Bartholin Kisti Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinanın her iki tarafında yer alan kese şeklindeki bezelere Bartholin bezleri adı verilmektedir. Bu bezlerin iltihaplanması ve tıkanması ile beraber Bartholin apsesi olarak da bilinen Bartholin kisti rahatsızlığı meydana gelmektedir.

Yaklaşık olarak 2.5 cm uzunluğunda ve 0.5 cm büyüklüğünde olan bu bezeler vajina girişine doğru açılarak cinsel ilişkiyi kolaylaştırma görevi görürler. Cinsel ilişki sırasında ağrı oluşmasını önleyen ve vajinayı daha kaygan hale getiren salgılar salgılayan bu bezlerin büyüklüğü enfeksiyon ile tıkandığında 4-5 cm’ye erişebilmektedir. Tıkanıklık nedeniyle boşalamayan sıvılar zaman içerisinde birikerek Bartholin kistine dönüşmektedir. Bu rahatsızlığa tam olarak neyin neden olduğu bilinmemektedir.

Haberin Devamı

Bartholin Kistinin Belirtileri

Bartholin kisti küçük olduğu durumlarda herhangi bir belirti göstermemektedir. Ancak kistin büyüdüğü durumlarda özellikle vajinada gözle görülür değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Vajina dudaklarının birinde veya her ikisinde şişme, kızarıklık, ödem, şiddetli ağrı, cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrı, yanma ve kızarıklık gibi kolay fark edilebilir belirtiler kistin varlığına dair başlıca belirtilerden bazılarıdır. Ayrıca ateş, iltihaplı akıntı, halsizlik, yürüme ve oturma gibi günlük hareketlerde zorlanma da Bartholin kistinin belirtilerinden bazılarıdır. Kist çok büyük olmasa da bazı durumlarda bölgedeki sıcaklık hissi ve bezleri çevreleyen cildin hassaslaşması ve kızarması da kistin varlığına işaret eden belirtilerdendir.

Tedavi Yöntemi

Bartholin kistinden şüphelenen kadınların zaman kaybetmeden uzman bir doktora muayene olması gerekmektedir. Bölgede enfeksiyon oluşumu gözlendiğinde antibiyotik tedavisiyle rahatsızlığın giderilmesi sağlanabilmektedir. Ayrıca oluşan apsenin boşaltılması ve ağrı kesici kullanılması da tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Marsupiyalizasyon yöntemi ile biriken mukusu dışarı çıkarmak başlangıç dönemindeki apsenin ortadan kaldırılması için etkili yöntemlerden biridir. Rahatsızlık ilerleyen evrelerde ve artık kiste dönüştü ise karbondioksit lazer tedavisi ya da gümüş nitrat tedavisi ile kist tahrip edilebilmektedir. Kistin en ileri seviyesinde ve büyüklüğün gözle görülebilir hale geldiği durumlarda, kist cerrahi müdahale ile olduğu yerden alınmaktadır. Yaklaşık 10 gün içerisinde bölge iyileşmektedir.

Haberin Devamı

Ancak uygulanan yöntem ne kadar başarılı olursa olsun Bartholin kistinin tedaviden sonraki ilk 6 ay içerisinde yenileme olasılığı %25 ile %30 civarındadır.

Op. Dr. Seval Taşdemir

Kadın Hastalıkları, Doğum

ve Tüp Bebek Uzmanı

https://www.facebook.com/drsevaltasdemir

https://www.instagram.com/drsevaltasdemir