Ekonomi Bilimde yurda dönüş seferberliği

Bilimde yurda dönüş seferberliği

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanında 1930-40’lardaki önemli hamleleri olduğunu ancak engellendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdi yeniden bu hamleyi kazanmak ve bu adımı atmak durumundayız. Bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyoruz” dedi.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Bilimde yurda dönüş seferberliği
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olması amacıyla yurtdışındaki Türk bilim insanlarının yurda dönüş seferberliğini başlatacaklarını söyledi. Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalin’e katılan Erdoğan, burada vatandaşlara hitap etti. Son yıllarda yaşanan her hadisenin bağımsızlıkla teknolojinin, özellikle de savunma sanayisi arasındaki ilişkiyi tekrar tekrar gösterdiğini dile getiren Erdoğan şunları söyledi:


“Savunma sanayimiz geliştikçe orta ve yüksek teknolojiye dayalı araştırma, geliştirme ve ticari ürün faaliyetleri de hızlanmaya başladı. Bunun yanında finans teknolojilerini sağlık, enerji ve diğer kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirerek bağımsızlığımızı perçinlemeye çalışıyoruz. Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olacağız derken aynı zamanda işin bu boyutunu da kastediyoruz. Bu çerçevede bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyor, uluslararası lider araştırmacılar programı hazırlıyoruz. Buradan dünyanın her yerindeki bilim insanlarımızı, ülkemizde başlattığımız bilim ve teknoloji atılımımıza katılmaya davet ediyorum. Öte yandan 1930-1940’lardaki hamlelerimiz ne ise şimdi yeniden bu hamleyi kazanmak ve bu adımı atmak durumundayız. O zaman engellendiler. Bu dönemde de elbette projelerimiz sabote edilmeye çalışıldı.”

‘Paramızla vermediler’

Erdoğan, artık bu projeleri sabote edecek bir iktidarın olmadığını belirterek, “Bu projelere ön açan bir iktidar var. Ne diyorlardı bize? ‘Boş verin. Ne yapacaksınız yeni teknolojiyi geliştirmeyi? Size en gelişmiş teknolojiyi verelim’ teklifleriyle karşılaştık. Kandırılmak istendik. Şu insansız hava araçları... Vermediler. Bizzat oturduk, konuştuk. Vermediler. İki gün, üç gün, 48 saat... Paramızla vermediler. Ama terör örgütlerine görüyorsunuz 19 bin tır silah ve mühimmat gönderiyorlar, 3 bin kargo uçağıyla silah ve mühimmat gönderiyorlar. Bunlar, bize dost görünenler, stratejik ortak görünenler. Bize bunlar bunu yapıyor. Hatta ima yoluyla Nuri Demirağ’ların, Nuri Killigil’lerin akıbetiyle tehdit edildiğimiz anlar dahi oldu” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Türkiye, savunma sanayi ihtiyaçlarının yüzde 65’ini kendisi üretebilen bir ülke durumuna geldi. Halen ülkemizde 600’ün üzerinde savunma sanayi projesi yürütülüyor” diye konuştu.

Bağımsızlığın şartı

Milli teknoloji hamlesinin, teknoloji üreten bir toplum haline dönüşerek başarılabileceğini vurgulayan Erdoğan, “Bağımsızlığın birinci şartı, teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmak. Teknolojide sadece kullanıcı olarak kaldığımız sürece hiçbir alanda özgürlüğümüzü garanti altına alamayız” dedi.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Erdoğan’ı İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaştıran uçağa F-16’lar eşlik etti. Cumhurbaşkanı, F-16’nın içindeki Milli Savunma Bakanı Akar’a kendi uçağından selam verdi.

‘AVM’ciler, takkeleri değişiriz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ödül töreni ardından alandan ayrılmak üzere veda konuşması yaparken ekonomi gündemine de değindi. Erdoğan şöyle dedi: “Biz bunların hepsini aşacağız, siz bu konuşulanlara filan bakmayın, dolar molar filan falan, biz bunların hepsini aşar geçeriz. Onun için buradan AVM’cilere bir daha sesleniyorum, Tük Lirası dururken hala dolarla hareket edecek olursanız, kusura bakmayın, takkeleri değişiriz. Burası Türkiye, buranın parası Türk Lirası.”

“Açık oylama yapıyorum evet mi?” diyen Erdoğan, vatandaşların “evet” yanıtını vermesi üzerine, “Kabul edilmiştir” ifadesini kullandı.

Hulusi Akar’ı uçaktan selamladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST’in gerçekleştirildiği İstanbul Yeni Havalimanı’na uçakla ulaştı, F-16 ile kendisine eşlik eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı da uçaktan selamladı. Pilot üniforması giyen Erdoğan, uçaktan inişinde kendisini karşılayan TEKNOFEST ekibindeki gençlerle fotoğraf çektirdi.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik eden F-16'dan inerken...

Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar ile stantları ziyaret ederek, öğrencilerden projelerine ilişkin bilgi aldı.

Erdoğan, hava kontrol kulesi önüne kurulan ana sahnede konuşmasına başladığı sırada ATAK helikopterleri harmandalı gösterisi yaptı.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Kenan Sofuoğlu ödülünü aldı

Erdoğan, AK Parti Sakarya Milletvekili ve Dünya Supersport şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu’na festivalin ilk günü kullandığı “Kawasaki H2R” ile “Red Bull Racing Formula 1 arabası”, “Kawasaki H2R”, “Tesla P100 DL”, “Lotus Evora 430 GT”, “Aston Martin The New Vantage”, “Solotürk F16 uçağı” ve “özel jet Challenger 605”a karşı gerçekleştirdiği yarışı önde tamamlamasından dolayı ödül verdi.

Türkkuşu T 19-A göreve hazır

Türk Hava Kurumu (THK), hafif spor uçak alanında sınıfının en iyisi olarak gösterilen Türkkuşu T 19-A ile Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda söz sahibi olmayı hedefliyor. THK’nın TEKNOFEST’te tanıttığı T 19-A ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. THK CEO’su Bekir Hocaoğlu, “Bu uçak çok kolay bir işlemle insansız hava aracına dönüştürülebilir” dedi.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Dev kargo uçağı kuyruğu!

Festival alanında en büyük ilgiyi Türk Hava Kuvvetleri’nin kargo uçakları gördü. Vatandaşlar gün boyunca dev kargo uçaklarını gezme imkanı yakaladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı dinlemek için alanı dolduranlar, bu uçakların gölgesine sığındı.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Erdoğan çağırdı vatandaş koştu

Tüm hızıyla devam eden TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla binlerce insanı festival alanında buluşturdu. 21 Eylül gecesi attığı tweetinde festivalin üçüncü günü olan 22 Eylül’de TEKNOFEST’te olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘hayallerinin peşinden giden herkesi’ İstanbul Yeni Havalimanı’na beklediğini yazmıştı. Bu heyecanı gençlerle birlikte yaşamak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına yanıt veren binlerce insan alanı doldurdu. Festivalde gün boyu eğlenceli ve eğitici anlar yaşandı:

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Erdoğan, gençlere hayallerinin peşinden gitmelerini öğütleyerek, bu yola girenleri destekleyeceklerini söyledi.

- İstanbul Yeni Havalimanı’nda perşembe günü başlayan ve sponsorları arasında Demirören Medya Grubu’nun da bulunduğu TEKNOFEST’de hava kontrol kulesi önüne kurulan ana sahnede, gün boyunca çeşitli yarışmalar ve gösteriler gerçekleştirildi.

- Programa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, kızları KADEM Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Esra Albayrak ile torunları da tören alanında hazır bulundu.

- Katılımcı firmaların stantlarında ziyaretçilere bilgilendirmelerin yanında birçok deneyim fırsatı sunuldu.

- Gün boyunca Dünya Drone Şampiyonası, Hackİstanbul, Hackathon İHA-İKA, İnsansız Sualtı Sistemleri, Robotik Fetih 1453, Sürü İHA, Yapay Zeka, İnsanlık Yararına Teknoloji, Robotaksi, Savaşan İHA, İHA, Model Uydu, Model Uçak yarışmaları düzenlendi.

- HackIstanbul 2018 CTF (Capture the Flag) yarışmasına birçok ülkeden katılan hackerlar, uzmanların rehberliğinde, özel olarak oluşturulmuş, gerçek siber saldırı ortamlarının çeşitli etaplarında tüm becerilerini sergileyerek, kendileri için hazırlanan sistemleri ele geçirmeye çalıştı.

- Festivalin üçüncü gününün odağında ‘siber güvenlik’ vardı. Bu konuda pek çok panel düzenlendi.

- “Teknolojide Devletin ve Kurumların Rolü”, “Göremediğimiz Gizemler: Kara Delikler”, “Teleskoplar ve Astronomi”, “Big-Bang Evreni” seminerleri yapıldı.

Bak postacı drone!

Geleneksel posta hizmetlerini, talepleri dikkate alarak güncelleyen PTT, TEKNOFEST’te kargo drone’unu uçurarak tanıttı. Kargo drone, -20 ila 50 santigrat derece arasında çalışabiliyor ve yağmurlu havalarda uçabiliyor. PTT Kargo Drone’un taşıma sandığından çıkarılıp yüküyle birlikte havalanması arasındaki süre 5 dakikadan az.

Bilimde yurda dönüş seferberliği

Bugün de sürüyor

TEKNOFEST’e ulaşım, İstanbul’un 16 farklı noktasından sabah 09.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında İETT otobüsleriyle ücretsiz sağlanıyor.