Ekonomi Bankacılar rahat

Bankacılar rahat

15.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bankacılık sektörünün kriz deneyimi olduğunu ifade eden bankacılar, sistemin sağlam olduğunu ve ilgili tüm kurumların koordineli çalışarak gereken tedbirleri aldığını söyledi.

Bankacılar rahat

Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, bankacılık sektörünün sahip olduğu yabancı para likiditesinin 100 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirterek, “Bankaların likidite ile ilgili olağan dışı durumlara hazırlıkları tamdır. Dolayısıyla kimsenin bir endişesinin olmaması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Erbil, son günlerde yaşanan gelişmeleri akılla izah etmekte zorlandıklarını söyledi. Erbil, “Bizim bildiğimiz prensiplere, ekonomik gerçeklere ve temellere aykırı bir piyasada dalgalanma ve fiyatlama var” dedi.

Ekonomik olmayan, daha çok global şartlardaki değişikliklerin, global şartların yönetim şekillerinin değişmesinin, coğrafi öncelikler gibi şeylerin ön plana çıktığını ifade eden Erbil, “Bunlar ön plana çıktığında, haddinden fazla bir dalgalanmaya sebebiyet veriyor. Yaşadığımız durumu ben böyle görüyorum. Önümüzdeki günlerde stabilize olacaktır. Bu konuyla ilgili ataklar olabilir mi? Bugüne kadar yaşadıklarımız olmayacağını garanti etmiyor. Tedbirler alınacaktır. Her paydaşla bu önlemler çerçevesinde akılla izah edemediğimiz volatiliteyi bu şekilde geçireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

‘Faiz de gelebilir’

Erbil, şunları kaydetti: “Alınacak tedbirler tedavi edecek ve ekonomiyi daha stabilize edecek tedbirler olacaktır. Kuru normalleştirmek adına faiz gibi şeyler de zamanı geldiğinde o silah da çekilecektir.” Erbil, bu piyasa şartlarında anormal fiyat hareketlerinin her türlü varlık sınıfını olumsuz etkilediğini aktararak, CDS’in de bunun bir parçası olduğunu, normalleşme gerçekleştiğinde CDS’te de normalleşme olmasını beklediğini söyledi.

‘Stres testi yapıyoruz’

Fuat Erbil, bankaların borç çevirme ve sermaye yeterlilik oranlarına ilişkin şöyle konuştu:

“Sektörün sahip olduğu yabancı para likiditesi 100 milyar dolar seviyesindedir. Bankaların likidite ile ilgili olağan dışı durumlara hazırlıkları tamdır. Kimsenin bir endişesinin olmaması gerekir. Kısa vadede vadesi gelen borçların yarısı yurt dışı yerleşiklerin mevduatıdır, kalanı da bizim dışarıdan aldığımız borçlar...

Yüzde 100’ün üzerinde çevirmişiz. Kötü senaryoda 20-30 milyarlardan bahsediyoruz.”

Bankacılar rahat

Sistem sağlam ödemeyi kesmeyin

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “Herkesin parası, mevduatı bankacılık sisteminde ve emniyette” dedi. Ateş, son günlerde piyasalarda yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamada, bunun spekülatif bir atak olduğunu, biraz heyecan yarattığını belirterek, hane halkına, bütün partilere ve basına duyarlı davranışları için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Türkiye’nin çok tedbirli bir şekilde bazı önlemleri küresel krizlere ve dünyada gelişebilecek olumsuz hallere karşı son 10-15 yıldır almakta olduğunu ifade eden Ateş, şunları kaydetti:

“BDDK, SPK, Hazine, Merkez Bankası bütün bankacılık sistemiyle birlikte doğru tavırları zamanında ve eş zamanlı olarak alabildi. ATM’lerimize olabildiğince efektif yükledik. Bugün itibarıyla bankacılık sisteminin kullanabileceği limit 50 milyar dolardır. Bir de 20 milyar dolar swap imkanı var. Toplamda 70 milyar dolar. Herkesin parası, mevduatı bankacılık sisteminde ve emniyette. 2001’den farklı olarak bankalar, kimse birbiriyle itişip kakışmıyor.”

‘KOBİ durmasın’

Hakan Ateş, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi ile bir tereddüt oluştuğunu ama bunun karşısına hızlı şekilde Kredi Garanti Fonu’nun konulduğunu anlatarak, “20 milyar TL diye düşünülüp 250 milyar TL’ye çıktı. Problemli krediler yüzde 1’i bulmamıştır. Bu imkanlarla piyasayı rahatlatmamız gerekiyor. Bankalar sağlamdır yeter ki piyasadaki esnaf, özellikle KOBİ’ler birbirine krediyi kesmesin. Bütün kurumlar birbirine güvensin. Eskiden olan şey ile şimdi olan arasında önemli bir fark yok. Spekülatif atakların önü TCMB’nin kararlarıyla kesildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘GÜVEN UNSURU ÇOK ÖNEMLİ’

Hakan Ateş, gerek Türk bankacılığının gerekse özel sektördeki yurt dışından direkt borçlanabilen kurumların geri ödeme yeteneklerinin bulunduğunu belirterek, bu geçiş sürecini müteakkip zaten yeni borçlanmanın devam edeceğini, mevcutların da vadesi geldiğinde ödeneceğini söyledi.

Bu tür borçlanmaların temelinde hep ticaretin yattığını ifade eden Ateş, “Finansta ekonomiyi etkileyen çok önemli bir unsur var o da güven. Enflasyon, faiz ve kur hareketleri beklentiden ibarettir” dedi.

Bankacılar rahat