Ekonomi Balık çok yiyen yok

Balık çok yiyen yok

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin, “Hep et değil, biraz da balık, tavuk ve hindi yiyelim” çağrısına destek veren gıda sektörü, “Balık, tavuk tüketimi artarsa et fiyatı da düşer” dedi.

Balık çok yiyen yok

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, “balık, tavuk ve hindi tüketelim, et ithalatının önüne geçelim” çağrısına, balıkçılık ve tavukçuluk sektörlerinden büyük destek geldi. Türkiye’de kişi başına ortalama 32.5 kilogram olan et tüketiminin yüzde 60’ı tavuk eti, yüzde 35 büyükbaş eti ve yüzde 5’i küçükbaş eti olarak tüketiliyor.

Haberin Devamı

İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Tuncay Sagun, “Ülkemizde kişi başına yıllık balık tüketimi 5.5 kilogram. ABD’de 24, AB’de 25, Japonya’da ise 80 kilograma kadar çıkıyor. Üstelik bu ülkelere balığı da biz satıyoruz” dedi.

Balık çok yiyen yok

Sagun, “Yıllardır savunduğumuz konunun sayın bakanımız Pakdemirli tarafından dile getirilmesi bizi çok memnun etti. Balık sezonu oldukça bol ve bereketli geçiyor. Denizlerimizden bu yıl palamut ve hamsi fışkırıyor. Hamsinin kilosu 5 liraya kadar düştü” dedi.

Beşiktaş’taki Kardeşler Balıkçılık sahibi Müddet Çimen ise, balık tüketiminin az olduğuna dikkat çekerken yanlış pişirme yöntemlerine değindi. Deneyimli balıkçı Çimen, “Mesela İstanbul’un prensi lüferi yağa atıyorlar. Doktor tavsiyesiyle balık alanlar bile lüferi yağa atarak besin değerlerini öldürüyor. Lüfer ızgara ya da fırında yapılırsa eti lezzetli olur. Balık tüketiminin az olmasında pişirme yönteminin de etkisi var” dedi.

Haberin Devamı

Güncel balık fiyatları ise şöyle: İstavrit 15 TL, çinekop 30 TL, mezgit 25 TL, barbunya 35-45 TL, lüfer 40-50 TL, palamut 15-35 TL, kalkanın tanesi ise 250 TL.

‘Tavuk her zaman ucuz’

Pak Tavuk Gıda Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daşdan, balık fiyatının mevsiminde tavuk fiyatının ise yılın her döneminde ucuz olduğunu belirterek, “Tavuk ve hindi üretimi artarsa kırmızı et fiyatı da düşer” dedi. Daşdan, “Balık her zaman olmaz, mevsiminde bulunur. Bu nedenle ucuz olduğu dönemler olur, pahalı olduğu dönemler olur. Ama tavuk fiyatları yılın her döneminde ucuz. Ama bonfile, biftek, kanat kısmını demiyorum, bütün tavuk olarak ucuz. Bugün marketlerde bütün tavuk olarak ortalama fiyatı 9 lira” diye konuştu.

Sofralar şenlensin

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman ise, “balığı protein zenginliği ile baş tacı yapmalıyız” dedi. Kocaman, şöyle konuştu:

“Ülkemiz coğrafi konumuyla önemli balıkçılık kaynaklarına sahip. Bu özelliğimizi balık avı yasağı kalktığı dönemlerde iyi değerlendirmeliyiz. Balığı, sadece kırmızı et fiyatlarına gelen zam yüzünden değil, besleyici ve protein yönünden zengin bir gıda olarak baş tacı etmeliyiz. Geçtiğimiz haftalarda palamut zamanıydı ve fiyatı oldukça düştü. Her bütçeden ailenin tüketebileceği şartlarda satışa sunuldu. Şimdi ise hamsi, istavrit ve çinekop zamanı. Zamanında çıkan, ucuz ve taze protein fırsatını, herkesin değerlendirmesini öneririm. Denizlerimizin bereketi balığı sofralarımıza taşımamızda hem sağlık hem de aile bütçesi açısından büyük fayda var. Hazır mevsimiyken, tüm sofralar, hamsi, istavrit ve çinekop ile şenlensin” dedi.