Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar


Çocuklar her durum ve ortamda oynayacak bir alan ve oynayacak bir şeyler bulurlar. “Oynamayan tay, at olamaz.” demiş atalarımız. Bu nedenle fiziksel, sosyal, duyusal, duygusal, zihinsel ve dil alanlarındaki gelişimlerini tamamlayabilmek ve hayata hazır olabilmek için çocukların mutlaka oyun oynamaları gerekmektedir.
Çocuğun hayatında bu denli önemli yer edinen oyun faaliyeti maalesef teknolojik aletlerin yoğun bir şekilde kullanılması (TV, Tablet, Bilgisayar , Cep Telefonu…) nedeniyle kısıtlanmaktadır. Gerek güvenlik kaygısıyla, gerek uygun oyun alanları olmaması nedeniyle çocuklar vakitlerinin çoğunu evde geçirmektedirler. Bu durumda; anne, babanın ve çocuğun Tv ve telefonla zaman harcadığı iletişim ve ilginin zayıf olduğu aile profillerini ortaya çıkarmıştır. Ailesiyle geçirdiği zamanın kalitesinden yoksun olan çocuğun gelişim alanlarında sorunların çıkması ise kaçınılmaz olmaktadır.
Çocukları tabletteki oyunlardan ve gün boyu izlemek zorunda kaldıkları televizyondan kurtarmak , anne-babayı harekete geçirerek hep birlikte ailece oyunlar oynayarak kaiteli zaman geçirmelerini sağlamak için hazırlanan Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar kitabı içinde bulunan birbirinden güzel oyunların oynanması suretiyle çocukların gelişimlerine katkıda bulunmaktadır.
220 sayfa, tamamı renkli ve kuşe kağıda basılı “Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar” kitabında; “Çocuk Gelişimi ve Aile”, “Çocuk Gelişimi ve Kaliteli Zaman”, “Kaliteli Zaman Etkinlikleri”, “Çocuk Gelişimi ve Oyun” gibi konulara yer verilirken, aynı zamanda 2 yaş ve üzeri her çocuğun aileleri ve arkadaşlarıyla oynayabilecekleri 150 eğlenceli oyuna da yer verilmektedir. Bu oyunların yer aldığı bölümde; oyunu oynayacak oyuncuların yaş sınırı, oyunda kullanılacak malzemeler, oyunun nasıl oynanacağı ve en önemlisi o oyunun çocuğa ne kazandıracağı eğlenceli bir üslupla anlatılmakta ve görsellerle desteklenmektedir.
“Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar” kitabında yer verilen 30 etkinlik ve 150 oyun, ailelere hitap etmekle beraber, öğrencileri ile oyun oynamak isteyen okul öncesi öğretmenleri ve sınıf öğretmenlerine, özel gün ve gecelerde (yılbaşı, doğum günü, bayram, kutlama v.s.) arkadaşlarıyla eğlenceli vakit geçirmek isteyen yetişkinlere de hitap etmektedir.

Haberin Devamı



“Bugün Ne Oynayalım Ailece Oyunlar” kitabının uzun, yoğun ve yorucu bir süreçten sonra yayınlanması neticesinde gerek ilkokullarda gerek anaokullarında yapmış olduğum söyleşilerde olumlu geribildirimlerde bulunulması yaşanan tüm yorgunluğa değdiğini göstermekteydi. Anokullarında , ilkokulda öğrencilerle oynanan oyunlar ve sınıfça coşku içinde sevinmeleri tarif edilmez bir sevinç sunmaktaydı.




Aileler ile yapılan söyleşilerde aslında çocuklarıyla beraber oyun oynamanın kendşlerinin ve çocuklarının hayatlarında çok güzel bir renk katacağını fark etmelerini sağladı. Bu söyleşiler sırasında ailelerde kitaptaki oyunları oynama imkanı buldular. Eeee çocukla oyun oynayacaklarsa önceden ısınmaları hakları tabi.




Bu seminerlere katılan bir annenin göndermiş olduğu videoda kızı ile eşinin neşe içinde oyun oynamaları vardı. Resmin altındaki şu not ise aslında ailece ihtiyaç duyuılan şeyin beraber kaliteli zaman geçirmek olduğunu göstermekteydi: "Bugün Ne Oynayalım harika oyunların olduğu bir kitap. Murat Atila emeğinize sağlık. Tabletleri, telefonları çekmeceye kaldırdık, Tv kapadık. Yaşasın oyun oynamak”




Haberin Devamı

Bir başka okuyucu ise çocuğunun böyle bir kitaba ve anne babası ile oyun oynamaya ne kadar sevindiğini gösteren bir resim paylaşarak şu ifadelere yer vermekteydi: “ Murat bey merhaba. Kitabınızı aldım. 4.5 yaşındaki oğlumla ilk defa bu kadar eğlenceli bir akşam geçirdik. Her akşam bu kitaptan oyun oynayacağımızı söyledik ve bugün kitabı ile uyuyacağını sçyledi. Bu günkü konuşmalarınızdan sonra 5 dakika kaliteli zaman kavramı neğer oğlumuz için ne kadar öemliymiş bugün bunu anladım ve eşime de anlattım. Başarılarınızın devamını dilerim. Oğlum yiğit Efe bu kitabı bana kim gönderdi diye sorduğunda resminizi telefonda gördü ve telefonu öptü.. Onun adına da teşekkür ederiz.” Bu mesajı okuyunca iyi ki uykusuz geceler geçirmişim, iyi zahmet çekmişim diye düşündüm çünkü bir çocuğun hayallerini gerçekleştirmesie katkı da bulunmak,bir çocuğu mutlu edebilmek her şeye değer.
Çocuklarımız bizim geleceğimiz ve onların hayata hazırlanmasında en önemli pay ailelere düşmektedir. Çocuğunuzu ihmal etmeyin ve onunla oyun oynayın, ona vakit ayırın. Haydi anne babalar çocuklarınızla oyun oynamaya ..
Murat ATİLA
Klinik Psikolog/Aile Danışmanı
atillamurat@gmail.com
İrtibat Tel: 05557000258

Haberin Devamı