SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Bebeğiniz uyumuyorsa bu yöntemleri deneyin

Yeni doğan bebeklerin çoğu uykuya dalmakta zorlanabilir ve bu durum anne için bir çile haline gelebilir. Peki, bu sorun nasıl çözülebilir? İşte bebeğinizi kolay uyutmanın yollarını sizinle paylaştık.

|

Bebeğiniz her gece uyumakta zorluk çekiyor ve bu durum sizi bunaltıyorsa verdiğimiz yöntemleri denemekten korkmayın. Bebek ve anne ilk zamanlar birbirlerine alışmakta zorluk çekebilir, bu çok normaldir. Ancak unutmayın ki, her gece uykuya dalmakta zorlanan bebek ile birlikte annelerin de uyku düzeni bozulabilir ve bebeğine gerekli ilgiyi gösteremeyebilir. Peki, bebeğinizi kolay uyutmanın nelerdir? İşte bebeğinizi kolay uyutmanın yollarını sizinle paylaştık.

Ilık banyo

Ilık su, yumuşak bir süngerle yapılan sevecen dokunuşlar kimi rahatlatmaz ki? Uyku öncesi banyo bebeğinizi gevşetecektir.

Birlikte yatmak

Birlikte uyumanın yanında ya da karşısında olabilirsiniz ancak yapılan araştırmalara göre ebeveynleri ile birlikte uyuyan çocuklarda daha yüksek özgüven ve daha az endişeye rastlanmış. Birlikte uyumanın güvenli olması için beşik ya da yatağı kendi yatağınızın yanına yerleştirin. Aynı yatakta küçük bebekle uyumak tehlikeli olabilir.

Güzel koku

Bazı bebekler güzel kokuları sever. Bir iki damla lavanta yağı damlatılmış kağıt peçeteyi yatağın yakınlarına koyabilirsiniz. Lavantanın rahatlatma özelliği olmasına rağmen 6 aydan küçük bebeklerde koku kullanılmaması öneriliyor. Alerjisi olan bebeklerde ise kokusuz deterjan kullanmaya özen gösterin.

Güvenli bir yatak

Yatağın içindeki her şeyi bebek uyurken dışarıda tutun. Battaniye, oyuncak ve hatta yatağın etrafındaki koruyucu bile bebeğin boğulmasına neden olabilir. Gergin lastikli bir çarşaf yatakta olması gereken tek şeydir. Eğer üşümesinden endişeleniyorsanız uyku tulumu giydirmeyi tercih edin.

Reflü

Bazı bebeklerin uyku problemlerindeki neden reflü olabilir. Yemek borusundan yukarı doğru çıkan asit bebeği rahatsız eder. Kusma, kolik tarzı ağlama, emme sorunu ya da emerken tıkanma reflünün semptomlarından. Bu konudaki endişelerinizi doktorunuzla hemen paylaşmalısınız.

Dokunun

Bebeğinizi yatağına yavaşça koyun. Ellerinizle karnına, kol ve başına yumuşak bir şekilde dokunun. Bu dokunuş ona yakınında olduğunuzu hissettirerek rahatça uyumasına neden olacaktır.

Uyku saati

Aşırı yorgun bir bebeği uyutmak çok zordur. Belli bir uyku saatinin olması çok önemlidir. Uzmanlar 1 yaşın altında bebekler için en ideal saatin 6.30-7 olduğunu söylüyorlar. Erken yatmak erken kakmaya sebep olmaz tam tersine zamanında yatmak iyi ve uzun bir gece uykusuna yardımcı olur.

Pijama

Renkli baskılı pijamalar çok şirin olsalar da bazen sentetik oldukları için bebeğe rahatsızlık verirler. Bebek ve çocuk pijamalarında mümkün olduğunca pamuğu tercih edin. Çok bol yerine bebeklerin güvenliği için üzerlerine iyi oturan pijama giydirmeye özen gösterin.

İdeal sıcaklık

Rahat uyumamız için odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Bebekler için de aynı kural geçerlidir. Bebek odası için ideal oda sıcaklığı 18-21 Cdir.

Karanlık oda

Bebeğinizin uyku vakti olduğunu anlaması için odasını karartın. Gece lambasını söndürün, koyu, ışığı geçirmeyen perdeleri tercih edin. Öğle ya da gece uykusundan uyandığı zaman ise mutlaka perdeleri açın ve günışığını içeri sokarak gece gündüz farkını anlamasını sağlayın.

Uyku öncesi masaj

Yapılan bir araştırmaya göre bebekler ve küçük çocuklar uyku öncesi 15 dakikalık masaj ile sadece uyku öncesi kitap okunan çocuklara göre daha hızlı uykuya dalıyor. Bebek yağınızın kapağını açın ve yumuşak dokunuşlarla masaja başlayın.

Gündüz uykusu

Gündüz uykusunun anneye katkıları göz ardı edilemez. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi içinse gündüz uykusu çok önemli. Gece daha uzun uyur düşüncesiyle gündüz uykusunu atlamayın, genelde gündüz uyumayan bebekler yorgun oldukları için geceleri daha rahatsız ve kısa uyurlar.

Sesiniz

Bebeğiniz sizin sesinizi daha karnınızdayken öğreniyor. Uyku vakti sakin bir ses tonu, yavaş bir ninni onun rahatlamasına yardımcı olacaktır. Ayrıca ninni ve şarkı bebekteki stres seviyesini de düşürmekte etkili.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.