Bir Türk Kadınından Dünyaya Hediye: Global Wellness Day

İşte o kadın, Belgin Aksoy Berkin… “İyi bir yaşam herkesin hakkı” diyerek, ilk kez 2012 yılında bu özel günün tohumlarını atan Berkin, o günden bu yana ‘wellness’ kavramı ile sağlıklı beslenme ve egzersizin dışında stres, mutsuzluk ve depresyona karşı psikolojik açıdan da ‘bir bütün olarak’ iyi olma hali olduğunu tüm dünyaya anlatıyor. 9 Haziran 2018 Cumartesi günü
Dünyada 110’dan fazla ülkede, 4300’den fazla noktada belediyeler, turizm müdürlükleri ve oteller ücretsiz wellness aktiviteleriyle kutlanacak Global Wellness Day, bu yıl çocukları da kucaklıyor. Detayları Belgin Aksoy Berkin’den öğrendim.

- Turizm sektöründe çalışırken bambaşka bir alana yöneldiniz. Hayatınız bir günde nasıl değişti?
2004 yılında tiroid kanseri teşhisi konulması, ameliyatım ve sonraki iyileşme sürecinde yaşadıklarım, beni daha sağlıklı, sporla iç içe ve dingin bir yaşama yönlendirdi. Hayatımdaki değişimi ve pozitif etkileri gördükten sonra, bu yaşam şeklini yaymak ve daha çok insana ulaşmak amacıyla Global Wellness Day fikrini şekillendirdim. “Bu kıymetli gün neden Türkiye’den çıkmasın?” dedim ve 2012 yılında beni her gün biraz daha heyecanlandıran maceramız başladı.

- Global Wellness Day'in hikayesini anlatır mısınız? Kaç yıldır bu artık dünyaya mal olmuş kişisel hikayenin peşindesiniz?
Global Wellness Day’in ilkini 2012 yılında Sapanca’da gerçekleştirdik. 2012 ve 2014 yıllarında sadece Türkiye’de kutlanan GWD, 2015 yılında 74 ülkede 600 noktada, 2016 yılında 90 ülkede 3000 noktada ve 2017 yılında 100 ülkede 4000’den fazla noktada kutlandı. Uluslararası ve markalaşmış bu özel gün, 9 Haziran 2018 tarihinde ise 110’dan fazla ülkede 5000’e yakın noktada 7. kez kutlanacak.

Haberin Devamı

Son 7 yılda projenin kaydettiği ilerlemelerden kısaca bahsetmem gerekirse; Global Wellness Day, bugün tüm dünyada Haziran ayının 2. Cumartesi günü milyonlarca kişi tarafından ücretsiz halka açık aktivitelerle kutlanıyor. İnsanlara ‘Nasıl daha sağlıklı ve iyi yaşarım? sorusunu sordurarak, 86 Elçi, 23 Ana Destekçi ve 3 Danışman liderliğinde, bireyleri ve toplumları ‘iyi yaşam konusunda’ bilinçlendirmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

Global Wellness Day 2015 yılında 200 milyon kişiye ulaşmışken, 2018 yılında 300 milyon kişinin hayatına dokunmasını hedefliyoruz. Tamamen gönüllülerimizin desteğiyle ve hiçbir maddi karşılık beklemeden yolumuza devam ediyoruz.

Bu motivasyonumuzu ise aldığımız ödüllerle güçlendiriyoruz. Uluslararası Spa Derneği’nin (ISPA) düzenlediği yarışmada İnsanseverlik Kategorisi’nde aldığımız inovasyon ödülümüz ve “Global Wellness Day”in yaratıcısı olarak şahsıma verilen, 3.7 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe ulaşan wellness- spa sektörünün en prestijli ödülü “Leading Woman in Wellness / Wellness Sektörünün Öncü Kadını” gibi.

- Siz 'iyi yaşam' kavramını nasıl tanımlarsınız?
İyi yaşam kavramı benim için bir bütün. Sadece spor yaparak ya da sadece sağlıklı beslenerek iyi yaşadığımızı ancak zannedebiliriz. İyi yaşam; bedenin ve ruhun bir denge içinde olabilmesi bence.

