Teknoloji Bus Simulator 18 inceleme

Bus Simulator 18 inceleme

19.06.2018 - 13:54 | Son Güncellenme:

Gerçekçi, sürükleyici, bolca tuş ve şehir içi manzara… Bus Simulator 18 dediklerinde aklınıza sadece otobüs sürmek gelmesin. Mercedes-Benz, MAN, Iveco, Setra gibi meşhur otobüs üreticilerinin modellerini kullanacaksınız ama bunun dışında yapmanız gereken başka önemli görevler de var. Bus Simulator 18’i sizler için inceledik.

Bus Simulator 18 inceleme

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Araç simülatör oyunları, her zaman takdir ettiğim türlerden biri oldu. Eminim ki birçok kişi oyun kütüphanesine Bus Simulator, American Truck Simulator, Euro Truck Simulator, Euro Truck Simulator 2 gibi oyunları eklemiştir.

Ya da eklemeyenler "1Bu oyunlar nasıl eğlenceli olabilir?" diye düşünüyor olabilir. Size şunu söyleyeyim, bu tür oyunların kesinlikle hayranları var. Bus Simulator 18 son dönemde oynadığım araç simülasyonu türü oyunlardan biri, takdir edilecek özellikleri olduğunu söyleyebilirim. Eksileri de var tabii ki.

Araç simülasyonu türünde yeni olan kullanıcılar biraz zorlanabilir, yeniliklere açık olmak zorundasınız. Yarış ya da açık dünya oyunlarında araç sürmeyi bilmemek problem değil, ancak amacınız doğru şekilde aracı sürmek ise sürüş beklediğinizden zor olabilir.

Haberin Devamı

Bus Simulator 18 inceleme

Otobüse zarar vermek veya masum sivilleri öldürmekten korkmayın. Dikkatli olup kurallara uymanız yeterli. Oyun oldukça gerçekçi ve büyük kontroller sayesinde korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz.

Oyun, otobüsünüzü doğru şekilde nasıl süreceğiniz konusunda uzun bir eğitimle açılıyor. Doğru tuşa basıp gitmek kolay. Panodaki tüm kontrolleri kullanmayı da düşünmelisiniz: kapılar, ön cam silecekleri, uyarı lambaları, göstergeler, hatta bilet makinesi. Koltuğunuzu da titizlikle ayarlayabiliyorsunuz. Otobüste ne olduğunun yanı sıra, çevresel faktörlere de dikkat etmeniz gerek. Örneğin kırmızı ışıklar ve hız sınırı işaretlerine uymalısınız. Özellikle gerçekçi modda oynuyorsanız, bunlar daha fazla önem arz ediyor.

Klavye kısayollarıyla sorun yaşıyorsanız, her anahtarı istediğiniz şekilde yeniden isimlendirebilirsiniz. Klavye kısayollarını kullanmak yerine, kontrol panelindeki kontrollere manuel olarak tıklamayı da tercih edebilirsiniz. Bu yöntem iyi çalışıyor çünkü her şey sizin en iyi şekilde tuşlara basmanız için düşünülmüş. Ancak oyunu oynamak için en etkili yol değil. Ayrıca, fareyi kullanarak yönlendirme veya direksiyon simidini kullanma için seçenekleriniz de var.

Bus Simulator 18 inceleme

Otobüslerin tasarımları gerçekçi ve fiziki açıdan güzel görünüyorlar. Oyun, 1100 ses farklı efektine sahip ve araç kullanırken radyo dinleyebilirsiniz. Otobüs tasarımları gerçek otobüslerin doğru modellerine dayanıyor. Otobüsler ağır araçlar olduklarından onları çalıştırma ve durdurma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. Ancak buna da çabucak alışıyorsunuz. Otobüsün arkası ile herhangi bir arabaya zarar vermeden nasıl dönüleceğini öğrenmek oyunda uzun zaman alan durumlardan biri.

