Ekonomi Çiftlik balıkları ve kalkan tezgâhlarda

Çiftlik balıkları ve kalkan tezgâhlarda

21.04.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Balık avı sezonunun kapanmasıyla balıkçı tezgâhları, çiftliklerde üretilen balıklarla dolmaya başladı. Türk mutfağının vazgeçilmezi hamsi tezgâhlarda hemen hiç görülmezken çupra ve levreğin yanı sıra yasak öncesinde tutulan kalkan balıkları vatandaşlara sunuluyor.

Çiftlik balıkları ve kalkan tezgâhlarda

1 Eylül 2018’de başlayarak 228 gün aralıksız süren balık av sezonu 15 Nisan’da kapandı. Son yıllarda süren bereketsizlik bu sezonda da kendini iyice hissettirdiği için 24 metreden büyük gırgır ve trol tekneleri, 15 Nisan’dan önce ağlarını barınaklara çekmişti. Yaklaşık 20 bin balıkçı teknesi 462 bin kilometrekarelik deniz yetki alanımızda tekrar avlanmak için 1 Eylül 2019’u beklemek zorunda kalsa da balıkçı tezgâhlarına kıyı balıkçıları az da olsa taze balık getirecek.

Haberin Devamı

Türk mutfaklarının vazgeçilmezi hamsi sezon sırasında bile 20 TL’den satılırken, av yasağıyla birlikte tezgâhlardan kayboldu. Şimdilerde en çok çiftlik üretimi olan çupra ve levreklerin bulunduğu
görülürken, yasaktan önce avlanan ve stoklarda bekletilen bazı balık türlerinin de satışa çıkartıldığı görülüyor.

Çiftlik balıkları ve kalkan tezgâhlarda
İstavrit 20 lira

Hamsi görülmezken balıkseverlerin çok tercih ettiği türlerden olan istavrit tezgâha çıktı. Balık avı sezonu boyunca 20-25 TL’den satılan istavrit ağların toplanmasıyla birlikte kıyı balıkçıları tarafından da avlanabildi. Tezgâhta yine 20 TL’den satılan istavrit ve ayın parlak olduğu gecelerde yakalanan mırmır, taze av balıkları arasında yerini aldı. Barbunun yanı sıra Çanakkale’nin Ege Denizi kıyılarında tutulan sardalya da tezgâhlardaki balıklardan.

Haberin Devamı

Kalkan 130 lira

Balıkçı tezgâhlarının bekleneni ise av sezonu kapanmadan önce avlanarak stoklara eklenen kalkan balıkları oldu. Karadeniz’de Kastamonu ile Samsun arasında avlanan kalkanın kilosu 130 TL’den satışa sunulurken, 8-9 kiloya kadar ulaştığı görüldü. Kadıköy’deki Özmen Balıkçılık’tan Mehmet Kaya, “Kapanan sezonla birlikte mutfak vazgeçilmezi hamsi gelmiyor. Gelen balıklar çiftlikte üretilenler. İstavrit, mırmır, sardalya ve barbun dışında çupra ve levrek satışımız sürüyor. Yeni sezona kadar balık açığını çiftlik ürünleri dolduracak. Fakat bizleri şenlendiren lezzetiyle herkesin tutkusu kalkan oldu. Kalkan balığının bolluğu vatandaşları sevindiriyor” dedi. Deniz Balıkçılık’tan Ercan Erdoğan ise, “Av yasağı başlarken kalkan ilgi gören bir balık oldu. Kilosunu 130 TL’den satıyoruz, satışlarımız iyi gidiyor” dedi.

Çiftlik balıkları ve kalkan tezgâhlarda