SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Baş ağrınızın yeri ne olduğunu söylüyor!

Baş ağrıları yaygın bir şikayettir. Herkesin hayatı boyunca en az bir defa başı ağrır. Baş ağrısının özellikleri ağrının tanısı hakkında fazlasıyla bilgi verir. Ağrınızın yerine göre tanı belirleme klavuzu yapılabilir.

|

Gerilim Tip Baş Ağrısı:
En yaygın olan baş ağrısıdır. Toplumun %40’ında vardır. Tüm başı kapsar. Genellikle enseden gelir. Başın arkasında yoğundur. Ağrı şiddeti düşüktür. Günlerce sürebilir.

Migren:
En bilinen baş ağrısıdır. Şiddetli, ataklar halinde gelir. Genelde yarım olsa da tüm baş veya alın bölgesinde olabilir. Işık, ses, koku hassasiyeti vardır. Bulantı-kusma olabilir. Erişkin yaş 3-5 kadından birisinde görülebilir.

Küme Baş Ağrısı:
Migren kadınlarda, küme baş ağrısı ise erkeklerde yaygındır. Tek taraflı gözü tutan çok şiddetli ağrıdır. 1-1,5 saat kadar sürer. Daha fazla sürseydi dayanılmaz olurdu. Belli dönemlerde gelir 1-1,5 ay sürer, yılın diğer dönemlerinde genellikle olmaz. Geldiğinde günün aynı saatlerinde tekrarlar. Ritmik özelliği çok tipiktir.

Sinüzit:
Baş ağrılarının çoğunluğu sinüzite bağlanmak istenir ama aksine sinüzit çok ağrı yapmaz. Yapsa bile ara ara ataklarla devam etmez. Nezle olduğumuzda akut sinüzit olur. Alında ve burun kökünde ağrı yapabilir ama zaman içinde sürekli tekrarlamaz.

Trigeminal Nevralji:
Yüzün yarısında çakma tarzında ağrılar yapar. Anlık, elektriklenme ve çarpma tarzında ağrı olur. Saniyelerle olup geçer.

Nörolog Dr Emel Gökmen

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.