Dünyada bugün iyi yaşamın belki binlerce tanımı yapıldı. Ama gördüğüm en doğru tanım; fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali. İyi yaşam için bir nevi insanın kendi kendini keşfetme süreci de denebilir. Global Wellness Day’de insanlara, gel ücretsiz etkinliklerimize katıl, hangi felsefe ya da fiziksel etkinliğe daha yakın hissediyorsun, onları bul, kendi yaşamına uygula ve yaşamını değiştir diyoruz. ‘’Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir’’ mottomuz da tam bu noktadan doğdu.

- Global Wellness Day'in açılımları nelerdir? Hangi kavramlar bugün onu oluşturdu?
Bugün dünyada depresyon ve intihardan ölen insan sayısı tüm hastalık ve savaşlardan ölen insan sayısından çok daha fazla. Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi resmi kurumların araştırmalarını incelerken mutsuzluğun iyi yaşamamızı zorlaştıran önemli bir tehdit olduğunu gördük. Dünyada 322 milyon kişi depresyondayken, her yıl 800.000 kişi de intihar ediyor.

Haberin Devamı

İşte tam da bu yüzden yaratılan Global Wellness Day, 2030 yılına kadar, bu konuda toplumsal farkındalık yaratarak her ülkede depresyon sebepli ölüm oranlarını %50’nin altına düşürmeyi amaçlıyor.

Bunlara ek olarak, Dünya’da 650 milyon kişi obezite sorunu çekiyor. Ayrıca, veriler, dünyadaki 2-19 yaş arası çocuk ve ergenin 3’te 1’nin aşırı kilolu veya obez olduğunu gösteriyor. Bu çocukların neredeyse hiçbiri bir diyet veya fiziksel egzersizi programı desteği görmüyor. GWD, 2030 yılına kadar dünyada aşırı kilo ve obeziteden ölen insan sayısının yarıya indirilmesini hedefliyor.

- Bugün dünya sizce neden mutsuz?
Mutsuzluğumuzun en büyük sebebi yalnızlık. Bugün insanlar mutsuz çünkü sistem hepimizi adeta bir robot gibi yaşamaya zorluyor. İçinde bulunduğumuz bu teknolojik devirde, adeta kendimize yabancılaştık. Aynı masa etrafında oturup, başımızı telefonlarımızdan, tabletlerimizden kaldıramaz hale geldik. İmkanlarımız, şartlarımız, kullandığımız araçlar gelişti belki ama, kendimizi ve kendi değerimizi unutmaya başladık. Hatta hayatın stresi altında doğru nefes almayı bile unuttuk ki, bu da depresyon başta olmak üzere birçok ruhsal ve fiziksel hastalığa sebebiyet veriyor.

- Mutluluk sizce bireyler tarafından yeniden oluşturulabilir mi? Nasıl?
Mutluluk kavramı insanlara yeniden hatırlatılır ve mutlu olmanın yolları tekrar gösterilirse neden olmasın. Çünkü mutlu olmak öğrenebilinir. Çünkü mutlu olmak bir karardır. Global Wellness Day tam da bu noktadan hareketle doğdu diyebiliriz aslında. Yaşarken kendini kaybetmiş, kendini ve mutluluğu unutmuş bireyler için bir farkındalık yaratmak amacıyla. Eğer bir kişi kendi değerini ve mutlu olmayı unutursa, etrafındaki hiç kimseye yararı dokunamaz. Önce siz iyi olmalısınız ki, aileniz, dostlarınız ve dokunduğunuz her insana faydanız olsun. Bugün bana ulaşan, teşekkür eden, hayatımı değiştirdiniz, yeniden sağlıklıyım, kendimi y yeniden buldum diyen insanları görünce bunun mümkün olduğuna kesinlikle inanıyorum.

- Hayatını değiştirmek isteyenlere sizin anahtar önerileriniz nelerdir?
Hayata direnmemek, akışta kalmak. Önemli olan başımıza ne geldiği değil, başımıza gelen ile nasıl baş ettiğimiz bence. Hayatta her şeyin bir sebebi var. Kelebek etkisi dedikleri evet o kadar doğru ki. Düşünsenize, ben hasta olmasaydım, bugün milyonlarca insana fayda sağlayan Global Wellness Day'i yaratmak aklıma bile gelmeyecekti. İyiyi de kötüyü de hediye olarak kabul etmek, her yeni güne, her nefese şükretmek, başımızı kaldırıp gökyüzüne bakmak, yolda yürürken gördüğümüz bir çiçeğin fotoğrafını çekmek yerine ona dokunup, koklamak, kuşların cıvıltısını fark edebilmek. Hiç tanımadığınız bir insana gülümsersiniz, onun kaybettiği umudu olabilir, farkında olmadan hayatını kurtarabilirsiniz.

