Gündem Baklava yufkasından börek nasıl yapılır?

Baklava yufkasından börek nasıl yapılır?

23.04.2018 - 11:53 | Son Güncellenme:

Börek yapmak güzel ama peki ya hamurunu açmak? Hem zamandan hem enerjiden tasarruf etmemizi engelleyen hamur açma işi mutfakta yemek yapanları fazlasıyla zorlamaktadır. Bu yüzden insanlar daha pratik olan baklava yufkasına yönelmeye başladılar. İşte baklava yufkasından börek tarifi...

Baklava yufkasından börek nasıl yapılır

İşinize Yarar Birkaç Bilgi

Haberin Devamı

Börekler yıllardan beri ev sıcaklığı ve anne hamaratıyla özleştirilmiş bir hamur işidir. İç malzemesinin değiştirilmesi ile çeşitlenebilen börek, her zaman yemek yapmayı hobi edinenlerin özellikle de kış aylarında en çok tercih ettiği yemek çeşitlerinden birisi olmuştur. Börek yapımında hamuru incecik açabilmek ise büyük bir marifet ister. Yufka açmakla zaman kaybetmek istemeyen insanların yardımına ise baklava yufkaları yetişir. Baklava yufkaları çok ince bir yapıda olduğundan dolayı dört beş tanesi alıp tek bir kat yapmak daha avantajlıdır. İç malzeme olarak kıyma ya da patates kullanarak baklava yufkasından börek çeşitleri elde edilebilirsiniz. Baklavalık yufkalar marketlerde, şarküterilerde ve bilumum çeşitli alışveriş merkezlerinde satılmaktadır.

Haberin Devamı

Baklava Yufkasından Börek Malzemeler;

  • 1 paket baklavalık yufka
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 bardak yoğurt
  • 2 tane yumurta akı ( sarısı daha sonra kullanılacaktır)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

İç Harç Malzemeleri;

  • Peynir veya kaşar peynir ( ikisini karıştırabilirsiniz)
  • Maydanoz

Üzerine;

  • Çörek otu veya susam

Nasıl Yapılır?

Baklava yufkasından böreğimize iç harcın hazırlanması ile başlayın. Harcın miktarı zevkinize göre değişebilir. Fakat miktarın çok fazla olması baklava yufkasından yapacağınız börekte dağılmalara neden olabilir. Peynirin yağ oranına da dikkat etmeniz gerekmektedir. Çok yağlı peynirlerin kullanılmasını tavsiye edilmez.

Öncelikle seçtiğiniz peynirleri küçük parçalar haline getiriniz. Kıyılmış maydanozlarla beraber karıştırın. Yumurtanın sarısından ayırdığınız akı da ilave edin. Tüm bu malzemeleri bir süre derin bir kapta karıştıralım.

Daha sonra baklava yufkası çok çabuk yırtılabildiği için onları yağlamanız gerekmektedir. Yağlama işleminin karışımı için bir bardak yoğurt, yarım su bardağı süt, yarım çay bardağı sıvı yağ kullanın. Belirtilen malzemeleri homojen bir yapıya sahip olana kadar ayrı bir kapta karıştırın.

Ardından bir tane yufka alın. Aldığınız yufkayı, aşırı miktarda kullanmamak şartıyla elde ettiğimiz karışımla yağlayalım. Bir adet yufka daha alıp onu da yağladıktan sonra diğer yufka ile birleştirin. Her bir kat yağlı 5 adet yufkadan oluşmak şartıyla işleme tekrar edin.

Yağlanmış katın ardından peynir ve yumurta ile hazırlamış olduğunuz harcı alın. Yufkaların kenar kısmına doğru yayın. Daha sonra yufkayı rulo haline gelecek şekilde yuvarlayın. Yuvarlanmış baklava yufkasını dört eşit parça olacak şekilde kesmeye başlayın.

Haberin Devamı

Geri kalan yufkaları da harç malzemesi ile doldurup 4 eşit parçaya bölün. Börekleri yağlı kağıt ile kaplanmış fırın tepsisine alın.

Yapılan işlemlerin ardından yağlamak için kullanılan karışımdan elinizde fazla kalmış olabilir. Kalan bu karışma yumurtanın sarısını ilave edin ve onları çırpın. Daha sonrasında ise fırın tepsisindeki böreklerin yüzeyine yumurta fırçası yardımıyla sürün. Böreğimiz böylelikle fırına girmeye hazır. 35-40 dakika gibi kısa bir süre içinde ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında börekler piştikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.