Siyaset CHP’den bekle gör politikası

CHP’den bekle gör politikası

15.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP yönetimi, AK Parti ve MHP’nin yerel seçim ittifakını genişletme kararının ardından, karşı bir hamlede bulunmak için “bekle-gör” politikası izleme kararı aldı.

CHP’den bekle gör politikası

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları; AK Parti ve MHP’nin yerel seçim ittifakını genişletme kararını ve bu çerçevede oluşturacağı yeni stratejiyi mercek altına aldı. Cumhur İttifakı’nda somut bir genişleme adımı atılana kadar “bekle-gör” politikası izleme kararı alan CHP’nin, ortaya çıkacak yeni tabloya göre İYİ Parti ile yapılan iş birliğinde revizyona gidebileceği bildirildi. CHP yönetiminden kaynaklar, “Bu genişlemeye neden ihtiyaç duydular ve hamleleri ne olacak? Adım atmamız için bunu görmemiz lazım. Ama sahada çalışan adayları geri çekmenin faturasını görecekler” değerlendirmesini yaptı. CHP ile İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı 23’ü büyükşehir olmak üzere toplamda 50 kentte seçim iş birliğine gitmişti. AK Parti ve MHP’nin Cumhur İttifakı ise 30 büyük şehir ve iki ilde ortak adaylarla seçime girme kararı almıştı. Cumhur İttifakı’nın, seçim iş birliğini genişletme kararı, muhalefet partileri arasındaki iş birliklerinin çerçevesinin de yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. CHP yönetimi de bu kapsamda AK Parti ve MHP’nin, atacağı adımları yakından takip etmeye başladı.

Haberin Devamı

‘Şu anda bekliyoruz’

CHP kurmayları, Cumhur İttifakı cephesinde alınan bu kararı “sürpriz” olarak değerlendirmediklerini anlattı. Kurmaylar, “Öncelikli soru şu; neden bu genişlemeye ihtiyaç duydular? Demek ki bazı yerlerde seçimi kaybedeceklerini açık ve net olarak görüyorlar. Önce bunu görmemiz lazım. İkincisi ise eğer biz Millet İttifakı olarak bir hamle yapacaksak, ilk olarak onların hamlelerinin ne olacağını görmeliyiz. Bu nedenle şu anda bekliyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.

AK Parti ve MHP cephesinin daha önce CHP’ye yönelik “adayları açıklamakta geç kaldılar” eleştirisi yaptığını anımsatan kurmaylar, “Bu eleştiriyi yapanlar şimdi düştükleri durumu görebiliyorlar mı? Adaylarını açıkladılar. Üzerinden bir ay geçti. Adaylar sahaya indi çalışmaya başladılar. Şimdi bir aydır seçmenin karşısında çalışan adayları geri çekmenin faturasını mutlaka sahada görecekler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Karşı hamle

Kurmaylar, AK Parti ve MHP’nin ittifakı genişletme kararı üzerine, Millet İttifakı’nın nasıl bir karşılık vereceğine yönelik soruya ise “Bizim elimiz esnek. İYİ Parti ile seçim iş birliğini katı kurallara bağlamadık. Ama yeni bir revizyona gitmeye değecek mi, ona bakmak lazım. Yani AK Parti ve MHP hangi ilde nasıl ittifak yapacak. O ildeki saha araştırmalarının sonuçları ne? Bunlara bakmamız lazım” dedi.

MYK toplanıyor

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), bugün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında olağanüstü toplanacak. Toplantıda, partinin belediye ve il genel meclisi üyelikleri için hazırlanan aday listeleri değerlendirilerek, onaylanacak.

Sekiz aday daha açıklandı

CHP, ikisi ilçe altısı belde olmak üzere sekiz adayını daha belirledi. Bu çerçevede, Mersin’in açıklanmayan tek ilçesi olan Toroslar’da Mersin Fırıncılar Odası eski başkanı Süleyman Dalkılıç aday gösterildi. Bitlis’in Hizan ilçesinde ise Süleyman Baştürk CHP adayı oldu. Batman’ın Yücebağ beldesinde Yaşar Tuncay, Isparta’nın Hüyüklü beldesinde Halil Görmez, Yozgat’ın Uzunlu beldesinde Okan Yaşar Elbaşı, Zonguldak’ın Gülüç beldesinde Burak Emrah Yapıcı, Ormanlı beldesinde Ayhan Turan, Karaman beldesinde ise Mustafa Kalaycı aday gösterildi. Böylece CHP’nin açıkladığı aday sayısı 906’ya yükseldi.