Bebeğinizi emzirirken bunlara dikkat ediyor musunuz?

Gelecek hafta olan Dünya Emzirme haftası yaklaşırken biraz emzirme hakkında konuşsak iyi olur. Emzirmeyi bırakma ile ilgili yazımda soru soran annelerin aslında emzirme konusunda farketmeden de olsa bazı yanlışları yaptıklarını gördüğüm için aslında önemsiz gibi gözüken ama oldukça önemli olan noktalara değinmekte fayda görüyorum.

Haydi ozaman doğumdan itibaren anne sütü ile ilgili önemli noktalara tek tek göz atalım.

Doktorlar neden ısrarla anne sütünü vurgular?

Daha önce de birçok kez vurguladığım gibi ilk 6 ay anne sütü çok önemli çünkü miniğinizi kulak akciğer ve barsak enfeksiyonlarından koruduğu gibi nörolojik gelişim ve büyümeyi en iyi şekilde sağlayan beslenme seçeneği de tabiki anne sütü.

Haberin Devamı

İlk anne sütünü ne zaman verelim?

Bu soruya cevabım mümkün olan en kısa zamanda olacak. Doğum salonunda eğer miniğinizin ağızdan birşey almasına engel bir durum yok ise doğum sonrası muayeneyi takip eden ilk adım anne ve bebeğin buluşturulurak emzirmenin sağlanması olmalı. Burda miniğinize vereceğiniz ilk süt kolostrum adı verdiğimiz sarı renkli süttür miniğinizin ilk ihtiyacı olan besinler bu sütte mevcuttur. Genelde bu sütü takip eden 2 gün içinde süt miktarınız artacak ve sütünüzün rengi beyaza yakın bir renk alacaktır.

Minik mucizenizi emzirirken en iyi pozisyon hangisi ?

Emzirme pozisyonlarının internette güvenilir kaynaklarda bile birbirinden farklı şekilde gösterildiğini farketmişsinizdir. En iyi pozisyonu deneyerek ve deneyimli anne ve taburcumun öncesi hemşirelerinizden öğrenebilirsiniz. Burda dikkat etmek gereken miniğiniz ile olabildiğince ten temasını kurmanızdır.

En sık gördüğümüz yanlışlara dikkat!

Göğsünüzü bebeğinize doğru çekmek yanlış bir uygulamadır. Göğüsünüzü kendinize doğru gerip bebeğinizi göğsünüze doğru itmeniz daha konforlu bir emzirme sağlayacaktır.

Yine emzirme sırasında göğüslünüzün koyu renkli kısmının bebeğinizin ağzına tam olarak girdiğinden emin olmalsınız böylece hem miniğinizin hava yutmasına engel olursunuz ( bu durum gaz sancısı kusma ve erken doymaya neden olmaktadır ) hemde göğüsünüzün tahriş olma riskini azaltmış olursunuz.

Haberin Devamı

Yine dikkat etmeniz gereken bir durumda bebeğinizin emme sırasında burnunun göğüsünüz tarafından kapatılmaması. Bu durumda bebeğiniz nefes alamadığı için emme sırasında sık sık göğüsü bırakacak ve ağlayacaktır.

Bebeğimi ne sıklıkta beslemeliyim?

Bu konuda farklı iki görüş mevcut.

Planlı emzirme dediğimiz 2-3 saatte bir bebeğinizi uyandırarak emzirme şeklinde bir rutin oluşturarak beslenmeyi sağlama veya bebeğinizin acıkma belirtilerini gözlemleyerek emzirme şeklinde olabilir. İki yaklaşımda yanlış değildir ve katı bir şekilde ayrılmaz yani bebeğni 2-3 saatte bir besleyen anne uyanıp meme araması durumunda bebeğini emzirebilir. Yada tam tersi bebeğni acıktığı zaman besleyen bir anne 2-3 saat geçmesine rağmen acıkma belirtileri göstermeyen bebeğini emzirebilir.

Besleme süresi nekadar olmalıdır ?

Yine Bebek'ten bebeğe değişen bir durum söz konusu kimi minikler 5 dk da göğüsü boşaltabilmekteyken kimi miniklerde ise bu süre 25 dakikayı bulabilmekte. Benim önerim 10-15 dk emzirme süresinin en az sağlanması yönünde üst sınır ise koymak çok doğru değil.

