Sonunda yaz geldi. Birilerinin tatili bitti, birileri tatilde, birileri de tatile çıkacak. Tatlı bir telaş. Bayılırım tatlı telaş hissine; düşünsene önce tatil planı, kimle, nereye, oradan nereler görülecek, neler yenilecek, neler içilecek, kimlerle tanışılacak, yeni arkadaşlıklar, bir sürü anı, yeni fotoğraflar, deneyimler, belki de yüksekten korkan biri paraşütü bile deneyebilir… belki de bu tatil spontan gelişsin istemişsindir. Belki de yalnız tatile çıkmışsındır. Daha büyük bir heyecan, daha tatlı bir telaş.

Haberin Devamı

Bir de tersini düşünelim, bir yaz tatili nasıl kaygı yaratabilir? Yukarıda sıraladığım bir sürü keyifli şey yaşanırken bir insan içten içe nasıl kaygı ve özgüven sorunu yaşabilir, kendine küsebilir, kendine kızabilir, içe kapanabilir ki?

Aslında her şey şöyle gelişti… Yeni bir şeyler almak için dünyaca ünlü bir markanın telefon uygulamasından Bikiniler ve Mayolar Yüzme Keyfi kategorisinden beğenebileceğim bir şeyler var mı diye göz atıyordum ki bir bikini altı beğendim. Modelin üzerinde nasıl durduğunu görmek için diğer fotoğraflara bakarken bir şey fark ettim ve bu harika bir hamle tebrikler ... dedim.

Bildiğiniz üzere artık fotoğraf düzenleme uygulamaları sadece moda ve fotoğrafçılık profesyonellerince değil pek çok kişi tarafından günlük anlarını ‘daha güzel’ veya ‘daha beğenilir’ kılmak için kullanılıyor. Hatta kimileri bu ‘minik’ düzeltmelerin sonuçlarından o kadar memnun oluyor ki arkadaki çizgileri fark etmeden paylaşıyor. Birileri de fark edip kendince eğleniyor. Veya sosyal medyada öyle kusursuz vücutlar görüyoruz ki fotoğrafla oynanmış ya da oynanmamış. Öyle ya da böyle herkes elindekinin ‘daha’ iyisini istiyor.

Benim alışveriş yaparken fark ettiğim ise bu dünyaca ünlü markanın sitesindeki fotoğraflarda modellerin çatlaklarını profesyonel uygulamalarla yok etmeden, olduğu gibi paylaşmasıydı. İşte bu günümüz popüler hayatına yapılabilecek büyük bir başkaldırıydı. Özellikle büyük bir kitlesinin ergenlik dönemi gençleri olduğu düşünülürse net bir hareket. Harika. Markayı tebrik ederim.

Haberin Devamı

Body Shaming(Bedeni aşağılama) nedir? Belirlenen güzellik anlayışının sonucunda ortaya çıkan estetik standartlara uymayan insanları aşağılama. Nedir ideal beden? İdeal bedene kim karar verir? Güzel beden Bella Hadid’e benzemeyle mi doğru orantılıdır? Bacakların Kendall Jenner’ın bacaklarına benzemiyorsa çirkin midir? Ya da tam tersi fazla zayıfsan herkes seninle anoreksiya diye dalga geçebilme hakkına sahip midir? Hem fazla kilolu(Fat shaming) hem de fazla zayıf olmak(skinny shaming) sorun yani? Sadece kilo da değil üstelik yüz hatların da artık kendine çeki düzen vermeli mesela. Dünyaca ünlü yıldız Rihanna son dönemde aldığı kilolarla dünya gündemine oturduğu dönemde sosyal medyadan ‘Eğer en kötü halimle idare edemiyorsan, en iyi halimi haketmiyorsun’ mesajını paylaştı. Ülkemizde her yaz magazinde selülit ve diyetleriyle gündeme gelen bir ünlü grubu var. En acısı da bütün bu olumsuzluklarla benlik saygısı azalan insanlar var. Onun ‘gibi’, onun ‘kadar’ güzel olmadığı için kendine uzaklaşan problemler yaşayan insanlar var.

Haberin Devamı

Eğer vücudunla ilgili kaygıların varsa harekete geç: bir beslenme ve diyetetik uzmanı diyetisyenden profesyonel yardım al. Hayatına spor kat, araştır, doğru kaynağı bul, yaşam tarzın haline getir. Birilerine benzemek için değil de sağlığın için harekete geç. Ama önce kabul et. Her halinle güzelsin. 5 kilo daha verince, göbeğini eritince ya da dudağına dolgu yaptırınca değil. İyi görünmek için önce iyi hissetmek lazım. Küçük dokunuşlarla da mutlu olmak mümkün elbet. O zaman da ihtiyaçlarının başkalarından etkilenerek değil de kendi isteklerin doğrultusunda olduğundan emin olmalısın. Bu yüzdendir plastik cerraha gidenlerin eline Angelina Jolie fotoğrafı alıp ‘aynısından istiyorum’ diyenlerinin psikiyatriye yönlendirilmesi .

Amerika ve Avrupa’da son 2-3 yıldır body positivity movement başladı. Dilimize de beden olumlama hareketi olarak çevirebiliriz. Bireylerin bedenlerini ‘her haliyle’ onaylamasını ve kabul etmesini temel alan feminist bir harekettir.

Bahsettiğim markanın fotoğraflarını görmek için instagram sayfama göz atabilirsin.

Sevgiyle..

Psk. Dan. Gizem KOLÇAK

@pskdangizemkolcak

@gizemkolcak