Bilal Meşe

Bilal Meşe

bmese@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Şenol Güneş, en olgun ve verimli çağını yaşıyor... Görüyoruz ki, heyecanından hiç bir şey kaybetmemiş. Sanırsınız ki, Milli Takım’da ilk kez görev alıyor. Eğri oturacağız, doğruyu söyleyeceğiz. Ay-Yıldızlı ekipte, görev almanın zorluğunu biliyoruz... Gözler hep üzerinizdedir, alimallah, bir yenilmeye ya da hedeften uzaklaşmaya görün, yanarsınız!
***
Önümüzdeki hedef 2020 Avrupa Şampiyonası... İyi de bir başlangıç yaptık. Önce Arnavutluk, ardından da Moldova’yı devirdik, yolumuza sağlam adımlarla yürüyoruz. Grupta Fransa ve İzlanda gibi iki ciddi rakibimiz var... Bu gerçeği de gözardı etmeyelim... Ak mı, kara mı, o maçlarda göreceğiz.
Moldova’yı biliyoruz... Öncelikle çok adamlı, savunmasına yaslanan bir ekip. Milli Takımımızla, rakibimizi kantara çıkaramayız. Moldova savunma ağırlıklı futbolunu 24 dakika sürdürebildi... Hasan Ali Kaldırım, üstelik yürüyüş için kullandığı sağıyla kilidi açtı, ardından iki dakika sonra Cenk Tosun devreye girdi, farkı ikiye çıkardı. Efendim, bu oyunda ‘kazanan takım bozulmaz’ mantığı var, katılmıyorum. Bal gibi bozulur, mutlaka teknik adamların bildiği bir şey vardır. Nitekim Güneş, Okay Yokuşlu, Emre Belözoğlu ve Gökhan Gönül’ü yedek soyundurdu... Yani rakibe göre kadro... Skor tabelası ve ortaya koyduğumuz iştahlı futbol bunun en büyük göstergesi oldu.
***
Valla, Güneş’in çift forvetli tercihine bayıldım... Kimine göre, Burak-Cenk yan yana oynamazmış! Niye? Biri dursa, diğeri atıyor, fena mı? İkisi de golcü, ama asist bile yapıyorlar, egoist kelimesi lügatlarında yok. Galibiyetse ki öyle, topunuzla-tüfeğinizle çıkacaksınız sahaya, bunu bilir, bunu söyleriz. Artı çift forvet, rakip savunmayı irite eder, ileri çıkmayı aklının ucundan geçiremezler. Kaldı ki kapalı savunma anlayışlarını bu tip oyuncularla ortadan kaldırırsınız. Bir de Hakan Çalhanoğlu gibi bir silahımız var, mesafe önemli değil, açıyı bulsun yeter, deniyor, zor maçlarda farkındalığını ortaya koyuyor...
***
Meşin yuvarlağı gole çevirmek, bu oyunun tuzu-biberidir... Burak Yılmaz penaltıyı gole çeviremedi, kötü bir atış yaptı, üzüldü, farkı üçe çıkaramadı! Ne var ki, hemen ardından Cenk Tosun sahne aldı, attığı kafa golüyle partnerinin açığını kapattı. Golcü mü, arıyorsunuz, alın size Kaan Ayhan... Deniz Sürüç’ün asistini golle taçlandırdı, farkı dörde çıkardı.
***
Tabi ki, Millilerin kazanması bizi de heyecanladırıyor, gelecek adına umutlandırıyor. Arnavutluk ve Moldova galibiyetlerinin bize aşıladığı bir duygu ve moral var, özgüvenimizi bir tık yukarı taşıdık, Fransa ve İzlanda’ya gözdağı verdik. Böylesi iki galibiyete söylenecek bir çift sözümüz var, devam çocuklar, durmak yok... Darısı Fransa ve İzlanda’ya... Biliyoruz biz zor günlerin takımıyız.