Ekonomi ‘Çift dikiş’ emekli uyarısı

‘Çift dikiş’ emekli uyarısı

17.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili teklifin yıllık ilave maliyetinin 26 milyar lira olduğu uyarısında bulunarak, “Erken emekli olacak, çalışmaya devam edecek. Yani, çift dikiş” dedi.

‘Çift dikiş’ emekli uyarısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlara dair tartışmalar devam ederken CHP, MHP ve İYİ Parti’den gelen adım atılabileceğine dair açıklamaların ışığında sistemi bu isimle kurulan derneği örnek vererek eleştirdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının en büyük ispatıdır. Hanımefendi 38 yaşında emekli olacaktı. Halihazırdaki sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 2022’de yani 48 yaşında emekli olacak. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. 40 yıl çalışmadan devletten maaş alacağım. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz” dedi.

38 YAŞINDA EMEKLİ!

Düzenlemenin yıllık maliyetinin 26 milyar lira olduğunu kaydeden Erdoğan, “Ekonomik kurtuluş savaşı verildiği dönemde fırsatçılar türedi, domatesti patatesti, çocuk beziydi, undu, ekmekti stokçulukla fırsata dönüştürerek bunlar yapılırken de bir taraftan bunlar türedi. Erken emekli olacak. Kendine göre başka işle de çalışmaya devam edecek. Yani, çift dikiş” derken konuyu gündeme getiren muhalefete de, “yeniden değerlendirin” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Erdoğan, dün AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, emeklilikte yaşa takılanlara dair şu mesajları verdi:

- “Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Son dönemde emeklilikte yaşa takılanlar konusu gündemde. Emeklilik için 1999’a kadar yalnızca hizmet süresi ve prim ödeme gün sayısı yeterliydi. Bu tarihte yapılan bir düzenlemeyle kademeli olarak yaş şartı da getirildi. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında yürütülen kampanyanın özünde işte bu uygulama vardır. Bir de bu isimde dernek kuruldu. İşe bak.

- Derneğin başındaki kişinin durumu dahi tek başına sosyal güvenlik sistemimizin nasıl bir felakete itilmeye
çalışıldığının en büyük ispatıdır. Derneğin başındaki hanımefendi, 1992’de sigortalı olarak sosyal güvenlik sistemimize dahil olmuş. Şayet eski sistem devam etseydi bu hanımefendi 2012’de, 38 yaşında emekli olacaktı. Halihazırdaki sistemdeki kademeli yaş uygulaması sebebiyle bu hanımefendi 2022’de yani 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayabilecek. Esasen bu kişi zaten emeklilik hakkını kazanmış durumda, sadece maaşı alabilmesi yaşı beklemesi gerekiyor.”

Haberin Devamı

'HİÇBİR ÜLKE DAYANMAZ'

- “Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yok. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olacak bir kişi, 40 yıl çalışmadan devletten maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacaktır demektir. Böyle şey olur mu? Buna dünyanın hiçbir ülkesinin sosyal güvenlik sistemi dayanamaz. Zaten oralarda da böyle bir uygulama yok. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı dahi bulmadığı dönemlerde 40’lı yaşlarda emekli olmanın belki bir izahı vardı ama bugün ülkemizde ortalama insan ömrü 78’i geride bıraktı. Ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. Bu rakam Avrupa ülkelerinde 65’tir. Türkiye kademeli olarak henüz yeni yeni 65 yaş sınırına doğru çıkmaya çalışıyor.”

‘750 MİLYAR LiRA YÜK OLUŞTURUR’

Emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası yapanlardan önemli bir bölümünün emekli maaşı almaya başladıktan sonra resmi veya gayrı resmi olarak çalışmayı sürdüreceğini dile getiren Erdoğan, “Bu adım siyasi ranta dönüştürülmemelidir. Bu olursa bedeli ülkemize ağır olur” uyarısında bulundu. Erdoğan şunları da söyledi:

Haberin Devamı

- “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hesaplamalarına göre emeklilikte yaşa takılanlar denilen gruba 6.3 milyon kişi giriyor. Bunların 1 milyon kadarı devlet memuruyken kalanları hizmet akdiyle veya kendi hesabına çalışanlardan oluşuyor. Bunlardan 1.3 milyonu hemen emekli olabilecek durumda, kalanları da peyderpey emekliliğini talep edebilecektir. Bu teklifin ülkemize yıllık ilave maliyeti 26 milyar lira. Erken emeklilikten yararlanacakların tamamı göz önüne alındığında bu rakam toplamda 750 milyar lirayı buluyor. Ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz böyle bir dönemde, böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmeye hakkımız var mı diye milletime soruyorum.

FIRSATÇILAR TÜREDİ

- Ekonomik kurtuluş savaşı verildiği dönemde fırsatçılar türedi, domatesti patatesti, çocuk beziydi, undu, ekmekti stokçulukla fırsata dönüştürerek bunlar yapılırken de bir taraftan bunlar türedi. Erken emekli olacak. Kendine göre başka işle de çalışmaya devam edecek. Yani, çift dikiş. Buna adalet, hak denmez. Batı dünyası yaşta emekliliği tırmandırıyor. 65’in altına eyvallah etmiyor yukarı çıkartıyor. Ülkeye maliyetleri fazla da ondan. Yanlış anlaşılmasın, kimsenin hakkında hukukunda gözümüz yok. Emeklilerimiz konusunda en büyük hizmetleri biz getirdik. 68 lira emekli maaşı vardı bu ülkede. Asgari ücret altında emekli maaşı neredeyse kalmadı. Dünyada örneği olmayan şekilde sosyal güvenlik dışında kimseyi bırakmadık. Bir kesimi memnun etmek adına ülke dengelerinin bozulmasına gönlümüz rıza gösteremez.”