Siyaset Bahçeli’den tampon bölge uyarısı: ABD’nin hedefi ‘Barzani modeli’

Bahçeli’den tampon bölge uyarısı: ABD’nin hedefi ‘Barzani modeli’

18.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Trump’ın güvenli bölge önerisini değerlendiren Bahçeli, “Şayet, tamamen Türkiye’nin denetiminde olacaksa diyeceğim bir şey yoktur. Ancak ABD’nin yazdığı kanlı senaryoya kanarsak Irak ve Suriye’den sonra sırayı, Allah muhafaza Türkiye alabilir” dedi

Bahçeli’den tampon bölge uyarısı: ABD’nin hedefi ‘Barzani modeli’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulacak 30 kilometrelik güvenli bölgenin Türkiye’nin denetiminde olması gerektiğini söyledi. ABD’nin Kuzey Irak’taki gibi “Barzani modeli” peşinde olduğunu savunan Bahçeli, Trump’ın açıklamalarına ilişkin tartışmalar konusunda, “Trump’ın ağzı kapanmadıkça konu kapanmaz” dedi.

Haberin Devamı

Bahçeli, dün Kızılcıhamam Patalya Oteli’ndeki İl Başkanları toplantısından önce Ülkücü Şehitler Anıtı’nı ziyaret etti. Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından dua eden ve şehit isimlerinin yazılı olduğu alana karanfil bırakan Bahçeli, anıtta bulunan “Gökbörü Otağı”nda bir süre partililerle sohbet etti. Bahçeli toplantıda özetle şöyle konuştu:

DÜŞMAN SEVİNDİRMEYİN: Belediye derken bekayı görmezden gelmeyiniz. 31 Mart 2019’da düşman sevindirmeyiniz. Zilleti güldürmeyiniz, buna karşılık illerinizde zaferleri müjdeleyiniz. Ya beka ya bela seçiminde, sonuna kadar beka diyeceğimizi, bu uğurda her fedakârlığı yapacağımızı sakın ha aklınızdan çıkarmayınız. Gevşeklik göstermeyiniz. Fitne-fesada hayat hakkı tanımayınız.

Haberin Devamı

ÖRTÜLÜ ERHAN USTA MESAJI: Dava adamı olmak çınar olmaktır. Davanın omuzlarına basmak değil, davayı omuzlara almak; mazeret üretmek değil muhteşem eser ve zirvelere talip olmak lazımdır. Hiç kimse davanın önünde, davanın üstünde, davadan daha önemli değildir. Bizim çürüklerle, çürümeyle, çarpık zihniyetlerle aramızda kapanması imkânsız mesafeler vardır.

TÜRKİYE İÇİN TEHDİTTİR: ABD, Fırat’ın doğusunu baz ve esas alarak bir terör haritası çizmek, özerk bir yapı kurmak, yeni bir Barzani modeli inşa etmek heves ve hedefindedir. Fırat’ın doğusundaki her yerleşim biriminde etnik köken ağırlığına göre bir yönetim tasarımı gündemdedir. Bu Suriye’nin parçalanması demektir. Bu Kürdistan’a yeni bir adımdır. Bu Türkiye için milli ve tarihi bir tehdittir. Trump, Kürtlere saldırmayın sözleriyle Türkiye’yi PKK/PYD/YPG’den en azından uzak tutmak, terörle mücadeleyi kesmek ve durdurmak niyetindedir.

SIRA TÜRKİYE’DE OLUR: Trump, 20 millik, yani yaklaşık 30 km derinliğinde bir güvenli bölgeden bahsetmiştir. Şayet, kurulacak ve oluşturulacak güvenli bölge tamamen Türkiye’nin denetim ve kontrolünde olacaksa, üstelik terörle tavizsiz bir mücadele sürecekse diyeceğim bir şey yoktur. Güvenli bölge stratejisini biz hazırlamışsak, biz sahaya taşımışsak mesele yoktur. Ancak ABD’nin yazdığı kanlı senaryoya kanıp, terör örgütlerine göz yumacaksak, güvenli bölge diye tampon bölgeye tamam diyeceksek, aynısı Körfez Savaşı’ndan sonra yaşandığı gibi, yeni bir uçuşa yasak bölge kararına zımnen onay vereceksek, herkesi uyarıyorum ki bugüne kadar yaptıklarımızın üzeri bir kalemde çizilecektir. Bilahare milli güvenliğimiz rehin alınacaktır. Hepsinden önemlisi, Irak ve Suriye’den sonra sırayı, Allah muhafaza, Türkiye alabilecektir. Bunun sinsi deneme ve provaları yapılmıştır. Türkiye’yi PKK/PYD/YPG’yle aynı hizaya getirmeye teşebbüs etmek, terörizme aleni şekilde destek vermek züldür, zulümdür, düşmanlıktır. ABD’nin yaptığı budur.

