Dünya Brexit yine krize girdi!

Brexit yine krize girdi!

11.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İngiltere Başbakanı Theresa May, Avam Kamarası’nda bugün yapılması gereken Brexit anlaşmasıyla ilgili oylamanın ertelendiğini açıkladı.

Brexit yine krize girdi

May, İngiltere ile Avrupa Birliği (AB) arasında varılan anlaşmanın mevcut şartlarda parlamentoda büyük farkla reddedileceğinin anlaşıldığını söyledi. Başbakan May, Avam Kamarası’ndaki konuşmasında, mevcut anlaşmaya en büyük itirazın Kuzey İrlanda konusunda geldiğini belirtti. May, Perşembe günü başlayıp 2 gün sürecek AB Zirvesi öncesi Avrupa Birliği liderleriyle bu konuda görüşmeler yapacağını, hükümetinin AB’den gerekirse bir anlaşma olmadan ayrılmaya yönelik hazırlıklarını da hızlandıracağını söyledi. AB, anlaşmanın tekrar müzakere edilmeyeceğini bildirmişti. May, İngiltere’de Brexit konusunda ikinci bir referandum yapılması çağrılarını ise “Farklı bir sonuç çıkması halinde üçüncü referandum istenir” diyerek reddetti. Londra ile Brüksel arasında varılan anlaşma, Kuzey İrlanda’nın belirsiz bir süre daha AB kurallarına uymaya devam etmesini, Birleşik Krallık’ın da belirsiz bir tarihte ancak İngiltere ve AB’nin ortak kararı sonrası gümrük birliğinden ayrılabilmesini öngörüyordu.

Haberin Devamı

‘Kontrolü yitirdi’

İngiltere İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise, Başbakan May’i sert bir dille eleştirdi. Corby, hükümetin kontrolü yitirdiğini ve darmadağın olduğunu söylerken, Liberal Demokrat Parti lideri Vince Cable ise, hükümet aleyhine bir güvensizlik önergesi verilmesi halinde, önergeyi destekleyeceklerini belirtti. Bu arada AB’nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, İngiltere’nin Brexit sürecine ilişkin açılan davayı karara bağladı. Adalet Divanı, İngiltere’nin AB’den ayrılma (Brexit) sürecini tek taraflı olarak iptal edebileceğine hükmetti.