Bel ve Boyun Fıtıkları Ameliyat Gerektirir mi?

Günümüzde sportif faaliyetlerin azalması, masa başı işlerin ve sigara kullanımının artması, pasif bir hayat sürülmesi gibi unsurlar disk aralığını bozup, erken yaşta da bel fıtığının görülmesine sebep olabiliyor. Bel ve bacak ağrılarının önemli bir nedeni olan bel fıtığı, hastalarda ilerleyen yaşla birlikte artış gösteriyor.

Vücudumuzun yükünü taşıyan omurgamız ve boyun, sırt, bel kasları da önemli görevlere sahiptir. Spordan uzak ve hareketsiz bir yaşam tarzı, kasların taşıması gereken tüm yükün omurgaya binmesine neden olur. Kaslar güçlü olmadığından, bu yük nedeniyle, diskler üzerinde fıtıklar meydana gelir. Bunun yanında, kişide fazla kilo problemi de varsa, durum daha sıkıntılı bir hale gelmektedir. Ancak, yaşam tarzınızı değiştirerek bu sorunu çözebilir.

Haberin Devamı

Yaygın bir kanı olarak beli veya boynu ağrıyan herkes fıtığı olduğunu sanmaktadır. Oysa büyük oranda vücudumuzun yükünü çeken omurgamızdır. Belimizde ve boynumuzda ki kemikler(omurgalar),omurlar arasında diskler,kaslar,sinirler,bağlar ve kan damarları gibi bir çok anatomik oluşum bulunmakta olup bunların her birinde problemler ağrı olarak karşımıza çıkabilir.

Nasıl Anlaşılır?

Diskler omurgaların arasından omuriliğe doğru çıkıp sinirlere baskı yapar. Bu durum fıtık olarak tanımlanır. Fıtık kendisini yayılan ağrı ve uyuşmalarla çoğu kez belli eder. Hareket kısıtlılığına sebep olabilir. Ağrı elektriklenme ve krampların görülmesi sinirin sıkıştığı anlamına gelir.

Ne zaman Ameliyat Gerektirir?

Yapılan araştırmalarda fıtıkların%90 mekanik kaynaklı olduğu ve ameliyatsız tedavi edilebileceği sadece %2’lik bir kısmı ameliyata gerek duyulduğu bildirilmiştir. Boyun fıtığında kollarda aşırı derecede hissizlik kuvvet kaybı ve reflekslerde azalma bel fıtığında ise hastada idrar ve büyük abdest yapamama veya tutamama, makat ve cinsel organlar civarında uyuşma, bacaklarda felce gidiş gibi belirtileri varsa o kişi cerrahi konsültasyona yönlendirilmelidir.

Yanlış Tedavi Yöntemlerine Dikkat!

Maddi kaygılar ve erken iyileşme isteğinin çoğu zaman kötü sonuçlar doğurduğu bilinmelidir. İnternet ortamında fazlasıyla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Son zamanlarda sosyal medyada çekiçle bele ve boyna vurarak fıtığı tedavi edenler beline sıcak asfalt bağlayanlar ve ağaca ip bağlayıp hastayı ayaklarından asarak sallayıp tedavi ettiğini düşünen kişiler maalesef hastanın sonraki süreçte ki yaşayacağı problemleri göz ardı etmektedirler. Omurgada yapılacak yanlış bir müdahalenin hastanın geri dönüşümsüz motor kayıplarına yol açtığı bilinmelidir.

Haberin Devamı

Araştırma Yapılmalı?

Hastalar kendileri için çözüm olacak en güvenli tedavi yöntemlerini seçerken dünyada güvenirliliği olan klinik araştırmalarla etkinliği kanıtlanmış olan yöntemleri tercih etmeleri en mantıklı seçenektir.