Dünya BM’den Türkiye’ye teşekkür

BM’den Türkiye’ye teşekkür

19.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) dünkü oturumunda Suriye’deki siyasi ve insani durum görüşüldü.

BM’den Türkiye’ye teşekkür

Oturumda konuşan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Türkiye ve Rusya’nın İdlib’de ateşkesi korumak için Soçi’de vardığı mutabakata ilişkin, “Başkan Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, kişisel olarak devreye girdikleri için teşekkür ediyorum. Bu toplantıdan çok önemli bir sonuç alındı” dedi. Mutabakatla 3 milyon sivilin korunacağını belirten Mistura, tüm taraflara gerginliği artıracak askeri faaliyetlerden kaçınılması çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

‘Çözüme hizmet’

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu da, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İdlib açıklamalarını hatırlatarak, “İdlib köprüden önceki son çıkış. Uluslararası toplum şimdi harekete geçemezse, sadece masum siviller değil, tüm dünya bedel ödeyecek” dedi. Sinirlioğlu, “Bu anlaşma sadece İdlib’e yönelik saldırıları engellemekle kalmayacak aynı zamanda nihai hedef olan Suriye’de siyasi süreci hızlandırma ve müzakere edilmiş bir çözüm bulma amacına hizmet edecek” diye konuştu.

‘Yardım yapmayacağız’

ABD’nin BM Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ise, “Tüm taraflara kalıcı bir ateşkes sağlamak ve Cenevre sürecini başlatmak için derhal harekete geçmeleri çağrısı yapıyoruz” şeklinde konuştu. Suriye’de rejimin 7 yıl boyunca işlediği suçların hiçbir uygar devlet tarafından kabul görmeyeceğini kaydeden Jeffrey, “Suriye’nin inşası için kesinlikle yardım almayacaklar, özellikle de bizden” ifadelerini kullandı. Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia de, İdlib’de silahtan arındırılmış bir tampon bölge kurulması konusunda varılan anlaşmayı, ‘İdlib’deki durumu istikrara kavuşturmak için tarihi bir dönüm noktası’ olarak nitelendirdi. BM Güvenlik Konseyi’nin diğer üyeleri de Türkiye ve Rusya arasındaki İdlib anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.