Dünya BM: DAEŞ üyeleri serbest bırakılsın

BM: DAEŞ üyeleri serbest bırakılsın

25.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, dikkat çeken bir açıklamayla, Suriye ve Irak’ta tutuklu olan, 55 bin DAEŞ militanı ve ailelerinin “adil yargılanması ya da serbest bırakılması” gerektiğini belirtti.

BM: DAEŞ üyeleri serbest bırakılsın

İnsan Hakları Konseyi’nin 41. oturumunun açılışında konuşan Bachelet, DAEŞ’in çöküşü sonrası Suriye ile Irak’ta, 55 binden fazla şüpheli DAEŞ savaşçısı ve ailesinin gözaltına alındığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Adil yargılama

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tahminlerine göre, 20 bini Irak’ta olmak üzere çoğunun yaşı 12’nin altında, 29 bin “yabancı savaşçı” çocuğunun bölgede bulunduğunu aktaran Bachelet, adil yargılamanın, toplumları gelecekteki radikalleşmeden ve şiddetten koruyacağını vurguladı. Bachelet, “Ülkeleri ve suçun niteliği ne olursa olsun, suçlu olduğundan şüphelenilen kişilerin tümü, adil yargılanma süreci garanti edilerek soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulmalı” diye konuştu. Bachelet, batılı ülkelerin vatandaşlarına sahip çıkması ve sorumluluk alması gerektiğini ifade etti. Irak ve Suriye’de hükümetler batılı ülkelere DAEŞ üyesi vatandaşlarını geri alma çağrısında bulunsa da, bu çağrı genellikle olumlu karşılanmıyor.