Haberin Devamı

Her beslenmede farklı göğüsten emzirmeye özen gösterin!

Önemli bir diğer nokta da her beslenmede farklı göğüsten emzirmenin yapılması çünkü göğüsten gelen sütün içeriği emzirmenin başı ve sonunda değişmekte. Emzirmeyi bir yemek masası gibi düşünürsek Bir göğüs tamamen bitmeden diğer göğüse geçme durumunda çorbanın üzerine tatlı yiyip masadan kalkmak gibi bir benzetme yapmak çokta yanlış olmayacaktır. Ayrıca her beslenmede farklı göğüsten başlamak sütünüzünde artmasını sağlayacaktır.

Sütüm bebeğime yetiriyor mu?

Sütünüzün bebeğinize yetip yetmediğini takip edebileceğiniz en iyi yöntem onun ağırlığıdır eğer bir bebek tartısı edinebiliyorsanız ne güzel kilo kaybını veya alımını doktorunuza danışabilirsiniz.

Tartı olmaması durumunda günlük bez değişimi size beslenmenin yeterli olup olmadığı konusunda bilgi verecektir. İlk 4-5 günde 6 veya daha fazla ıslak bez olması yeterli beslenmenin göstergesidir.

Yine idrar gibi kaka da takip için bilgi verir 4. Günden itibaren 3-4 kez kaka yapması ve 5. Güne kadar kakasının renginin sarıya dönmesi yeterli beslenmeyi göstermektedir.

Tabiki bunların yanında doğumu takip eden 3-5 günler arasındaki kontrolde beslenmenin yeterliliği doktorunuz tarafından değerlendirilecektir.

Peki emzirirken başka gıda veya sıvı verilmeli mi?

Özellikle annelerin sık sorduğu suyu ilk 6 ay kesinlikle önermiyoruz. Suyu zararlı olmasından değil besleyici bir içeriği olmaması ve midede yer kaplayarak emilebilecek anne sütünün miktarını azaltmasından dolayı önermiyoruz.

Yine şekerli su reçel bal gibi gıdaları hiç bir şekilde ilk 6 ay önermiyoruz. Sonrası içinde her birinin ayrı zamanları var.

Bitki çayları özellikle rezeneli adaçayı vb. Karaciğere zarar verebilme riski çok düşükte olsa var onun için önermiyoruz. Anne günde 2 bardak tüketebilir.

İlk 6 ay anne sütü dışında bebeğiniz çocuk doktorunuzun uygun görmesi durumunda vitaminler, demir damla ve şurupları, probiyotik damlalar, ve ilaçları alabilirler.

Sütünüzü arttırmak için neler yapmalısınız?

Sütü arttırmanın en garanti yöntemi bol emzirmek ve yeterli sıvı ve kalori aldığınızdan emin olmaktır bunun için doktorunuza diyetinizi ve günlük sıvı alımınız danışmanızda fayda var. style="font-family: SFNSText, ">

Son olarak da emzirmenin anne için sıkıntılı olduğu göğüste ağrı çatlak durumlarında yapılabileceklerden bahsedeyim.

-Göğüsünüzün şiş gergin olması durumunda eliniz veya süt pompası ile sütünüzün bir kısmını boşaltmak Faydalı olabilir.

-Göğüste ağrı hassasiyet durumunda soğuk uygulama veya çok ağrı olması durumunda ağrı kesiciler (emzirmeye uygun parasetamol gibi) faydalı olabilir.

-Ilık bir duş süt kanallarının açılmasına ve şikinlik hissinin gitmesine yardımcı olabilir.

Tabiki bunlara rağmen göğüsünüzde kızarıklık kanama tüm emzirme boyunca süren ağrı gibi durumlar var ise doktorunuza yada bir emzirme danışmanına başvurmanız faydalı olabilir.

Unutmayın en iyi mamalar, en organik gıdalar, en güzel beslenme önerileri veya en sağlıklı tarifler bile anne sütü olduğu sürece 2. Plandadır. style="font-family: SFNSText, ">

Dr. Mustafa Burak Seven