Büyüyen Tiroid Bezleri Guatr Hastalığına Davetiye Çıkarıyor

Hepinize Merhabalar Değerli Okurlarım,

Bu hafta sizlere salgıladığı hormonlar ile insan vücudunun tüm fonksiyonlarını doğrudan etkileyen troid bezlerinden ve detaylarından bahsedeceğim.

Boynun ön tarafında bulunan tiroid bezlerinin gerekenden az veya fazla çalışması durumu sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Tiroid bezleri insan metabolizma dengesinde aktif bir rol alır.

Tiroid bezlerinin büyümesi olarak bilinen ‘Guatr Hastalığı’, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde doğrudan etkiler.

Karadeniz Bölgesi Listenin Başında Yer Alıyor

Haberin Devamı

Guatra yol açan durumların başında iyotsuz beslenme gelmektedir. Ayrıca tiroid bezlerinin az ya da fazla çalışması, bez içinde nodül oluşması, bazı ilaçlar, radyasyon, kanserler ve iltihabi durumlar da guatra yol açabilir.

Guatr iyot eksikliğine bağlı olarak en sık Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri'nde yaşayan insanlarda görülür.

Bunun yanı sıra, radyasyona maruz kalan, sigara kullanan, lityum gibi bazı ilaçları alan, bağışıklık sistemi sorunları yaşayan insanlarda görülür. Menopoz ve gebelik dönemlerindeki kadınlarda, ailesinde guatr hikayesi olanlarda ve 50 yaş üzeri kişilerde daha sık yaşandığı söylenebilir.

Zehirli Guatra Dikkat !

Tiroid bezi tümüyle büyüyebileceği gibi içinde sert küçük noktalar halinde de büyüyebilir. Bunlara da nodül ismi verilir.

Tiroid bezi sadece büyümekle kalmayıp, bunun yanında aşırı hormon da salgılayabilir.

Bu halk arasında ‘zehirli guatr’ olarak adlandırılırken, tıp literatüründe ise, ‘hipertiroidi’ olarak isimlendirilir.

Guatr Belirtileri ve Tedavisi

Guatr hastalığının en yaygın belirtileri;

Kalp çarpıntısı, ellerde titreme, kaslarda zayıflık ve önlenemeyen kilo kaybının yanı sıra, yorgunluk, uyku düzensizliği, adet düzensizliği ve meme başından süt gelme (kadınlarda) olarak sıralanabilir.

Guatr genel olarak ağrıya neden olmaz. Tiroid bezi aşırı büyümüşse hastalar yutkunma ve nefes almakta sıkıntı yaşayabilirler.

Guatrın tedavi yöntemi, guatrın sebebi net olarak anlaşıldıktan sonra belirlenmelidir.

Guatrın sebepleri farklılıklar taşıyabilir. Bazı durumlarda sadece ilaç tedavisi hasta için yeterli olabilirken kimi zaman hastanın kesinlikle ameliyat edilmesi gerekebilir.

Haberin Devamı

Guatr ameliyatlarının kendine özel bazı riskleri bulunur. Bunlar, ses kalitesinde değişiklik, ses tellerinde felç, nefes darlığı ve kalsiyum eksikliği gibi problemlerdir.

Saygılarımla...

Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu

KBB ve Yüz Cerrahisi Uzmanı

Sorularınız İçin :
Telefon : 0542-522-54-54