Ekonomi Bakan Albayrak’tan piyasalara mesaj: Güven güçlenecek kur şoku en aza indirilecek

Bakan Albayrak’tan piyasalara mesaj: Güven güçlenecek kur şoku en aza indirilecek

17.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ortaya konan hedefler ve alınan tedbirler neticesinde ‘Yeni Ekonomik Program’ın (YEP) beklentilerinden daha iyi yönde gittiğini açıkladı.

Bakan Albayrak’tan piyasalara mesaj: Güven güçlenecek kur şoku en aza indirilecek

Dün Twitter üzerinden açıklama yapan Bakan Albayrak, “Ekonomi politikalarımız açısından pozitif bir haftayı tamamladık. Bu hafta en önemli gelişmeler tahvil faizlerimizde oldu. Yüzde 17.67 olarak gerçekleşen 5 yıllık tahvil faizlerimiz 5 ayın en düşük seviyesine geldi. 2 yıllık tahvil faizleri de 7.2 puanlık düşüşle yüzde 18.79 oldu. Maliye politikalarımızda da, bütçe disiplininden taviz vermeden sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz. Bütçe gelirlerimiz YEP beklentilerimizden de iyi seyrediyor. 630,5 milyar TL olarak öngörülen vergi gelirlerimize ilişkin gerçekleşme beklentimiz aynı şekilde sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Bedellide sınır aşıldı

Ekonomiye ilişkin rakamlar paylaşan Albayrak, şunları kaydetti: “119,1 milyar TL’lik vergi dışı gelir hedefinin de bir miktar üzerine çıkacağız. Bedelli askerlikte 9 milyar TL’lik beklentimizin 500 milyon TL, İmar Barışında 6 milyar TL’lik beklentimizin de 4 milyar TL üzerinde gerçekleşme olacağını tahmin ediyoruz. Bugün (dün) yayınlanan sanayi üretim rakamları özellikle Eylül ayında bir küçülmeyi gösterse de, dengelenme süreci beklentilerimizin çok ötesinde değildir. YEP’te net ihracatın büyümeye 1,4 puanlık etki yapmasını bekliyorduk. Son gerçekleşmeler ışığında beklentimiz 2,4 puan oldu.”

Bakan Albayrak ayrıca, “Yatırımcı güvenini güçlendirecek, özellikle Avrupa’daki yavaşlamanın ve kur şoklarının sanayicimize etkisini en aza indirecek adımlarımıza devam edeceğiz. YEP’te ilan ettiğimiz prensiplerimizi yatırımlar ve bütçe disiplini başta olmak üzere tüm alanlarda tavizsiz sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İyimserlik arttı

Dolar/TL, önceki gün 5.3045 ile son 10 günün en düşük seviyesini görmesinin ardından, dün de 5.3730 seviyelerinde seyretti. Dolar/TL, ABD ile Türkiye arasında son dönemde pozitif seyreden diplomatik ilişkilerin uzun vadeye yayılabileceğine ilişkin iyimserliğin artmasıyla önceki günü yüzde 2.7 azalışla 5.3366’dan tamamladı.

Reuters’a konuşan bankacılar da özellikle yaz aylarında TL’de çok sert değer kayıplarına neden olan Türkiye - ABD ilişkilerindeki bozulmaya yönelik iyileşme sinyallerinin TL’de iyimser bir havaya neden olduğunu belirtiyor.

Diğer yandan İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor.