Gündem Biber dolması nasıl yapılır

Biber dolması nasıl yapılır

21.04.2018 - 16:39 | Son Güncellenme:

Biber dolması besin değeri yüksek ve doyurucu bir yemektir. Biber dolmasının sadece pirinçli tarifi olduğu gibi hem pirinç hem bulgur eklenen tarifi de bulunmaktadır. Aynı zamanda bazı yörelerde kıymalı olarak yapılanı da bulunmaktadır. Birçok çeşidi ve tarifi bulunan biber dolmasının seveni bir hayli fazladır. Sizlere vereceğimiz tarif ise hem lezzeti hem pratik yapımı ile pek çok kişinin denediği ve memnun kaldığı bir tariftir.

Biber dolması nasıl yapılır

Biber dolması tarifi

Haberin Devamı

Biber dolmasının malzemelerini yapacağınız kişi sayısına göre azaltabilir veya çoğaltabilirsiniz. Vereceğimiz malzemelere göre orta boy biberlerden 10 biber dolması çıkmaktadır. Biber dolmasını tencerede ocakta pişirebileceğiniz gibi aynı zamanda fırın tepsisine dizerek fırında da pişirebilirsiniz.

Malzemeler

· Yarım kilo dolmalık biber

· 2-3 tane orta boy soğan

· 1 su bardağı kadar pirinç

· Sıvıyağ

· Maydanoz

· Kimyon

· Nane

· Yenibahar

· Birkaç tane domates

· Pişirmek için su

· Zeytinyağı

Bu malzemeleri eksiksiz şekilde kullanmalısınız. Eğer daha fazla biber dolması elde etmek için veya bir kilo biber dolması için iç yapacaksanız malzemeleri iki katına çıkarmalısınız. Malzemeler tam ölçülü ve eksiksiz bir şekilde yapıldığında istenilen sonuç elde edilecektir.

Haberin Devamı

Biber dolması nasıl yapılır?

Öncelikle biberlerin başını çıkarıp güzelce temizleyiniz ve yıkayınız. Ardından dolmanın iç harcını hazırlamak için uygun bir tencere içine yağı koyarak soğanları ince yemeklik doğrayıp yağın içinde iyice, pembeleşene kadar kavurunuz. Daha sonra soğanların üzerine yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave ediniz. Birer çay kaşığı kadar baharatları da ekleyerek iyice karıştırınız. Bu karışımı biraz kavurunuz.

Daha sonra temizlediğiniz biberleri harç ile doldurunuz. Doldururken ise çok fazla veya çok az doldurmayınız. Çok fazla sıkıştırmayınız. Çok fazla sıkıştırıp doldurursanız dolmalık biberleriniz çatlar ve pirinçler taşar. Daha sonra biberlerin üzerini domates ile kapatıp tencereye diziniz. Yarısına kadar sıcak su ilave ediniz. Üzerine bir tatlı kaşığı tuz ve üç dört yemek kaşığı sıvıyağı veya zeytinyağı gezdiriniz ve pişirmeye bırakınız. Biberler yumuşadığında ocağın altını kapatınız. Afiyet olsun.