Dünya Cemal Kaşıkçı’da 5 idam istendi

Cemal Kaşıkçı’da 5 idam istendi

16.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü Şelan, Kaşıkçı’yı öldüren ekibi kurma emrini eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri’nin verdiğini belirterek 5 kişinin idamının istendiğini açıkladı.

Cemal Kaşıkçı’da 5 idam istendi

Suudi Arabistan Başsavcılığı, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi olayında 5 kişinin idamının istendiğini açıkladı. Riyad’da düzenlediği basın toplantısında soruşturmaya ilişkin 17 sonuca ulaşıldığını açıklayan Suudi Arabistan Başsavcılığı Sözcüsü Şelan eş-Şelan’ın paylaştığı bilgiler şöyle:

Haberin Devamı

1- Kaşıkçı’nın eylül ayında ikna edilerek, ikna olmaması halinde güç kullanılarak ülkeye getirilmesi emri verildi. Bu emri veren eski İstihbarat Başkan Yardımcısı Ahmed el-Asiri’dir. Asiri, bu emri görev ekibinin başkanına verdi.

2- Görev başkanı, Kaşıkçı’nın getirilmesi için 3 gruptan (müzakereci-istihbaratçı ve lojistik destekçi) 15 kişilik bir ekip oluşturdu. Görev başkanı, Asiri’ye kurbanı (Kaşıkçı) tanıyan eski bir müsteşarla çalışmış eski bir arkadaşının müzakere heyetinin başına gelmesi için görevlendirilmesini önerdi.

3- Asiri, söz konusu kişinin müzakere heyetinin başına getirilmesini talep etmek için eski müsteşarla iletişime geçti. Müsteşar buna onay verdi ve görev başkanıyla toplantı istedi.

Haberin Devamı

4- Müsteşar, uzmanlık alanı basınla ilgili, görevle alakalı faydalı bilgiler vermek için görev başkanıyla ve müzakere heyetiyle görüştü. Kurbanın, Suudi Arabistan karşıtı ülke ve örgütler tarafından kullanıldığı ve yurt dışında bulunmasının ülke güvenliği için tehlike oluşturduğunu düşünerek, ekibi onu dönmeye ikna etmek konusunda teşvik etti.

5- Görev başkanı Kaşıkçı’nın güç kullanılarak getirilmesi durumunda izleri silmesi için adli tıp uzmanlarıyla iletişime geçti.

6- Görev başkanı, Kaşıkçı’nın güç kullanılarak getirilmesi durumunda güvenli bir yer temin etmesi için Türkiye’deki iş birlikçiyle (ismi zikredilmiyor) iletişime geçti.

7- Müzakere ekibi başkanı, konsolosluk içindeki durumu gördükten sonra müzakerelerin başarısız olması durumunda Kaşıkçı’nın güvenli bir bölgeye alınmasının imkansız olduğunu anladı. Bunun üzerine öldürülmesine karar verdi. Olayın cinayetle sonuçlandığı bilgisine ulaşıldı.

8- İtiş, kakış ve kavganın yaşandığı olayda maktul bağlandı ve ölümüne yol açan yüksek dozda uyuşturucu iğne enjekte edildi.

9- Ölüm emrini veren ve cinayeti işleyen 5 kişi itiraf etti ve ifadeleri birbirini tutuyor.

10- Ceset, cinayeti işleyenler tarafından parçalandı ve konsolosluktan dışarı çıkarıldı.

11- Cesedi konsolosluktan 5 kişi çıkardı.

12- Ceset, bir iş birlikçiye teslim edildi.

Haberin Devamı

13- Cesedi teslim eden kişinin tarifine binaen iş birlikçinin robot resmine ulaşıldı.

14- Maktulun kıyafetlerini giyen kişiye ulaşıldı. Bu kişi dışarı çıktıktan sonra maktule ait kıyafetler, saat ve gözlük bir çöp konteynerinde bulundu. Bu kişiye bir kişi daha eşlik etti.

15- Konsolosluk binasındaki güvenlik kameralarını bozan bir kişiye ulaşıldı.

16- Suçlulara 4 kişi lojistik destek verdi.

17 - Görev başkanı, cinayete karar veren müzakere grubu ve başkanıyla anlaşma yaptı, “müzakere süreci ve güç kullanarak ülkeye getirilmesi başarısız olduktan sonra maktulun konsolosluktan çıktığını” içeren yalan beyanda bulunarak bir rapor hazırladı ve Asiri’ye sundu.

‘Büyük bir suç ve hata’

Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Başsavcısı Sözcüsü’nün ardından Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr’den de açıklama geldi. “Kaşıkçı cinayetini suç ve büyük bir hata olarak değerlendiriyoruz” diyen Suudi Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, “Kaşıkçı vakası artık yasal bir davadır ve siyasileştirilmesine yönelik her türlü girişimi reddediyoruz” vurgusu yaptı. Suudi bakan, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı vakasıyla kesinlikle bir ilgisinin olmadığını savundu.