Siyaset CHP ve İYİ Parti liderlerinden prensip kararı: Daha fazla uzamamalı

CHP ve İYİ Parti liderlerinden prensip kararı: Daha fazla uzamamalı

23.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Önceki akşam Akşener’in evinde yemekte buluşan iki lider müzakerelerin daha fazla uzatılmadan birkaç gün içinde tamamlanması konusunda prensip kararı aldı. İki partinin kurmayları bu doğrultuda dün yeniden bir araya gelip iş birliği protokolüne son şeklini verdi

CHP ve İYİ Parti liderlerinden prensip kararı: Daha fazla uzamamalı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile görüşmesine ilişkin olarak, “Güzel bir akşam yemeği yedik. Görüşme gayet olumlu geçti, sorun yaşanan yerlerde tek tek çözüm olacak” dediği öğrenildi. İki liderin görüşmesinde, özellikle bazı ilçeler üzerinde yaşanan tıkanıklığın önemli ölçüde aşıldığı ve müzakerelerin daha fazla uzatılmadan birkaç gün içinde tamamlanması konusunda prensip kararı aldığı öğrenildi. Liderlerin, görüşmeden çıkan yeni tabloyu dün kurmaylarıyla paylaştığı, bu çerçevede heyetlerin dün yeniden bir araya gelerek, işbirliği protokolüne son şeklini verdiği belirtildi.

Haberin Devamı

CHP ile İYİ Parti arasında 12 Aralık 2018’de kurulan ve 21 büyükşehiri kapsayan seçim ittifakının genişletilmesine yönelik müzakerelerde sona gelinmişti. İki partiden heyetler şu ana kadar uzlaştıkları belediyelere yönelik ittifak protokolünü de hazırlayarak genel başkanlara sunmuştu. Ancak heyetler Ankara’nın Etimesgut, Muğla’nın Bodrum, Denizli’nin Pamukkale, Kocaeli’nin Çayırova ve Bursa’nın Osmangazi ilçelerinde nasıl bir strateji uygulanacağı konusunda anlaşamamış, nihai kararı liderlerin görüşmesine bırakmıştı.

Prensip kararı

Kılıçdaroğlu ve Akşener, önceki gece heyetlerin üzerinde uzlaşamadığı konuları görüşmek ve yaşanan tıkanıklığı aşmak için bir araya geldi. Görüşme, Akşener’in Ankara’daki evinde, iki liderin eşlerinin de katılımıyla gerçekleşti. Aile yemeğinin ardından Kılıçdaroğlu ve Akşener’in sorun yaşanan ilçeler üzerinde müzakere ettiği belirtildi. Görüşmede, yaşanan tıkanıklığın büyük ölçüde aşıldığı, müzakerelerde daha fazla uzatılmadan birkaç gün içinde tamamlanması konusunda prensip kararı aldığı öğrenildi. İki liderin de 12 Kasım 2018’de başlayan görüşmelerin yaklaşık 2.5 aydır tamamlanmamış olmasından rahatsızlık duyduğu ifade edildi. Liderlerin görüşmesinin ardından Ankara’nın Etimesgut ilçesinin CHP’ye bırakılmasında, Muğla’nın Bodrum ilçesinde ise İYİ Partili Mehmet Tosun’un CHP listesinden seçime girmesinde anlaşıldığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

‘Tek tek çözülecek’

İki lider, dün görüşmeden çıkan tabloyu kurmaylarıyla değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, CHP adına müzakereleri yürüten Seyit Torun ve Oğuz Kaan Salıcı ile genel merkezdeki makamında yaklaşık 1.5 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Liderlerin, yeni iş birliği çerçevesi hakkında bilgilendirdiği kurmaylar, dün öğleden sonra yeniden bir araya geldi. Heyetlerin görüşmesinde, liderlerin talimatları üzerine seçim iş birliği protokolüne son şeklinin verildiği belirtildi. Protokol metninde, hangi belediyede nasıl strateji izleneceğinin yer alacağı, ayrıca iki partinin neden iş birliği yaptığına yönelik, “ilkelerin” sıralanacağı bildirildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Akşener ile görüşmesine ilişkin olarak yakın çevresine, “Güzel bir akşam yemeği yedik. Görüşme gayet olumlu geçti, sorun yaşanan yerlerde tek tek çözüm olacak” değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Bize bırakılan konuları görüştük’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP ile yerel seçime yönelik yapılan işbirliğinin kesin sonucunun kısa zamanda duyurulacağını belirtti. Akşener, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, “Biz sadece bize bırakılan birkaç konuyu görüştük o kadar” dedi.

Akşener, Başkent OSB’yi ziyaretinde esnaf ve sanayicilerle bir araya geldi. Akşener, konuşmasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı Mansur Yavaş’ın kazanacağına inandığını ifade ederek, “Sizlerden Mansur Bey’e öneriler, katkılar olursa yazılı bunları da iletme imkanım olur” dedi.

Akşener, gazetecilerin, “Kılıçdaroğlu ile yaptığınız ittifak görüşmesinde hangi konularda anlaşma sağlandı” sorusu üzerine, “Biz sadece bize bırakılan birkaç konuyu görüştük o kadar” dedi. “İlçelerde anlaşma sağlandı mı” sorusuna Akşener, “Pek çok ilde sağlandı. Onlar da ilan edilecek” yanıtını verdi. “İzmir’de anlaşma sağlandı mı” sorusuna da Akşener, “Biz adaylar üzerinde konuşmuyoruz. İzmir’de herhangi bir ilçe paylaşımı konusunda sorun yok” yanıtını verdi. ANKARA Milliyet