Bileğiniz ağrıyorsa dikkat Karpal Tunel Sendromu'na yakalanmış olabilirsiniz

Gelişen teknolojinin hayatımızı kolaylaştırdığı bir gerçek. Fakat bilgisayar başında geçirilen zamanın fazla olmasıyla da modern hastalıklar gün yüzüne çıkıyor. Buna birde, günlük hayatın yükü eklenince Karpal Tunel Sendromu kaçınılmaz oluyor. Ciddi bir el hastalığı olan karpal tünel sendromundan basit önlemlerle korunmak aslında mümkün. Ancak hastalığın seyri için dikkat edilmesi gereken önemli kurallar var.

Gelişen teknolojinin insan yaşamına etkisi olarak karşımıza çıkan modern çağın en yaygın hastalıklarından Karpal Tunel Sendromu, bilgisayar başında çok zaman geçirenlerin yanı sıra poşet taşıyan ve örgü ören insanlarda sıklıkla görülüyor. Ellerde şişme, uyuşma, hissizlik ve yetenek kaybıyla başlayan şikayetler, doğru zamanda doğru müdahale yapılmadığı takdirde kaslarda erime, güçsüzlük hatta felce kadar gidebiliyor.

Haberin Devamı

“Sinir sıkışması kategorisinde en fazla görülen sendrom”

Karpal Tunel Sendromu genellikle orta yaşlarda ortaya çıkan, sinir sıkışması kategorisinde en fazla görülen ve kasların rahat hareket etmesine engel olan bir sendromdur. Hastalığın belirtileri genellikle gece saatlerinde ortaya çıkar. Aslına bakarsanız bu sendrom, el parmaklarının hareket ve hissinin sağlanmasında önemli bir rolü bulunan ve median sinir olarak isimlendirilen yapının el bileği hizasında sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Ve sinir sıkışmaları içinde en sık görülen rahatsızlıktır. Ayrıca özellikle yoğun olarak kadınların uğraştıkları el işi ve ev işi gibi aktiviteler, bu sendromun oluşma nedenlerinin başında yer almaktadır.

Gün içerisinde birkaç kez yapılan el ve parmak egzersizleriyle hastalığın ilerlememesine yardımcı olunabilir. Bu hastalığın teşhisi için EMG ve KTS teknolojileri kullanarak, hastalığın şiddeti ve oluşma nedeni tespit edilmektedir. Akabinde tedavi sürecine hızlı bir şekilde başlanır. Tedavinin yanında hastalar, güne başlarken o bölgeyi sıcak suyla duş aldırarak rahatlatabilirler. Ardından da bilekte gece boyunca oluşan sertliği azaltmak için germe egzersizleriyle bilek ve parmaklardaki eklemleri, bağları rahatlatmak gerekir. Tabi bu uygulamaların tamamı doktor tavsiyesiyle yapılmalıdır. Çünkü doktor kontrolünde yapılacak egzersiz hareketleri, insan yaşamını daha sağlıklı bir boyuta getirebilir.

Haberin Devamı