Çeneniz Güzelliğinizi Gölgede mi Bırakıyor?

Yüz bölgesinde güzelliği sağlayan en önemli unsur; organların birbiriyle olan uyumudur. Organlardan herhangi birinde meydana gelen orantısızlık bütünü etkilemektedir. Bu orantısızlığı gidermek ve görsel dengeyi sağlamak için çene implantları uygulanmaktadır.

Çenenin büyük, küçük, geride veya çekik olması kişinin doğal görüntüsünü etkilemektedir. Çene estetiği operasyonu planlanırken normal olabilecek görünümün nasıl olacağı iyi değerlendirilmelidir. Yüz ya da çene uzunluğunun kısa veya uzun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Dudaklardan geçen düşey çizgisinin erkeklerde çene ucundan geçmesi gerekirken, kadınlarda çene ucu, bu çizginin 2-3 mm gerisinde yer almalıdır.

Haberin Devamı

Yüz Bütünlüğünü Bozuyor

İlk bakışta ilk dikkat çeken bölgemiz olan yüzümüzdeki orantısızlık, çoğu zaman güzeli de gölgede bırakmaktadır. Örneğin kaşınız gözünüz ya da burnunuz çok güzel ancak çeneniz uzun. Bu durumda çoğu zaman ilk olarak dikkatleri çeneniz toplamaktadır.

Yüz bölgesi yatay düzlemde üç bölgeye ayrılır; saç çizgisi ile kas, kas ile burun ucu ve burun ucu ile çene ucu arası. Burun ucu – çene ucu arasındaki mesafe de üçe ayrılmaktadır; burun ucu ile üst dudak arası 1/3, alt dudak ile çene ucu arası da bu mesafenin 2/3’ü kadar olmalıdır. Ayrıca çene ile boyun arasındaki açı da 90 derece civarında olmalıdır. Bir diğer tespit edilmesi gereken durum ise; alt çene ile üst çene arasındaki ilişki ve dişlerin temas durumudur.

Tüm çaba, bu oranları yeniden ortaya koymaktır. Bu amaçla ne yapılacağına karar vermek, sonucu etkileyecek en önemli parametredir ve estetik cerrahın, estetik vizyonu ile birebir ilişkilidir.

Kendi Dokunuz Çözüm Olabilir

Çene estetiğinde, cerrahi müdahaleler çoğunlukla ağız içinden yapıldığı için görünen bölgelerde iz kalmaz. Küçük çeneleri büyütmek için sentetik materyaller kullanılabileceği gibi hastanın kendi dokuları kullanılarak da bu işlem yapılabilir. Büyük veya çıkık çenelerde ise kemiğe yönelik işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Günümüzde çene ucuna yerleştirilen protezlerden en sık kullanılanı silikonlardır. Genellikte lokal anestezi ile çene ucuna yerleşebildiği gibi işlemin büyüklüğüne göre genel anestezi altında da uygulanabilir. Çene ucunda bir süre şişlik olur, bu şişlik 3-4 gün sonra kendiliğinden geçer.

Haberin Devamı

Alt çene büyütme işlemi, genellikle gıdık bölgesine yapılan küçük bir liposuction müdahalesi ile kombine edilir ve böylece sadece 45 dakikada çarpıcı sonuçlar elde edilebilir. İşlem ortalama 1 saatte tamamlanmaktadır.

Yüz bölgesindeki hacim eksikliklerini dolgunlaştırmak için ise dolgu enjeksiyonu uygulanabilir. 15 dakikalık bir uygulamanın ardından yüzünüz ve çenenizin konturlarında önemli bir değişiklik elde edilir. Dolgu enjeksiyonlarının kalıcılık miktarı enjekte edildikleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Belli bir süre sonra ortadan kaybolur.

Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan özellikle de Hollywood starlarının da tercih ettiği Nefertiti çene estetiği çene konturunun belirginleştirilmesinin yanı sıra boynun uzun ve gergin görünmesini de sağlar. Ameliyatsız bir estetik cerrahi olan Nefertiti çene estetiği hyalüronik asit enjeksiyonu ile kişinin daha doğal ve genç görünmesine aracılık eder.

Haberin Devamı

Op. Dr. Mirza Fırat
Estetik, Rekonstrüktif,
Plastik Cerrahi Uzmanı