Siyaset ‘Bizi bağlamaz’

‘Bizi bağlamaz’

21.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

‘Bizi bağlamaz’

AİHM’nin Demirtaş kararına siyasetin gündemine oturdu.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısının ardından gazetecilerin AİHM’nin Demirtaş ile ilgili kararına ilişkin sorusu üzerine “AİHM’nin verdiği kararlar bizi bağlamaz” dedi. Erdoğan “AİHM bugüne kadar terör örgüt ile ilgili verdiği birçok kararlar var. Hepsi de aleyhtedir. Onun karşılığında bizim de yapabileceğimiz şeyler var. Biz karşı hamlemizi yaparız, işi bitiririz. Terörü gelip de Türkiye’de dizginleyen AİHM olmadı, terör devam etti. Terör aynı şekilde devam ediyor, faturasını bedelini ödeyen Türk halkı” ifadelerini kullandı.

‘Yargı karar verir’

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşmeleri sırasında kararı henüz görmediğini belirterek, “Kararı bir görelim. Kaldı ki bu konuda kararı verecek olan yargı merciidir. Bizim bir şey söylememiz doğru değil” dedi. Demirtaş’ın tahliye edilip edilmeyeceği sorusuna ise Gül, “Kararı görmek lazım ve takdir edecek makam yargı makamıdır. AİHM iç hukukun bir parçası. Bunu da reformcu bir parti olarak AK Parti getirdi ama bu karar ne getiriyor, ne yapıyor, ne karar verilmiş, bunların takdiri de yine mahkemenin vereceği bir karardır” yanıtını verdi. Gül, “Yargılama halen derdesttir. Yargılamayı yapan mahkeme, gerek dosyadaki verileri gerekse AİHM kararı gerekçelerini dikkate alarak bir değerlendirme yapacaktır. Süreç yargısal mekanizmalar içerisinde işleyen tamamen adli bir aşamada bulunmaktadır. Hepimizin bağımsız Türk yargısının işleyişine saygı göstermesi ve peşin hükümlü olmaması gerekir. Dolayısıyla burada kararı verecek olan, tahliyeyi verecek olan siz de değilsiniz ben de değilim, bağımsız Türk yargısıdır” dedi.

Haberin Devamı

‘Derhal bırakılmalı’

HDP Eş Gelen Başkanı Pervin Buldan karardan memnuniyet duyduklarını belirterek, “Derhal serbest bırakılmalı. Hukukun üstünlüğü gereği olarak yerel mahkemelerce bir an önce karara bağlanması ve başta Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Şu andan itibaren tutuklu bulunması hem Anayasa’ya hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini buradan ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Tarafını belli etti’

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak kararı kınadıklarını belirterek “Avrupa her zamanki gibi tarafını belli etmiş Türk, Türkiye düşmanı terör ve terörist sevici kim varsa onlardan taraf olmayı tercih etmiştir” dedi.