SAĞLIK
YEMEK
ASTROLOJİ
GÜZELLİK

Çekirdek sivilceye sebep olur mu?

Çekirdeğe düşkün bir millet olduğumuz doğru ancak çekirdek bittikten sonra gelen pişmanlığı da hepimiz yaşamışızdır. Yaşımız kaç olursa olsun çıkan sivilceler bizi rahatsız eder ve çekirdeklerin sivilce yaptığını duymayan yoktur. Peki çekirdek gerçekten sivilce yapar mı? Uzmanına soralım dedik.

|

Serpil Dokurel - PembeNar Özel

Uzman Dermatolog Dr. Fulya Tezel, bu soruyu şu şekilde cevaplıyor: Çekirdek direkt olarak sivilce oluşumuna sebep olmasa da dolaylı yoldan cilt sağlığını etkiler ve sivilce oluşumunda rol oynar. Bu yolu anlatmadan önce sivilcenin oluşma sebeplerinden bahsedelim.

Sivilceleri oluşturan birçok sebep olabilir ancak sivilceler genel olarak yağ bezelerindeki yağ üretiminin artışı ve iltihaplanması sonucu oluşur. Bu yağlanmanın arkasında yatan sebep ise hormonların dengesizleştiği ergenlik, menopoz ve hamilelik gibi dönemler olabilir. Bunun yanı sıra genetik faktörler, stres ve sağlıksız beslenme de sivilce oluşumunda rol oynayan diğer faktörleri oluşturur.

Yağ ve tuz bakımından zengin olan çekirdek, ciltte yağ birikmesine sebep olur ve cilt yeterince temizlenmediği zaman ciltteki gözenekleri tıkar. Yağ bezelerinde salgılanan yağdaki artış ve bu yağın tıkalı gözeneklerden atılamaması sonucu sivilce oluşur. Bu sebeple çekirdek, dolaylı yoldan sivilceye sebep olmuş olur.

Yağ bakımından zengin olsa da çekirdek yemek kesinlikle sivilceye yol açacak demek mümkün değildir. Anlattığımız şekilde, yağlı yemekler cildin yağ üretimini de artırır ve sivilce oluşumunu hızlandırır ancak herkeste aynı etkiye sahip değildir. Cilt sağlığı, yaş, genetik, beslenme ve yaşam tarzı gibi birçok faktörden etkilendiği için besinlerin etkisi herkeste farklıdır. Bu yüzden, çekirdek dozunda tüketildiğinde ve cilt temizliğine dikkat edildikçe bir probleme sebep olmaz. Az çekirdek tüketimde bile cildinizde sivilce oluşuyorsa ya da genel olarak sivilcelerinizden şikayetçiyseniz siz de geç kalmadan bir dermatoloğa danışın!

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.