Başkalarıyla Olan İlişkiniz

Başkalarıyla nasıl bir ilişki içinde olduğumuz çok önemli bir konudur. Vaktiniz varsa hayatınızdan birkaç örnekle bu durumu analiz edelim.

Şimdi geçtiğimiz ay içinde mutsuz olduğunuz bir anı hatırlayın. Bu mutsuzluk anının hayatınızda var olan bir kişiyle ilgili olup olmadığına bakın.

Şimdi de mutlu hissettiğiniz bir ana gidin. Hissettiğiniz mutluluğun bir insan ya da yaşayan başka bir varlıkla ilgili olup olmadığını bakın.

Sonuç nasıl çıktı bilmiyorum ama yaşadığımız güçlük ve mutlulukların çoğu çevremizdeki insanlar ya da yaşayan diğer canlılarla ilgilidir. İşte bu yüzden de diğerleriyle olan ilişkimizi düzene sokmak çok önemli. Bu sürecin kapsamına sadece aranızın çok iyi olduğu değil, aranızın kötü olduğu insanları da dahil etmelisiniz. İlişkilerinizi düzenlerken kötü olanları kapsam dışı bıraktığınızda, bir daha tekrar hayatınıza girme olasılıklarına karşı duyduğunuz endişe, korkuyu getirecektir. Korku da, yaşamınızdaki kötü insanların sayısının artmasına sebep olacaktır. Zamanla yalnızlığı tercih edeceksiniz. Yalnızlık, daha çaresiz ve sevgisiz yapacaktır.

Haberin Devamı

İlişkileri düzenleme süreci, sadece insanlarla kısıtlı olmamalı, dış dünya, doğa ve diğer canlılar da dahil edilmelidir. Soluduğumuz hava, beslenme, yaşamak için dahi başkalarına ihtiyacımız var. Biyolog Jonas Salk’ın aşağıdaki sözü bu durumu çok iyi anlatmaktadır.

"Tüm böcek türleri dünyadan yok olduğunda elli yıl için dünyadaki yaşam sona erer. Tüm insan türü dünyadan yok olduğunda dünyadaki yaşam daha canlanacak ve çiçek açacaktır.

If all the insects were to disappear from the earth, within 50 years all life on earth would end. If all human beings disappeared from the earth, within 50 years all forms of life would flourish.”

Özetle bu dünyada herkes, her şey birbiriyle bağlantılıdır. Diğerleriyle olan ilişkilerimizde, saygılı, affedici, şükran dolu, sadık, nazik dürüst, cömert, olduğumuzda mutluluk hiçbir zaman yakamızı bırakmayacaktır. Yazdıklarım aklınıza yattı ise önümüzdeki hafta boyunca “cömertlik” konusuna zaman ayırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Cömertlik, başkalarından karşılık beklemeden vermek anlamına gelir. Sadece sahip olduğunuz maddi kaynaklar değil, sahip olduğunuz zaman, yetenekler, zihin ve kalbin açılması da cömertliğin kapsamına girer. (Aklınıza yapacak bir şey gelmiyorsa instagram mutluluğusansabırakma, hesabımdaki uygulamalar başlığından “cömertlik” uygulamasından faydalanabilirsiniz)

Başkalarıyla olan İlişkinizi Düzeltmesi Dışında Cömertliğin Diğer Faydaları Şunlardır:

Cömertlik Bir Şeylere Tutunma İsteğini, Bağımlılığı Azaltır.

Cömertlik Güç Kazandırır.

Cömertlik Neşe Kazandırır.

Cömertlik Zihindeki Ayrımcılık Ve Korkunun İzlerini Siler, İnsanı Şifalandırır.

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

Mutluluğu Şansa Bırakma

Kaynak: Budist öğretiler