İnternetteki en güzel fotoğraflar benim için minik mucizelerin gülüşleri. Malum akıl almaz bir şiddet tüm dünyada hakimken insana umut veren en güzel şey o minik dudaklardaki içten tebessüm. Bugün sizinle bebeklerin gülmesi üzerine konuşalım. Bizim tıp dilinde sosyal gülme dediğimiz durum bebeğinizin uzun uykusuz gecelerden sonra size verdiği en güzel hediye. Eğer bebeğiniz 2 aylık olduysa bu anı kaçırmamak için telefonunuz yanınızda hazır olsun derim.

Anne baba iş birliği oldukça önemli.

Sosyal gülümseme alıştırmalarını anne ve babanın beraber yapması oldukça önemli çünkü minikler iki bireyin ilgisine de ayrı ayrı ihtiyaç duyarlar. Yine annenin yumuşak sesi gibi bebekler babalarının gür ve yüksek seviyeli sesini duymaktanda ayrı bir zevk duyarlar. Tabikide bu güzel anı bir aile olarak yaşamanın keyfide ayrı.

Haberin Devamı

Sosyal gülümseme neden önemli?

Minik mucizeleri değerlendirirken 2 ay civarı kontrollerde annelere sorduğumuz sorulardan biride anne babaya gülüp gelmediği. Genelde bebekler bu aylarda anneyle babaya gülümsemeye başlarlar bu durum bebeğinizin nörolojik gelişiminin yolunda gittiğinin en güzel göstergelerinden biridir.

Prematüre bebeklerde sosyal gülümseme daha geç olabilir.

Her zaman geçerli kural olmakla beraber 35 haftalık altındaki bebeklerde bu iki aylık süreç biraz daha gecikebilir. Burda genel kural bebeğiniz ne kadar prematüre sosyal gülümsemesinin bu kadar gecikeceği yönünde. Onun için prematüre annelerinin endişelenmesine gerek yok.

İlk gülümsemenin zamanı önemli.

Tabikide çoğu bebeğin ilk gülümsemesi zamanı geldiğinde annelerinin müdahalesi olmadan olacaktır. yine sizde bazı egzersizlerle bebeğinizin size gülmesini sağlayabilirsiniz. Fakat 1 ayın altındaki bebeklerde dudaklarda gülme benzeri hareketler oluyor ise doktorunuza danışmanızda fayda var.

Bebekleri güldürmeye çalışırken korkutmayın.

Bilinen yanlışlardan biri bebeklere el çırparak ani hareketler yaparak güldürmeye çalışmak genellikle ne yaptığınızı anlamayacaklardı gibi korkabilirlerde. Yine bu aylarda anne bir babayı tanıdıkları için yabancıların bebekleri güldürmesi oldukça zordur.

Haberin Devamı

Bebeğinizi gülmeye ikna etmek için bunları yapın.

  • Öncelikle bebeğinizin rahat ve huzurlu bir anında olması önemli aç ya da altı kirli bir bebeği güldürmeniz zordur.
  • Bebeğnizi kucağınıza alın ve yüzünüzü sizinkine yaklaştırın unutmayın bu yaştaki minikler 20-30 cm uzaklığı iyi görebilirler
  • Ardından yumuşak bir sesle 'merhaba' gibi güzel ve içten bir kelime söyleyin ve gülümseyin. Yine sakin bir şarkı da aynı etkiyi gösterebilir.

İlk gülümseme İlk adımlar ilk kelime derken bakmışsınız çocuğunuz büyümüş ve okul bahçesinde onun ilk günündesiniz. Hepinize çocuklarınızla beraber geçireceğiniz bol gülücüklü günler diliyorum.

Dr. Mustafa Burak Seven

Çocuk Doktoru