Haberin Devamı

Oyunun fiziğini ve kontrollerini işleme biçimi, sürükleyici simülasyona yol açıyor. Yine de, oyun tasarımında bazı kusurları fark etmem uzun sürmedi. Bus Simulator 18’in ana amacı sizi otobüs şöförü gibi hissettirmek. Bir otobüs durağında zamanında durmak, pozisyon durumu, hız sınırına uymak, dönüşler gibi şeyleri nasıl yerine getirdiğinize göre para kazanıyorsunuz. Kırmızı ışıkta geçerseniz veya otobüsü agresif sürerseniz cezalandırılırsınız. Tam tersi durumda aracı çarpmadığınız, hız sınırının altında kaldığınız, yaya geçitlerinde durduğunuz ya da yolun yanlış tarafında ilerlemediğiniz sürece gelsin paralar. Böylece yolcular da şikayet etmeyecek. Bu arada otobüste yüksek sesle müzik dinleyenleri de uyarabiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Yolcuların kendileri gerçekçilik anlayışından yoksun. Oyunun geliştiricisi Stillalive Studios, yolcuları Bus Simulator 18'e yerleştirmek için çok az bir çaba harcamış sanırsam. Çok komikler! Tüm sesler aynı şeyi söylüyor gibi. Kendinize bir iyilik yapın ve diyalog hacmi ayarını sıfıra getirin.

Bus Simulator 18 inceleme

Bus Simulator 18'deki ilerlemenin tamamı basit hedeflerin tamamlanmasıyla ilgili. Bunlar belirli rotalar oluşturmak, sürmek, sürücü kiralamak, belirli bir otobüs kullanmak ve daha fazlasını içeriyor. Hedefleri tamamlamak ve seviyelendirmek, daha fazla durak ve daha fazla otobüsün kilidini açmanıza izin verir. Sürücüleri işe alıp, sizin için para kazanmaları adına onları farklı rotalara atayabilirsiniz. Yani Bus Simulator 18’de sadece otobüs şoförü olmak zorunda değilsiniz

Kurduğunuz şirketi daha iyi yerlere getirmek için de çalışacaksınız. Bunun için yeni rotalar açacak, yeni seferler koyacak ve müşterilerin yüzünü güler tutmaya özen göstereceksiniz. Sizin haricinizde araçlarınızı kullanan şoförlerin maaşları, dertleri ve iş ahlakları bir yana oyun boyunca karşınıza çıkan görevleri de tamamlayarak yeni otobüs ve şehir bölgeleri açacaksınız.

Haberin Devamı

Kiralanan sürücünün belirli rotalarda elde ettiği iyi puanlar, sizi daha fazla rota ve daha iyi performanslar elde etmeye teşvik ediyor. İlerleme sistemi yeterince iyi çalışıyor ve oyunculara yeni odaklanmaları için somut bir şeyler veriyor. Çok fazla para kaybederseniz ki bu kazalardan kaynaklanabilir ve şirketiniz iflasa girebilir.

Bus Simulator 18 inceleme

Bunların yanında oyunun başında bir karakter oluşturma ekranı da sunuluyor. Yarattığınız karakteri, kamera üçüncü şahıs görüşüne geçerken ve etrafta dolaşmak için otobüsten çıktığınız zaman görebilirsniz. Karakter yaratma hakkında çok fazla heyecanlanmayın, seçeneklerde ciddi eksiklikler var.

Bus Simulator 18’de çok oyunculu mod da var. Otobüs şirketinizde çevrimiçi olarak dört kişiye kadar çalıştırabilirsiniz. Şirketinizi herkese açık olarak ayarladığınızda diğer oyuncular para kazanmanıza yardımcı olmak için size katılabilir. Aynı dünyadaki diğer oyuncuları ve otobüsleri görmek eğlenceli oluyor.

Çok oyunculu modda çalışmak, oyunun temellerini önemli ölçüde değiştirmiyor. Çöp toplama veya bilet kesme tek oyunculu olarak da yapılabilecek şeyler. Şirketi tek başınıza idare ediyorsanız çok oyunculu modla fazla bir şey kaçırmıyorsunuz.

Oyunda bunların yanında çözülmesi geren bir sürü hata da var. Bunlar küçük grafik veya ses hatalarının dışında optimasyon sorunları. Örneğin bazen kapılar açılmıyor, oyunda Türkçe dil desteği var ama çeviri hatalarıyla dolu.

Oyun tamamen hatasız olsa bile, Bus Simulator 18'in en büyük problemi bir süre sonra sıkıcı gelmeye başlaması. Bu da oyunun doğası. İlk başta çok eğlendim, tüm kontrolleri öğrenmek, otobüs kullanmak zevkli ama bir yere kadar.

Eğer siz de araç simülasyon oyunlarının hayranıysanız Bus Simulator 18 epey hoşunuza gidecek.

ARTILARI

  • Harika kontroller
  • Gerçekçi otobüs sürüş deneyimi
  • İyi ilerleme sistemi


EKSİLERİ

  • Karakter özelleştirme
  • Çok fazla hata var
  • Bir süre sonra sıkıcı gelebilir