Burun Estetiği Hangi Sorunların Giderilmesi İçin Yapılabilir?

Yüz yapısında önemli bir yeri olan burun şeklinin, toplumsal iletişimin sağlanmasında etkili olduğu dikkate alınmalıdır.

Şeklen burun yapısını beğenmeyen kişilerin, solunum sorunu olan kişilerin sorunlarının burun estetiği ameliyatıyla giderilmesi mümkündür. Bazı kişiler burunlarının büyüklüğünü, bazıları küçüklüğünü, kemerli yapısını, burun ucunda olan sorunları, solunum sorunlarını kendilerine problem edebilir. Bu düşünceleri nedeniyle burun estetiği yaptırma kararı alabilir.

Ameliyatın gerçekleşmesi tamamen kişisel taleplerin karşılanmasıyla olur. Hastanın ameliyat planlamasının yapılmasında büyük bir rolü bulunmaktadır. Eğer isteklerini doğru olarak bizlere aktarırsa, alınacak sonuç kendi istediği gibi olacaktır. Bu sağlanamadığında burun estetiği operasyonu başarısızlıkla tamamlanabilir. Genel anestezi altında yapılan ameliyatlarda, hastaların acı duyması söz konusu değildir. Tüm değişim işlemleri ameliyat planına uygun yapılır. Yüze orantılı düzeltmeler yapılır, solunum sorunlarının düzeltilmesi gerçekleştirilir.

Haberin Devamı

Burun estetiği hangi sorunların giderilmesi için yapılabilir
* Küçük olan burun yapısının büyütülmesinde
* Büyük olan burun yapısını küçültülmesinde
* Çıkıntılı olan burun şeklinin düzeltilmesinde
* Kemerli burun yapısının düzeltilmesi için
* Geniş yapılı burnun daraltılması amacıyla
* Kısa burnun uzatılması için
* Aşağıya sarkık olan burnun kaldırılması için
* Burun ucunu kaldırmak amacıyla

Burun yapısında var olan solunum sorunlarının giderilmesi amacıyla burun estetiği yapılabilir.

Doğuştan burunda olan şekil bozukluklarıyla kıyaslama yapılırsa, burun estetiği sonucunda elde edilen istenmeyen sonuçlar kişilerin daha fazla rahatsız olmasına neden olacaktır. Bunun nedeni ameliyatın kendi istekleri ile yapılması ve sonucunun güzel olması beklentisi içinde olmalarıdır. Bunun için ameliyattan önce başlayıp, tüm çalışmalar özenle yapılmalı, hastanın isteklerini ve beklentilerini yerine getirecek ameliyat planı yapılmalıdır. Burun estetiği uzmanı olan bizler hastamızın gerçekçi beklentilerini karşılayacak olan çalışmaları bildirmeli, hastalarımız da beklentilerini bizlere doğru olarak aktarmalıdır.

Haberin Devamı

Yeni burun şeklinin oluşturulmasında planlama doğru olduğu takdirde, hastaların istediği değişimler yapılabilir. Doğal görünümde olan burun yapısının, karşıdan vereceği görüntü yüzle bütünleşmiş halde olmalıdır. Burnun içindeki kemik ve kıkırdak dokunun bütünlüğüne zarar gelmemeli ve doğal görünüm sağlanmalıdır. Kişinin yüz ifadesinin olumsuz olarak bozan, solunum sorununun ortaya çıkmasına neden olan etkenler, burun estetiğinin başarısız olduğunun göstergesidir.

Burun estetiği ameliyatında önemsenmesi gerekenler

Burun estetiği ameliyatı kişilerin isteği doğrultusunda estetik düzeltmeler ya da nefes alma sorunlarının giderilmesi için yapılabilir. Bunun sebebi ne olursa olsun, ameliyatın sonucu hastaları tatmin etmelidir. Ameliyattın öncesinde hastanın doktoruyla kurduğu diyaloğun başarıyı getireceği dikkate alınmalıdır. Hastasının isteklerini tam olarak bilmeyen burun estetiği cerrahının yapacağı burun şekli kişinin beklentileri karşılamaz. Bu yüzden alınan ortak kararla planlama yapılmalı ve ameliyat sırasında bu planın dışına çıkılmamalıdır. Hastaların bu operasyonla ilgili olası riskler konusunda da bilgilendirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Burun estetiği ameliyatından önceki korkular

Burun estetiği ameliyatı yapılmadan önce, hastalar bazı konularda daha dikkatli olmalıdır. Bu süreçte herhangi bir rahatsızlığı için kullandığı ilaçları bile bizlere danışarak almalıdır. Burun analizinin yapılması için fotoğrafları çekilmeli, yeni burun şeklinin en iyi şekilde oluşturulmasına yardımcı olmaları gerekir. Ameliyatta girmeden önce en az 8 saat süreyle aç kalmaları gerekir.

Ameliyat gününde, hastaların en fazla anestezi konusunda strese girdiği görülmüştür. Buna engel olmak için, hastaların daha öncesinden rahatlamasını sağlayacak anestezik ilaçlar verilir. Kişilerin ameliyata pozitif yaklaşması, ameliyatın ardından oluşacak yeni burun şekline odaklanmaları, gelişmelerin daha güzel olacağını bilmeleri kendileri için rahatlatıcı etki yapacaktır. Hastaların ameliyatın sonunda burun deliklerine yerleştirilen tampon korkusu fazla olur. Ancak uygulamada tampon değil ağrıya neden olmayan silikon plak kullanılırsa, hastalar bu tip endişeler yaşamaz.

Prof. Dr. Selçuk İnanlı
KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı