Siyaset ‘Bakanlık sayısı 16’ya düşecek’

‘Bakanlık sayısı 16’ya düşecek’

22.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni yönetim sisteminde toplam bakanlık sayısının 16’ya, ekonomiden sorumlu 6 bakanlık sayısının da 3’e ineceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısının ise parlamentodaki yapıya bağlı olacağını belirtti

‘Bakanlık sayısı 16’ya düşecek’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam İstanbul 3. Havalimanı’nda gerçekleştirilen ATV-A Haber canlı yayınında konuştu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dair ilk kez bilgiler paylaşan Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

GÜÇLER AYRILIĞI iLKESİ GÜÇLENECEK: Yeni sistem demokrasinin ve cumhuriyetin temel niteliği olan güçler ayrılığını asla zayıflatmıyor, tam tersine güçlendiriyor. Parlamenter sistemde hükümet meclis çoğunluğu içinden çıktığı için pratikte yasama ve yürütme aynı gücün kontrolünde oluyordu. Biz hükümetle meclisin irtibatını kopartıyoruz. Yeni sistemde hükümetin bütçe dışında Meclis’e kanun tasarısı gönderme yetkisi bulunmuyor. Kanun yetkisi sadece milletvekillerine ait.

HERKES İŞİNİ YAPACAK: Meclisi hükümeti denetim araçları güçlendirilmiş olarak devam ediyor. Yargıda bu denge içinde çok daha sağlıklı bir daha çalışma imkanını bulacak. Yüksek yargı organlarının üyesi seçiminin bir kısmını cumhurbaşkanı ile meclis arasında dağıtılmış olması bu dengeyi daha da güçlendiriyor. Herkes kendi işini yapacak. Kimse diğeri üzerinde tahakküm kurmaya çalışmayacak.

Haberin Devamı

BÜROKRASİ AZALACAK: Yeni dönemde çözüm üreten devlet sorun çözen devlet, sonuç odaklı devlet anlayışıyla sürdüreceğiz. Bürokrasiyi azaltacağız. Yatırım ve yatırımcıların önünü açacağız. Milli gelir ve istihdam artacak. Bu yeni yapı, milletimizin hayal ettiği projeleri hayata geçirmek için bizlere ciddi manada zaman tasarrufu sağlayacak. Küresel rekabette ülkemizin hak ettiği konuma ulaşmasının önü açılacak.

PATENT BANA AİT: (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) Patenti bana ait. Adete bir anonim şirket gibi devleti yönetme kabiliyeti demişimdir.

EKONOMİ YÖNETİMİ SADELEŞİYOR: Bakanlık sayısı 16’ya indiriyoruz. Adalet, İçişleri, Milli Savunma, Milli Eğitim, Sağlık, Enerji ve Tabi Kaynaklar, Çevre ve Şehircilik, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, Hazine ve Maliye, Ulaştırma ve Altyapı, Dışişleri Bakanlıklarımız var. Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Birliği Bakanlığı ile birleşmek suretiyle Dışişleri haline geliyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı ile birleşiyor. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı olarak tek hale getiriyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nı ise Kalkınma Bakanlığı ile burada Bilim Sanayi Teknolojiyi birleştirmek suretiyle bunu tek bakanlık haline getiriyoruz. İhracatın 500 milyar dolara yükseltilmesi ve İstanbul’un “dünyanın finans merkezi” olması hedefiyle, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da “Ticaret Bakanlığı” adı altında birleştirilecek. Ekonomi yönetimi sadeleşmiş oluyor, 6 olan bakanlık sayısını 3’e indiriyoruz.

Haberin Devamı

9 KURUL: Politikaları izleyip, raporlayacak 9 kurul oluşturduk. Yerel Yönetim Politikaları, Sosyal Politikalar, Sağlık ve Gıda Politikaları, Kültür ve Sanat Politikaları, Hukuk Politikaları, Güvenlik ve Dış Politikaları, Ekonomi Politikaları, Eğitim ve Öğretim Politikaları, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulları. Bunlar Cumhurbaşkanı ile birebir çalışacak, bakanlara feed-back verecekler.

4 ÖNEMLİ OFİS: Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok büyük önem arz ediyor çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro, bu bakımdan önemli.

8 BAŞKANLIK: Tabii bir de Cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor, Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı. 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor.

Haberin Devamı

Parlamentoya bağlı olacak

(Cumhurbaşkanı Yardımcısı sayısı) Şu anda bu sayıyı vermek; biraz da Parlamento’daki yapıya bağlı olacak. Parlamentodaki sayı, başkan yardımcılıkları noktasındaki kararımızı etkileyecektir.

Bütçe yapımı Cumhurbaşkanı’nda

Cumhurbaşkanı’na bağlı strateji ve bütçe başkanlığı ise burası önemli. Strateji ve bütçe başkanlığı ile artık Cumhurbaşkanı’nın uhdesinde olan bütçe yapımı ve yönetimini daha etkin bir şekilde yönetmeyi, mali disiplini ve verimliliği sağlamayı hedefliyoruz. İletişim Başkanlığı ise devletin ve Cumhurbaşkanlığının basın yayın çalışmalarını kordine edecek. Mevcut sistemde bazı birimler altında çalışan bazı kurumları da başkanlık adıyla buraya alıyoruz.

Haberin Devamı

‘Kararın Trump’tan döneceğine inanıyorum’

3. HAVAALANI İSMİ: İsim belirlemesi söz konusu değil. Pazar gününü bir hayırlısıyla atlatalım. Yatırımcılara bu noktada sormak lazım, onların isim konusunda hakları var.

BU SARAY MİLLETİN: (Muharrem İnce’nin “Sarayı başına yıkacağım” sözleri): Bu saray milletin. Bu sarayı bombaladılar. Kim bombaladı? FETÖ’cüler. Demek ki sen de o bombalayanlardansın.

F-35 TESLİMİ: 800 milyon dolar ödemişiz, uluslararası bir ahlak var, uluslararası bir hukuk var. Ben bu işin onların arzu ettiği gibi olacağını zannetmiyorum ve bunun Sayın Trump’tan döneceğine inanıyorum. Biz bununla ilgili alternatifleri de üretiriz ama Türkiye senin NATO’da stratejik müttefikin, ortağın. Türkiye’ye karşı bu tür bir yanlışa Amerika’nın tevessül etmesi, bir defa Amerika’nın kaybınadır.