Bereketin Simgesi Olan Nar Ağacı Nerede, Nasıl Yetişir?

Görüntüsüyle tadıyla şifasıyla mutfağımızdan eksik olmaması gereken nar meyvasının nasıl yetiştirildiğini biliyor musunuz? Nar meyvalarının daha sulu ve daha taneli yetiştirmek için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Peki nar meyvası nerelerde daha iyi geliştiğini biliyormusunuz?....haydi nar ağaçlarını tanımaya başlayalım!!!

Nar ağaçları nerede yetişir?

Nar ağaçları ılıman iklimden hoşlandığından; ılıman iklimin hakim olduğu tüm alanlarda rahatlıkla yetişmektedir. Ülkemizde Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yoğun olarak bulunmaktadır. Latince ismi ‘Punica Granatum’ olan nar ağaçları iklim ve toprak isteği bakımında seçici değildir. Sıcak ve bol güneş alan yerlerde hızlı gelişme göstermektedir. Kış mevsimin çok soğuk geçtiği yerlerde bitki fizyolojik olarak etkilenir. Böyle bir ortamda mutlaka bitki soğuk koruyucu kılıflarla sarılmalıdır.

Haberin Devamı

Nar Ağaçları nasıl yetişir?

Derin, tınlı, geçirgen, hafif alkali ve organik gübre bakımından zengin olan topraklarda daha iyi yetişir ve ürün alımı da artar. Hafif rüzgarların estiği yerleri seven nar ağaçları; meyva döneminde sulanmayı düzenli periyotlarda yapılmasını ister. Nar ağaçlarının yetiştirilmesinde diğer önemli işlem; gübreleme ve budamadır.

Nar ağaçları nasıl dikilir?

Nar ağaçları fidanlıklarda, bitki marketlerinde, seralarda, üretim merkezlerinde saksılı veya saksız satılmaktadır. Saksılı fidanları ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde dikilmesi önerilirken çıplak köklü nar ağaçlarını bitkinin uyku döneminde yani kış mevsiminde dikilmesi önerilmektedir. Nar ağacını dikmeden önce fizyolojik ihtiyaçlarını karşılayabilecek alanları belirleyin ve daha sonra fidanın saksı derinliği kadar toprağı kazın ve bitkiyi dikin.

Nar ağacı nasıl ve ne zaman budanır?

Eğer Nar ağaçlarından bol meyva almak istiyorsanız ağacınızı yıl içerisinde düzenli budamalısınız. Özellikle küçük ana gövdelerden çıkan dalları kesin. Yani seyreltme budaması yapın. Kalın gövdeleri ve zarar görmüş dalları kesin. Bu işlem gençleştirme budama tanımına girmektedir. Daha sonra meyve budaması yapın. Bu budamada yıl içerisinde ürün veren dalları rahatlatmak ve bir sonraki senede daha çok meyve vermesi için yapılmaktadır. Bir de yıl içerisinde 1 kez taç budaması yapın. Bu işlem bitkinizin tüm dallarına eşit oranda güneş ısısı ve sıcaklığı almasını sağlar. Budama zamanı havaların çok soğuk olmadığı dönemlerde; bitki yapraklarını dökmeye başladığı zamanda yapılmalıdır. Kış mevsiminde dinlenme döneminde bile yapılabilinir.

Haberin Devamı

Nar ağacı ne zaman gübrelenir?

Sonbahar ve kış mevsimlerinde ağacın kök bölgesini saracak şekilde çiftlik gübresi verilmelidir. Bu gübre bitkiyi soğuktan korur ve meyvenin kalitesini arttırır. İlkbahar döneminde NPK gübreleri kullanılabilinir. Özellikle meyva dönemindeyken potasyum ağırlıklı gübreler kullanılmalıdır.

Nar ağacının, meyvaları nerelerde kullanılır?

Nar meyvasının içerisinde bulunan vitaminle ve mineraller sayesinde hem kozmetik alanda hem ilaç sanayisinde çokca tercih edilmektedir. Özellikle sağlığımıza katkıları büyüktür. Peyzajda hem görüntüsü hem meyve zenginliği açısından soliter olarak kullanılmaktadır. Vurgu elemanı ve estetik etki için tercih edilmektedir.

Haberin Devamı

Nar’ın bereketi; evlerinize, kalplerinize gelmesi dileğimle……..

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////PEYZAJ MİMARI