Siyaset ‘Çiftçinin oyunu çantada keklik görüyorlar’

‘Çiftçinin oyunu çantada keklik görüyorlar’

21.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Hükümetin tarım politikalarını sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder mi? Senin ne işin var Sudan’da? Ekeceksen Türkiye var, ver parayı eksin. Türkiye’deki çiftçi önemli değil, onun oyu çantada keklik diyor” dedi.

‘Çiftçinin oyunu çantada keklik görüyorlar’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Kırklareli’nin Babaeski ilçesinde “Trakya’da Tarım Buluşması” toplantısına katıldı. Babaeski Ziraat Odası’nca düzenlenen programda Kılıçdaroğlu’nun üzerine “bereket getirmesi” ritüeliyle buğday serpildi. Kılıçdaroğlu, konuşmasında çiftçinin borçlarının yapılandırılması gerektiğini belirterek özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

‘Topraklar satılıyor’

“Trakya’nın topraklarının büyük kısmı belirli çevreler tarafından, bilinçli olarak satın alınıyor. Ne olacak bu çiftçiler? Büyük kentlerin varoşlarında, taşeron işçisi olacak. Çiftçi, emeğiyle ülkeye katma değer katıyor, bu yüzden Cumhuriyet’in Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk çiftçileri ‘milletin efendisi’ olarak niteliyor. Tarım Kanunu’nun 21’inci maddesinde, ‘Çiftçilere her yıl en az milli gelirin yüzde 1 oranında destek verilmesi gerektiği’ yer alıyor. Kanun uygulansa yapılacak destek 188 milyar lira. Peki yapılan destek ne kadar? 88 milyar lira. Çiftçilerin borçları acilen yapılandırmaya tabi tutulmalı ve yapılandırma faiz eklenerek yapılmamalı.”

‘Çiftçinin oyunu çantada keklik görüyorlar’

‘Tarım vazgeçilmezdir’

Haberin Devamı

Dünyanın bütün ülkelerinde tarımın stratejik ve vazgeçilmez sektör olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Evinize buzdolabı almayabilirsiniz, araba, televizyon, koltuk takımı almayabilirsiniz ama günde 3 öğün yemek zorundasınız. Hiç kimse kendisini açlığa mahkum edemez. Peki bizde ne oldu, 2007 önce dünya bankası sonra IMF açıklama yaptı. Tarıma yapılan destekleri kesin. Vermeyin. Vermediler 100 milyar liranızı vermediler. Türkiye tarım alanından çekilsin istendi. Bugüne kadar izlenen politika bilinçli bir politikadır. Son 16 yılda bu politikaların sonucu ne oldu? 48 milyon ton buğday ithal ettik, 15 milyon ton mısır, 5 milyon ton pirinç, 8.5 milyon ton ayçiçeği, 22 milyon ton soya, 12 milyon ton pamuk, 365 bin ton nişasta bazlı şeker ithal ettik. Şekerpancarı fabrikaları neden kapatılıyor? 72 milyar dolarlık tarımsal ham madde ithal ettik. 17 milyon ton bitkisel yağ, 18 milyon ton küspe ithal ettik. Bunların içerisinde daha saman yok, canlı hayvan da yok. 189 milyar dolar ödedik.”

‘Ekilecek yer yok mu?’

Bütün çiftçilere seslenen Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim çiftçiye ödeseydiniz, bizim çiftçimiz sadece Türkiye’yi değil, Ortadoğu’yu değil, bütün Avrupa’yı doyurur muydu? Evet doyururdu. Bu bir parti olayı değildir, bu bir Türkiye olayıdır. Ne oldu sadece bu mu? Hayır. Gerçekten komik ama sanki Türkiye’de bütün araziler ekiliyor, ekilecek bir metrekarelik yer kalmadı gittiler Sudan’dan 7 milyon 805 bin dönüm yer kiraladılar. Kanola ekeceklermiş, Türkiye’ye daha ucuz getireceklermiş. Bir devlet kendi çiftçisiyle rekabet eder mi? Senin ne işin var Sudan’da, ekeceksen Türkiye var, ver parayı eksin. Türkiye’deki çiftçi önemli değil, onun oyu çantada keklik diyor. Bu oyuna gelmeyin, gelirseniz yarına topraklarınız olmaz. Türkiye önümüzdeki yıl açlıkla karşı karşıya gelirse hiç şaşmasın.”

Haberin Devamı

‘Katar Emiri öğrenci yurdu yapsın’

“Cumhurbaşkanı iyi bir uçağa binsin mi evet binsin. Bizim paramızla alınmış uçağa binmesi lazım. Ama bir şey var, Türkiye’nin onuru, haysiyeti. Dünyanın neredeyse en pahalı uçağı. Biz 400 milyon dolar biliyorduk, meğer 500 milyon dolarmış. Daha içi yapılacak o ayrı, boyanması falan 100 milyon dolarmış, bunlar da olacak. Katar Emiri bir şey yapmak istiyorsa, öğrenci yurdu yapsın. Neden yurt yapmıyorsun? Öğrencilere yurt yap, senin adını yazalım.”

Haberin Devamı

“Bir sıkıntımız daha var, sadece bunlar sorumlu değil tabi. Bütün bu rezaletleri görüp hala destek verenler de sorumludur. Milliyetçilik lafı sıradan bir laf değildir. Milliyetçilik vatanseverliktir, vatanın onurunu ve haysiyetini korumaktır. Milliyetçiliği en iyi anlatan bize rahmetli Ecevit’tir. Onun milliyetçiliğini sorguladıklarında ‘Ben Akdeniz’in dalgalarına, Kıbrıs’ın Beşparmak dağlarına milliyetçiliği yazdım’ diyor. Sen hangi milliyetçilikten bahsediyorsun.”

‘Herkesin gelecek endişesi var’

Kılıçdaroğlu, Babaeski Belediye Başkanı Abdullah Hacı’yı ziyaret ederek ilçe hakkında bilgiler aldı. Ardından belediye binası önünde vatandaşlara seslenen Kılıçdaroğlu, Türkiye’de herkesin bir gelecek endişesi olduğunu, her partiden vatandaşın gelecek endişesi taşıdığını belirterek şunları söyledi:

“Son 16 yılda içerideki bir avuç tefeciye ödenen para ne kadar? Faiz olarak ödenen para 699 milyar 532 milyon lira. O faiz gelirini elde eden içinizde bir kişi var mı? Bu içeriye ödenen para. Bir de dışarıya ödenen para var, 156 milyar 253 milyon dolar. Bu para kime gitti? Bu paraları hepimiz ödedik. Arabaya binerken, otobüse binerken, simit alırken ödedik. Para buraya gittiği için çiftçi kazanamıyor. Ben şunu sormak isterim; Katar’dan 500 milyon dolarlık uçağı hibe aldık. Kendisine açık ve net söyledim. Hepinizin huzurunda bir kez daha söylüyorum; ‘sevgili Erdoğan, onurun varsa, haysiyetin varsa Türkiye’nin onurunu ve haysiyetini korumak istiyorsan o uçağı yarın sabah derhal Katar’a göndereceksin.”