Haberin Devamı

GÜVENLİ BÖLGE SORULARI: 20 millik derinliğe sahip olacağı söylenen güvenli bölge tanımıyla kast edilen nedir? Bu güvenli bölgede terör örgütleri bulunacak mıdır? Uçuşa yasak bölge planlaması var mıdır? Rusya bu işin neresindedir? Başta ABD olmak üzere, koalisyon ülkelerinin güvenli bölgedeki rolü, payı ne olacaktır? Dahası terörün kökünün kazınma sürecinde devamlı önümüze engeller çıkaranların bundan sonraki stratejik amaçları devlet ve millet aklıyla görülüp yorumlanmakta mıdır?

Haberin Devamı

TRUMP’IN ÇENESİ KAPANMADIKÇA: (Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın Trump’ın tehdidiyle ilgili ‘gerekli cevabı verip konuyu kapattık’ açıklaması hatırlatılınca) Sayın Kalın bilir ama Trump’ın ağzını kapatmadığınız müddetçe konu kapanmaz.

‘Cumhur İttifakı tuzak kuranları şaşkına çevirecek’

Bahçeli, 31 Mart 2019 seçimlerinde Türkiye’nin yeni bir tarih yazmasını arzuladıklarını belirterek, “İnancım odur ki Cumhur İttifakı sahip olduğu milli mücadele ruhuyla, Türkiye’ye tuzak kuranları şaşkına çevirecektir. Milli bekamızı lekelemek isteyenlere sessiz kalamazdık. Zilletin millete meydan okumasına tepkisiz duramazdık” dedi.

Bahçeli daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erhan Usta’nın parti görüşleriyle bağdaşmayan görüş ve davranışları nedeniyle MDK kararıyla ihraç edildiğini belirten Bahçeli, CHP ve İYİ Parti’nin aday çıkacağı illerde adayların çekilip Cumhur İttifakı adayının çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda “Kesinleştikten sonra zillete kaptırmamak için Cumhur’u tercih edeceğimiz her alan olabilir” değerlendirmesini yaptı. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile “davet etmesi halinde” görüşebileceklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Bahçeli, Ak Parti ile ortak miting konusunda ise şöyle konuştu: “Eğer bir arada toplantı yapma gerekiyorsa yapılır. Hem ittifak yapacaksınız sonra toplantıya ben katılmıyorum diyerek küstüm otu oynamak doğru değildir. Ama her toplantıyı beraber yapacağız dersek o zaman tüzel kişiliklerin ismini biraz karıştırmak lazım birbirleriyle.”

Palet fabrikası

Bahçeli, Sakarya’daki palet fabrikası işletmesinin 25 yıllığına devri konusunda ise “Cumhurbaşkanı, Sakarya’daki açıklamalarda Türkiye’nin ihtiyaç hissettiği savunma sanayi gelişimi konusunda hükümet olarak tedbirler almaya gayret gösteriyorlar. Konunun ayrıntıları henüz vakıf değiliz. Oradaki işçi kardeşlerimizin herhangi bir kaybının olmaması gerekir” ifadelerini kullandı.

Prompter azizliği

Bahçeli, konuşurken prompter’ın azizliğine uğradı. Konuşma metninin ekrana doğru yansımaması üzerine Bahçeli, “Burası yanlış oldu, kaldırın bunları” diyerek, prompter’ı kaldırttı.

Bahçeli’den tampon bölge uyarısı: ABD’nin hedefi ‘Barzani modeli’

10 yıl önce 10 yıl sonra

Bahçeli’nin Özel Kalemi Murat Çeliker, Instagram hesabından MHP lideriyle 10 yıl önce ve dün karlı havada çektirdiği iki fotoğrafı yayınladı. Sanal ortamda trend olan karlı fotoğrafın ilki Karabük’te çekilmişti. Bahçeli ile özel kalemi Çeliker dün de Kızılcahamam’da karlı havada birlikte objektiflere poz verdiler.