Siyaset CHP'nin Yıldırım'dan Berberoğlu talebi: Yargıtay’ın kararını Meclis’e getirmeyin

CHP'nin Yıldırım'dan Berberoğlu talebi: Yargıtay’ın kararını Meclis’e getirmeyin

22.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’lilerin, Enis Berberoğlu’nun milletvekilliğinin düşmesine ve yeniden cezaevine girmesine neden olacak mahkeme kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunması konusunda yetkili olan Yıldırım ile görüşerek, “hassasiyet” talep edeceği öğrenildi...

CHPnin Yıldırımdan Berberoğlu talebi: Yargıtay’ın kararını Meclis’e getirmeyin

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun 5 yıl 10 aylık hapis cezasını onayan, ancak milletvekilliği sona erene kadar infazını erteleyen Yargıtay kararı CHP’de tepkiyle karşılandı. Yargıtay’ın kararı Berberoğlu’nun tahliye olmasını sağlasa da yeni bir tartışmaya sebep oldu.

Haberin Devamı

Yargıtay kararın Genel Kurul’da okunması durumunda, Berberoğlu’nun milletvekilliği düşmesi ve kalan cezasını çekmesi için yeniden cezaevine girmesi gündeme gelecek. Mahkeme kararının Genel Kurul’da ne zaman okunacağı konusunda tek yetkili ise Meclis Başkanı Binali Yıldırım. Alınan bilgilere göre Berberoğlu, mahkeme kararına, hem Yargıtay hem de Anayasa Mahkemesi düzeyinde itiraz edecek ancak CHP yetkilileri de bu süreçte siyasi temaslarda bulunacak.

‘Meclis ortak olmasın’

CHP yetkililerinin, Azerbaycan gezisinden döndükten sonra Yıldırım ile görüşerek, Berberoğlu’nun durumu ile ilgili taleplerini ileteceği bildirildi. CHP’lilerin Yıldırım’a “Yargıtay kararının anayasaya aykırı olduğunu ve bu karara Meclis’in ortak olmaması gerektiğini” aktaracağı öğrenildi. CHP yetkililerinin, Yıldırım’ndan, mahkeme kararının yasama dönemi sonuna kadar Genel Kurul’da okutulmaması konusunda “hassasiyet” göstermesini isteyeceği kaydedildi.

Haberin Devamı

‘Ne şiş yansın ne kebap’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Yargıtay kararını sert sözlerle eleştirdi. Altay, “Karar açıkça bir hukuk garabetidir. Hukuk normlarıyla uzaktan yakından bağdaşmayan bir karardır. Yargıtay’ın infazı durdurma gerekçesi, yargılamayı sürdürme gerekçesinin mantığını çürütüyor zaten. Bir çelişkili karardır bu. ‘Ne şiş yansın ne kebap’ kararıdır. Ve yargı tarihinde de kötü bir karar olarak hep kalacaktır. Umarım Anayasa Mahkemesi bu hukuk garabetini kısü sürede düzeltir” dedi.

‘Parlamentonun hukuku korunmalı’

CHP’nin TBMM Başkanvekili Levent Gök ise şunları söyledi:

“Bir kere Yargıtay’ın kararı anayasanın açık bir ihlalidir. Anayasamızın 83. maddesinin 4. fıkrasına göre, Yargıtay’ın yapması gereken, yargılamayı durdurmak ve derhal tahliye etmektir. Berberoğlu tekrar milletvekili seçildiği için hakkındaki yargılamanın devam etmesi, ancak dokunulmazlığının yeniden kaldırılmasına bağlıdır. Yargıtay anayasanın bu açık hükmünü ihlal etmiştir. Bu kararın Meclis’te okunmasıyla, bir başka hüküm doğacaktır. O da Berberoğlu’nun milletvekiliğinin düşmesi ve tekrar kararın infazının yolunun açılmasıdır. Yargı, yasama organının bir üyesinin, hukukunu ve doğal olarak parlamentonun hukukunu çiğnemiştir. Yargı, parlamentoya karşı bir tasarrufta bulunmuştur. Şimdi parlamento, yargının bu açık anayasa ihlali karşısında hem kendi üyesinin hem de parlamentonun hukukunu korumak durumundadır. Sayın Meclis Başkanı’nın bu açık anayasa ihlali karşısında parlamentonun hukukunu koruyacağını ümit ediyorum.”