Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Futbolu konuşamayacağımız bir derbi daha yaşandı. Kim iyi, kim kötü, neden böyle bir skor var tarışmaya gerek yok, gecenin kaybedeni belli, Türk futbolu!

Fenerbahçe ve Galatasaray'lı futbolcuların maça aşırı konsantrasyonu, maç sonu bu rezaletin yaşanmasına neden oldu.

Başrollerde kimin olduğunun da bir önemi yok. Önemli olan bu şiddetin altında yatan sebep. Bu şiddetin psikolojik nedenleri. İki takım futbolcularının birbirlerine olan düşmanca tavırları. Lefter- Metin Oktay dostluğundan buraya gelindi.

Haberin Devamı

Dün sahadaki Soldado, Belhanda, Jailson, ve olaylara karışan diğer futbolculara ve Hasan Şaş gibi teknik adamlara baktıkça sebebini görüyorum. Ülkemizde futbolda insan kalitesi çok düşük. Yerlisi de yabancısı da, teknik adamı da futbolcusu da büyük çoğunlukla sahip olmaları gereken saygıya, kültüre, anlayışa sahip değil. Arkasında büyük paraları çok kolay kazanmanın ve bu yeteneksizliğe rağmen saygı görüyor olmanın şımarıklığı var. Bu şımarıklık, bu ayrıcalıklı hissetme hali, derin bir cehalet ile birleşince, ortaya patlamaya hazır bombalar çıkıyor. İspanya'da, İngiltere'de oynasa aynı şeyleri aklından bile geçiremeyecek olanlar, Türkiye'de taraftarların verdiği gazla, bir kısım yorumcuların sahip çıkmasıyla dünkü rezaletlerin mimarı olabiliyor.

Ülkemizde futbol okuryazarlığının ne kadar düşük olduğunu hep söyler ve yazarım. Dünya futbolunu ciddi olarak takip eden spor yazarı sayısı bile iki elin parmaklarını geçmez. Türkiye'de yorumculuk taraftarın duymak istediklerini, süslü duygusal cümleler ile edebi bir sosla verme sanatıdır. Kral çıplak demek de gerçekten bu sporu ve ülkeyi sevenlere düşer!

O zaman yine kral çıplak diyelim mi?

Bu ülke bir futbol ülkesi değil. Asla da olamaz. Bu görüntülerle, bu zihniyet ile asla futbolda başarılı olamaz. Baksanıza, en iyi teknik direktörlerimiz dediğimiz Terim ve Güneş'in son 2-3 senedir yaptıklarına. Galatasaray'ın yardımcı teknik adamı olan Hasan Şaş'ın bu maçta yaptıklarına. Örnek olması gerekenler, nasıl örnek oluyor!

Bu ülke insan yetiştirmedeki sorunu en çok belki de futbolda yaşıyor. Yeteneksiz, cahil ve kaba yabancı futbolcular ile dolan bu ligde yabancı sayısı sınırsız olsun diyenler bu tabloyu hiç mi hesaba katmaz? Kaliteli, düzgün, yetenekli hangi adam gelir bu lige? Hele dünkü manzara sonrası.

Haberin Devamı

Bu sebeple Altınordu diyoruz işte. Maç kazanmaya değil, insan kazanmaya yönelik bir organizasyon olduğu için kıymetli Altınordu. Altınordu zihniyeti ülkede hakim zihniyet olmadan, futbolda ilerlemek, Avrupa'da başarı kazanmak, çağ atlamak mümkün olmayacak.

Derbiye gelince, 2-2 kimseyi mutlu etmez. Biri şampiyonluğa, diğeri küme düşmemeye oynayan iki takım için de 1 puan kötü. Fark yemekten kurtulan Fenerbahçe biraz daha mutlu olabilir. Ancak hiç bir şey ilk yarıdaki şahsiyetsiz ve korkak futbolu açıklamaz. Futbol tarihinin en kötü Fenerbahçe'sini bu halde yakalayan Galatasaray için tarihi fırsat kaçtı diyebiliriz.

Fenerbahçe taraftarı Koray Şener kardeşimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Mekanı cennet olsun. Ailesinin başı sağolsun.