Tek başıma ne yapabilirim diye düşünmek yerine, içimizdeki ışığı dışarı çıkarmamız için kendimize fırsat vermeliyiz. Unutmayalım ki o ışığı dışarı çıkarmamıza engel olan tek kişi, yine kendimiziz. Kendimizi sevmek ve kendimizi sevmek ile bencil olmak arasındaki farkı bilmek. İnsan sevdiğini korur ve evet kendimizi, kalbimizi, duygularımızı koruyabilmemiz için onu sevmemiz gerekiyor. Hayatla olan ilişkinizi değiştirin bakın hayatınız nasıl değişecek.

- Önümüzdeki yıl markanızla BM ajandasına girmeyi hedefliyorsunuz? Şu an bu çalışma ne durumda?
Global Wellness Day ne mutlu ki organik olarak çok kısa zamanda 100’den fazla ülkede milyonlarca insanın hayatına dokundu. Ama projenin eksiksiz olarak her ülkedeki her şehre, her bölgeye ulaşması en önemlisi de, sürdürülebilir olması benim en büyük amaçlarımdan biri.

Bunun da en etkili yolu elbette ki Global Wellness Day’in resmi bir gün olarak BM takviminde yer alması olacaktır. Arkasına daha fazla hükümet desteği alan proje çok daha kısa zamanda, çok daha fazla insana ulaşabilecektir. Bu ay yine bu konuda çalışmalar ve temaslar yapmak üzere New York'a gidiyorum. Her seyahatim, her görüşmem bir tohum ekmek gibi benim için, bakalım filizlenmeye başlayan bu çok nadide Birleşmiş Milletler tohumu ne zaman çiçek açacak.

- Bir de çocuklarla ilgili bir hayaliniz daha var? Ondan da bahseder misiniz?
Global Wellness Day olarak 2018-2019 yıllarında tüm dünya ülkelerine yayılması planlanan bir proje daha gerçekleştiriyoruz. Projenin adı: GWD Kids Project. Proje dünya ölçeğinde depresyonu, obezite oranını ve suç oranını azaltmayı hedefliyor.

Projeden kısaca bahsetmem gerekirse; 2018-2019 eğitim yılında, hayata geçirilecek ‘GWD Kids Projesi’ ile tüm dünyada anaokullarında her sabah beş dakika wellness dersi verilmesi için dünyanın önde gelen üniversiteleri, klinikleri ve eğitimcileri ile işbirliği içinde bir müfredat programı oluşturmaktayım. Proje kendini sevme, nefes ve bilinçli farkındalık (sağlıklı beslenme ve doğa yürüyüşü) konularına odaklanacak. Kendini sevmeyi öğrenen çocuklar, kendilerine olan güvenlerini geliştirecek, sinirli olmak ya da başkasını suçlamak gibi olumsuz davranışlardan uzaklaşarak daha huzurlu hissedecekler ve böylece hem kendilerini hem de etrafındaki kişileri kabul etmeyi öğrenecekler. Nefes egzersizleri öğrenen çocuklar daha sağlıklı olacak ve stres yönetimi yapabilecekler. Bilinçli Farkındalık kapsamında ise; ruhsal ve fiziksel refahlarını geliştirmek için sağlıklı beslenme hakkında bilgi edinecek ve doğa yürüyüşleri yapacaklar.

2018-2019 yılından sonraki eğitim yıllarında ise projenin ikinci aşaması olan; ilkokullarda haftada bir saat wellness dersi verilmesi için çalışmalar başlatılacak.

GWD’nin Tayland Elçisi Andrew Jacka projeyi Tayland Eğitim Bakanlığına sundu. Tayland projeyi okullarda ilk uygulayacak pilot ülke olacak.