememesi, çünkü ilişkiye herhangi bir “isim” koymak istememesi… Evet bu tür insanlar klasik olarak böyledir. Bağlılıktan kaçınarak bir şeyleri çözdüklerine inanırlar. Eğer bu tarzda biriyle görüşüyorsanız, biraz sabırlı olun. Böyle insanların açılması diğer kişilerden uzun sürebilir ve bu süre zarfında karşındakine, bir yere gitmediğini, hala onu beklediğinizi kanıtlayabilirsiniz.

Endişeli ve kaçınmacı olmak

Bu bağlanma stiline sahip olan bir kişi, size iki hafta önce üç paket aşk mektubu gönderirken, bu hafta hiç göndermeyip aramalarınıza yanıt bile vermeyebilir. Böyle insanlar teoriye gelince bir ilişki içerisinde olmak ister fakat bir şeyleri kanıtlamaya gelince, işler iyi gitmez ve kaygı onları ele geçirir. Eğer bu konuda kararlı olduğunuzu ona gösterirseniz, ilişkinizin normale dönmesi oldukça mümkün.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.